Image 1
Image 2

Panourile solare pot ajunge deşeuri periculoase dacă nu sunt reciclate

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol


În Europa există peste 4 milioane de tone de panouri solare fotovoltaice instalate

Panourile solare sunt compuse din celule fotovoltaice ce transformă lumina soarelui în electricitate şi reprezintă cea mai ecologică soluţie generatoare de energie verde. În prezent există peste 4 milioane de tone de panouri solare fotovoltaice instalate în Europa, iar cererea este în continuă creştere.

În condiţiile în care accentul în prezent se pune pe producţia panourilor voltaice, puţini se preocupă de ce se va întâmpla cu acestea odată ce vor ieşi din uz. Cristian Pocol, Preşedintele Asociaţiei RESPO DEEE explică ce substanţe toxice conţin panourile voltaice şi cum vom ajunge să avem peste 60 de milioane de tone de deşeuri de panouri fotovoltaice în gropile de gunoi, dacă nu implementăm încă de pe acum un sistem sănătos de reciclare a acestora.

”Nu tot ceea ce pare durabil este şi prietenos cu mediul odată ajuns la sfârşitul ciclului de viaţă. Când aceste panouri ajung la gropile de gunoi, se risipesc resurse valoroase. Cele pe bază de siliciu conţin 76% sticlă, 10% plastic, 8% aluminiu, 5% siliciu, 1% metale. Panourile fotovoltaice pe bază de film subţire conţin: 1% metale, 6% aluminiu, 4% plastic, 89% sticlă. Şi pentru că panourile solare conţin materiale toxice, cum ar fi plumbul, care se pot scurge pe măsură ce se descompun, groapa de gunoi creează, de asemenea, noi pericole pentru mediu”, declară Cristian Pocol, Presedintele Asociatiei RESPO DEEE.

Care este durată de viaţă şi cum pot fi reciclare panourile solare?

Potrivit studiilor, speranţa de viaţă a panourilor solare este de aproximativ 25 – 30 de ani. După ieşirea din uz, care poate interveni şi mai devreme, ele devin deşeuri electronice şi, de aceea, trebuie gestionate corect conform legislaţiei.

Dacă procesele de reciclare nu ar fi puse în aplicare, până în anul 2050 ar exista 60 de milioane de tone de deşeuri de panouri fotovoltaice în gropile de gunoi.

Vestea bună este că acestea pot fi reciclate în proporţie de peste 90%, iar doar prin colectarea şi reciclare responsabilă se poate susţine economia circulară.

”96% dintre materialele reciclate pot fi folosite pentru a produce noi panouri solare fotovoltaice. Rama de aluminiu este 100% reutilizabilă. Gravarea plachetei de siliciu şi topirea în plăci se reutilizează în proporţie de 85%. Sticla este 95% reutilizabilă”, mai spune Cristian Pocol, Preşedintele Asociaţiei RESPO DEEE.

Cât vom câştiga dacă reciclăm panourile fotovoltaice?

”Dacă panourile fotovoltaice ar fi reciclate corect, până în 2030 se estimează că s-ar recicla materiale în valoare de 450 de milioane de dolari. S-ar obţine 60 de milioane de noi panouri solare fotovoltaice din materiale reciclate şi o capacitate suplimentară de 18 gigawaţi oră prin panouri reciclate.
În aceeaşi situaţie, până în 2050 se estimează că s-ar recicla materiale în valoare de 15 miliarde de dolari. S-ar obţine 2 miliarde de noi panouri solare fotovoltaice din materiale reciclate şi capacitate suplimentară de 630 gigawaţi oră prin panouri reciclate.

În plus, prin reciclarea panourilor solare fotovoltaice, vom recupera materiale precum cabluri, cadmiu, componente individuale, sticlă, plumb, metal, plastic”, declară Cristian Pocol (www.respo.ro).

Cât reciclăm în prezent?

Doar la nivelul Uniunii Europene s-a adoptat până acum o directivă care precizează exact că producătorii trebuie să finanţeze activitatea de colectare şi reciclare a panourilor în momentul în care acestea vor ieşi din uz. Este de aşteptat astfel ca aceste măsuri să producă efecte pozitive în următoarea perioadă.
În Statele Unite, doar 10% dintre panourile din SUA sunt reciclate. Acest lucru nu este impus de reglementările federale, iar reciclarea dispozitivelor este în prezent mult mai costisitoare decât aruncarea lor în gropile de gunoi.

Ce energie produc panourile fotovoltaice?

Ca să avem o imagine de ansamblu, soarele poate genera într-un singur an mai multă energie decât toţi combustibilii fosili rămaşi în rezervele Pâmântului în următorii 100 de ani. Tehnologia există, iar potenţialul de a obţine energie verde este uriaş.

La începutul anului 2018, Statele Unite aveau 53 GW de capacitate solară instalată. Presupunând că puterea medie a fiecărui modul solar instalat a fost de 250 W, greutatea totală a tuturor panourilor instalate echivalează cu 44,5 milioane de tone.

La nivel global, panourile solare au produs 720 terawaţi-oră de energie în 2019, reprezentând aproximativ 3% din producţia mondială de energie electrică. Şi a fost nevoie de aproximativ 46 de milioane de tone metrice de panouri solare pentru a face acest lucru. Generarea solară fotovoltaică a crescut cu un record de 156 TWh (23%) în 2020 pentru a ajunge la 821 TWh.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with