Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Maskulik Csaba, Kereskenyi Gabor, titlul emisiunii: Podul trei peste Someş, vis sau realitate? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Adrian Cozma, Ciprian Crăciun, Zazula Bela, titlul emisiunii: Preşedintele Iohannis i-a acceptat pe toţi miniştri propuşi de PSD (reluare) 02.20 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Vasile Fuşle, Attila Felcz, titlul emisiunii: Turneu internaţional de judo la veterani în 21 octombrie 03.05 Digănia la Hodişa 03.35 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat Laura Porcza 04.25 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Arthur Piricsi – raport la 1.940 de zile 05.30 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Andreea Paul 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Maskulik Csaba, Kereskenyi Gabor, titlul emisiunii: Podul trei peste Someş, vis sau realitate? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 09.36 Religie, cu Mihalea Ghiţă, invitat Alin Toma, titlul emisiunii: Suferinţa şi bioetica 10.38 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Vasile Fuşle, Attila Felcz, titlul emisiunii: Turneu internaţional de judo la veterani în 21 octombrie 11.15 Teleshopping 11.30 Şedinţa extraordinară a Consiliului Local Satu Mare 11.38 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Adrian Cozma, Ciprian Crăciun, Zazula Bela, titlul emisiunii: Preşedintele Iohannis i-a acceptat pe toţi miniştri propuşi de PSD (reluare) 13.00 Ştiri 13.33 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Arthur Piricsi – raport la 1.940 de zile 14.34 Teleshopping 15.02 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Putere economică în creştere la Medieşu Aurit 16.06 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Vasa Nicolin 17.00 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Viorel Solschi, titlul emisiunii: Centrul de excelenţă, şcoală a perfomanţei 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Noi soluţii pentru investigaţii paraclinice 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu 21.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Anca Roxana Kaitar, titlul emisiunii: Activităţi ecologice la Liceul Ham Janos 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat Elena Popa 23.30 Ştiri

Panoul de pe Palatul Administrativ arată că aerul din Satu Mare este tot mai poluat

Scris de Cristina Bursuc, 25 ianuarie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Ecranul amplasat pe Palatul Administrativ arata calitatea aerului din municipiu

Ecranul amplasat pe Palatul Administrativ arata calitatea aerului din municipiu

În ultimele zile, cetăţenii au putut observa pe panoul cu indici de calitate a aerului, amplasat pe clădirea Palatului Administrativ din Satu Mare, faptul că la anumite ore indicii corespundeau cifrei 5, ceea ce înseamnă că aerul e poluat, dat fiind că cifra 6 e ultima din codul de indici. Calitatea aerului e dată, de pildă, de indice de calitate 2 (foarte bun), de indice de calitate 5 (rău) etc. Pentru a afla dacă e cazul să intrăm în panică sau nu, am solicitat lămuriri Izabellei Stier, şef serviciu monitoring la Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare.

După cum ne-a spus ea, indicii afişaţi se calculează pe baza poluanţilor determinaţi la staţiile automate de monitorizare a calităţii aerului, noi având una la Satu Mare şi una la Carei. În cadrul acestor poluanţi intră oxizi de azot, dioxid de sulf, monoxid de carbon, ozon şi particule în suspensie PM 10.

Pe panou apare o valoare informativă care poate fi mare din cauza dispersiei reduse a poluanţilor ca urmare a condiţiilor meteo – ceaţa influenţează instrumentul de determinare optică, sau există cauze de inversie atmosferică, ceea ce înseamnă că straturile de aer rece presează straturile inferioare şi nu permit dispersia poluanţilor în aer.

Conform legislaţiei referitoare la particulele PM 10, acele particule incriminate ca fiind extrem de nocive pentru că pătrund adânc în plămâni şi pot cauza boli foarte grave, sunt permise 35 de depăşiri în decurs de un an, depăşiri ale valorii admise de 50 micrograme pe metru cub. În anul 2016 au existat 9 depăşiri la Satu Mare şi 8 la Carei. Conform Legii calităţii aerului se poate declanşa planul de acţiune pe termen scurt în cazul depăşirilor timp de 3 ore consecutiv la dioxid de sulf, oxizi de azot şi ozon. În Satu Mare nu s-au înregistrat astfel de depăşiri.

Cetăţenii pot urmări calitatea aerului cu valorile imediat transmise nevalidate de staţie pe site-ul calitate aer.ro, sau buletinele zilnice de calitate a aerului pe site-ul APM.

Sistemul de alertare pentru smog, aşa cum e el în majoritatea ţărilor europene, nu s-a transpus în legislaţia românească. Astfel, oraşe precum Paris, Madrid sau altele au restricţii în ce priveşte circulaţia autovehiculelor în anumite perioade. La nivel local, APM Satu Mare i-a propus city managerului Maskulik Csaba să se urmărească mai atent circulaţia maşinilor, să se încurajeze populaţia să folosească mijloace de transport în comun, să nu lase motoarele pornite la autovehicule, să nu ardă tot felul de resturi pentru a-şi asigura încălzirea, să se mărească numărul insulelor verzi pentru fluidizarea traficului.

„Noi transmitem populaţiei să nu ne alertăm, însă este un semnal că trebuie să reducem circulaţia autovehiculelor personale, sau dacă chiar trebuie să le folosească conducătorii auto să nu lase motoarele pornite prea mult. Situaţia actuală s-a mai repetat în ultimele ierni. În plus, praful poate creşte PM 10 în cazul împrăştierii materialelor antiderapante”, ne-a spus Izabella Stier.

Aşadar, se impune adoptarea unor măsuri la nivel local. Până când ele vor fi instituite, mai menţionăm un fapt semnalat de specialişti: valorile măsurate la staţia automată amplasată în curtea Liceului Ioan Slavici cresc odată cu trecerea autovehiculelor, fiind semnalată şi creşterea valorilor la PM10, acele particule atât de periculoase.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend