Image 1
Image 2

Panoul de pe Palatul Administrativ arată că aerul din Satu Mare este tot mai poluat

Ecranul amplasat pe Palatul Administrativ arata calitatea aerului din municipiu
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Ecranul amplasat pe Palatul Administrativ arata calitatea aerului din municipiu
Ecranul amplasat pe Palatul Administrativ arata calitatea aerului din municipiu

În ultimele zile, cetățenii au putut observa pe panoul cu indici de calitate a aerului, amplasat pe clădirea Palatului Administrativ din Satu Mare, faptul că la anumite ore indicii corespundeau cifrei 5, ceea ce înseamnă că aerul e poluat, dat fiind că cifra 6 e ultima din codul de indici. Calitatea aerului e dată, de pildă, de indice de calitate 2 (foarte bun), de indice de calitate 5 (rău) etc. Pentru a afla dacă e cazul să intrăm în panică sau nu, am solicitat lămuriri Izabellei Stier, șef serviciu monitoring la Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare.

După cum ne-a spus ea, indicii afișați se calculează pe baza poluanților determinați la stațiile automate de monitorizare a calității aerului, noi având una la Satu Mare și una la Carei. În cadrul acestor poluanți intră oxizi de azot, dioxid de sulf, monoxid de carbon, ozon și particule în suspensie PM 10.

Pe panou apare o valoare informativă care poate fi mare din cauza dispersiei reduse a poluanților ca urmare a condițiilor meteo – ceața influențează instrumentul de determinare optică, sau există cauze de inversie atmosferică, ceea ce înseamnă că straturile de aer rece presează straturile inferioare și nu permit dispersia poluanților în aer.

Conform legislației referitoare la particulele PM 10, acele particule incriminate ca fiind extrem de nocive pentru că pătrund adânc în plămâni și pot cauza boli foarte grave, sunt permise 35 de depășiri în decurs de un an, depășiri ale valorii admise de 50 micrograme pe metru cub. În anul 2016 au existat 9 depășiri la Satu Mare și 8 la Carei. Conform Legii calității aerului se poate declanșa planul de acțiune pe termen scurt în cazul depășirilor timp de 3 ore consecutiv la dioxid de sulf, oxizi de azot și ozon. În Satu Mare nu s-au înregistrat astfel de depășiri.

Cetățenii pot urmări calitatea aerului cu valorile imediat transmise nevalidate de stație pe site-ul calitate aer.ro, sau buletinele zilnice de calitate a aerului pe site-ul APM.

Sistemul de alertare pentru smog, așa cum e el în majoritatea țărilor europene, nu s-a transpus în legislația românească. Astfel, orașe precum Paris, Madrid sau altele au restricții în ce privește circulația autovehiculelor în anumite perioade. La nivel local, APM Satu Mare i-a propus city managerului Maskulik Csaba să se urmărească mai atent circulația mașinilor, să se încurajeze populația să folosească mijloace de transport în comun, să nu lase motoarele pornite la autovehicule, să nu ardă tot felul de resturi pentru a-și asigura încălzirea, să se mărească numărul insulelor verzi pentru fluidizarea traficului.

“Noi transmitem populației să nu ne alertăm, însă este un semnal că trebuie să reducem circulația autovehiculelor personale, sau dacă chiar trebuie să le folosească conducătorii auto să nu lase motoarele pornite prea mult. Situația actuală s-a mai repetat în ultimele ierni. În plus, praful poate crește PM 10 în cazul împrăștierii materialelor antiderapante”, ne-a spus Izabella Stier.

Așadar, se impune adoptarea unor măsuri la nivel local. Până când ele vor fi instituite, mai menționăm un fapt semnalat de specialiști: valorile măsurate la stația automată amplasată în curtea Liceului Ioan Slavici cresc odată cu trecerea autovehiculelor, fiind semnalată și creșterea valorilor la PM10, acele particule atât de periculoase.