Până la Paşte, preţul cartofilor ar putea să se dubleze | Informaţia Zilei

Până la Paşte, preţul cartofilor ar putea să se dubleze

Scris de Ioan Aniţaş, 10 februarie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Sătmărenii care îşi fac în aceste zile cumpărăturile prin pieţe, indiferent că ar fi vorba despre Satu Mare sau Carei, mai au posibilitatea să găsească pe tarabe cartofi neîngheţaţi, la preţuri cuprinse între 1,5 şi 2,5 lei/kilogram.

Desigur, preţurile diferă în funcţie de calitatea sau dimensiunea cartofilor scoşi la vânzare. Potrivit unor estimări, în perioada următoare, asta înţelegând până la Paşte, acest preţ ar putea să se dubleze. În aceste condiţii, cartofii din anul 2019 ar urma să coste aproape cât cartofii noi.
Pentru a putea valorifica oportunitatea de a avea cartofi noi peste aproximativ două luni şi jumătate, deja există preocupări în sensul punerii bazelor unei noi producţii.

Ce-i drept, nu mulţi fermieri sătmăreni îşi pot permite acest lucru, de a planta cartofi în solarii în prima decadă a lunii februarie.

Cei care-şi permit acest lucru sunt pregătiţi inclusiv să încălzească la nevoie solariile respective. Potrivit estimărilor unui cunoscut legumicultor, colaborator al ziarului nostru, într-un solar de câteva sute de metri pătraţi se poate obţine aproximativ o tonă de cartofi, care la Paşte o să se vândă la 7 – 8 lei kilogramul. Avem nevoie de puţină răbdare până a se confirma sau infirma spusele legumicultorului.

Oare câţi din judeţ şi-au propus să planteze cartofi în solarii încălzite? Preţul „trufandalelor”, să le dăm această denumire cartofilor noi, o să fie în funcţie de cantităţile care se vor importa, dar vor depinde şi de oferta la momentul respectiv din partea fermierilor autohtoni.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Goldis Admitere

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517