Image 1
Image 2

Pambuccian: România trebuie să înţeleagă economia digitală; să terminăm cu crearea de locuri de muncă la lopată

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

“Consider două lucruri importante pentru România, pe care trebuie să le urmărim: în ce domenii avem tradiție și ce domenii sunt acum la zero. Suntem, ca specie, într-un moment de cotitură, foarte important. Din economia digitală s-au desprins patru direcții mari, care marchează din ce în ce mai mult societatea umană și care ne vor marca extrem de mult în următorii ani. Aproape toate lucrurile care există astăzi sunt la începutul demonstrării potențialului lor. Aceste patru domenii sunt: Robotica industrială — în care nu avem niciun cuvânt de spus pentru că nu avem tradiție, Fabricația aditivă — unde avem oarecare tradiție, Inteligența artificială — în care putem avea un cuvânt greu de spus, pentru că avem tradiție, și Biologia sintetică — probabil cel mai important val care s-a ridicat în ultimii ani, în care avem un cuvânt de spus, pentru că avem tradiție. Lucrurile arată destul de optimist dacă avem în cap ideea de “Acum și Repede”. Ce înseamnă acum și repede? În primul rând să nu mai trăim în paradigmele de acum 5-10 ani. Trebuie să înțelegem că tot ce știam despre cum se creează locuri de muncă nu mai are nicio relevanță în momentul de față. E suficient să ne uităm la ce se întâmplă astăzi în zona marilor producători cum este China, unde începând cu 2012, 2013, 2014 a început robotizarea într-un ritm accentuat și unde se pierd locuri de muncă din cauza robotizării, prin crearea de fabrici robotice. Trebuie să înțelegem că inteligența artificială este cea care scoate din joc o grămadă de locuri de muncă. Trebuie să terminăm cu crearea de locuri de muncă la lopată. Trebuie să vedem spre ce se duce o societate modernă la momentul de față și ce rol putem avea noi, ca țară, în lumea asta”, a spus Pambuccian.

INACO — Inițiativa pentru Competitivitate a organizat, marți, la Academia de Studii Economice (ASE) din Capitală, o dezbatere publică pe tema susținerii inițiativelor inventatorilor români și a domeniilor în care inventica ar putea susține, la rândul ei, economia românească.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Forumul Inventatorilor Români (FIR), CEC Bank, Fundația Dignitas, ASPES —Asociația pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale, Facultatea de Relații Economice Internaționale și Academia de Studii Economice.

1 comentariu

  1. Pambuccian avand profesia de matematician si informatician se joaca cu lopata in niste profesii in care nu are nicio tangenta respectiv, pregatire. Ca deputat al comunitatii armenesti in cei 21 de ani de reprezentare cu ce lucru bun se poate lauda facuta in interesul acestei comunitati din care face parte ?….Robotizarea este costisitoare iar adaptabilitatea la retehnologizare este una limitata sau chiar imposibila in multe domenii de activitate. Ca urmare nu se poate folosi oriunde….

Lasă un răspuns

Connect with