Image 1
Image 2

Pălincarii din judeţ estimează că vor produce 4 milioane litri de pălincă

la sedinta Federatiei palincarilor
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
la sedinta Federatiei palincarilor
la sedinta Federatiei palincarilor

Asociația sătmăreană a elaborat un proiect de lege conform nomelor UE, care îiprotejează

Marți, 10 septembrie, de la ora 10, la Direcția Agricolă Satu Mare a avut loc întâlnirea Federației județene a  producătorilor de pălincă – sau pălincari cum mai sunt numiți – din Satu Mare.

 

De fapt, județul a fost “împărţit” între cele două asociaţii care constituie federaţia. Localităţile de pe malul stâng al Someşului fac parte din Asociaţia “Codreanca”, al cărei preşedinte este Huszti Iuliu, iar cele de pe malul drept fac parte din Asociaţia “Ţara Oaşului” al cărei preşedinte este Gheorghe Ciocan.

În sala de ședințe au participat la întâlnire 20 de membri ai federației județene, iar invitat a fost directorul Direcției Agricole, Ioan Cioltean. :edința a fost condusă de vicepreședintele asociației județene “Țara Oașului” și al Federației producătorilor de pălincă, Cornel Mureșan, alături de Tiberiu Honyak.

 

Autoritățile județene cunosc problema pălincarilor și îi sprijină

 

La început, Tiberiu Hornyak a redat pe scurt cum a decurs întâlnirea reprezentanților lor cu autoritățile județene, întâlnire ce a avut loc nu cu mult timp în urmă.

Vorbitorul și-a informat colegii de breaslă despre faptul că acciza la pălincă a crescut de la 650 euro/hectolitru la 1.000 euro/hectolitru. De asemenea, a spus că, din moment ce Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Direcțiile de finanțe și fosta Direcție Județeană pentru Accize și Operațiuni Vamale sunt în reorganizare, teoretic pălincarii nu-și pot fierbe pălinca deoarece nu are cine să desigileze respectiv să sigileze cazanele.

“Legea e încă în vigoare, dar nu există încă o metodologie de lucru pentru organele de control, nu avem către cine să facem cererea de desigilare pentru că încă nu se știe ce instituție se va ocupa de noi. Ni s-a spus la întâlnirea cu autoritățile județene care înțeleg problemele noastre și ne sprijină atâta cât pot, că vor fi desemnați 4 inspectori de la București care să vină să ne desigileze cazanele. Cam atâta se știe în acest moment”, a mai spus vorbitorul.

Ioan Cioltean a îndemnat pălincarii să respecte procedurile legale și să să pregătească pentru anul 2014, an în care negocierele pe capitolul “Agricultură” cu Comisia Europeană pot fi reluate.

“Sperăm să găsim sprijin la politicienii noștri să reluăm negocierile, iar pălinca, tescovina și celelalte băutir din fructe să fie declarate tradiționale și separate de alcoolul etilic pordus din cereale. Apoi, sperăm să obținem scutirea de accize la anumite cantități, iar la cele mai mari, acciza să reprezinte 10% din cea de la ora actuală, deoarece și diferența de randament între producerea de alcool etilic și pălincă este aceeași. Alte state au negociat mai bine decât noi și au obținut încadrarea băuturilor din  fructe la capitolul de produse tradiționale și și scutirea de accize”, a spus vorbitorul.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with