Image 1
Image 2

Olanda exportă în România tehnologie agricolă

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Ataşatul agricol din cadrul Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos la Bucureşti, Reinder Schaap, a declarat nu demult pentru Recolta.eu în cadrul unui interviu că România ar putea să evite „tsunami-ul de lapte” care ar putea să lovească România după dispariţia cotelor alocate dacă îşi păstrează avantajul producţiei la costuri mici prin consolidarea asocierii la diferite nivele, disponibile atât pentru producătorii mici, cât şi pentru cei mari. Olanda exportă în România tehnologie agricolă.

În opinia oficialului guvernamental olandez, aceeaşi situaţie se păstrează şi în ceea ce priveşte valul de carne de porc importată de procesatorii români la preţuri de dumping, ca urmare a instaurării embargoului rusesc la mijlocul acestui an, decizie care a făcut ca o bună parte din producţia agroalimentară a UE, orientată către Rusia, să-şi găsească debuşee de desfacere la noi în ţară.

Reinder Schaap crede că noi am putea fructifica avantajul unui furaj mai ieftin cu până la 15 procente faţă de multe alte state europene, doar dacă asocierea se va dezvolta la un nivel cel puţin similar cu cel din Olanda. Acest fapt este puţin probabil în condiţiile în care într-un sfert de secol, sistemul de producţie de la noi este acelaşi, aproape singuratic şi orientat doar către materia primă.

Tot în ceea ce priveşte dispariţia cotelor de lapte care va debuta în 2015, conform aprecierilor lui Schaap, cea mai mare ameninţare pare să vină din Polonia, chiar dacă Regatul Ţărilor de Jos şi-a anunţat prin ataşaţii săi agricoli o majorare a producţiei de 10 procente.

Şi cum să nu faci asta când creditele acordate fermierilor olandezi vin cu dobânzi de doar 4-5%, când aceştia din urmă dezvoltă pe bandă rulantă tehnologie agricolă pe care o exportă cu succes inclusiv în România.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns