Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Traian Băsescu vorbește din ce în ce mai rar, dar atunci când o face pune degetul direct pe rană. Și răni, slavă Domnului sunt destule. Nici dacă și-ar folosi și degetele de la picioare fostul președinte nu ar reuși să le acopere pe toate în același timp.
De data aceasta domnul Traian Băsescu l-a luat în vizor pe Manfred Weber. Cine este acest politician? Din punctul de vedere al românilor nu interesează ce a fost. Interesează ce va fi.

Cu mult înainte de alegeri, fără să aștepte rezultatul, cancelara Angela Merkel l-a desemnat candidat pentru funcția de președinte al Comisiei Europene.
O deviere de la regulile democrației? Dacă ar fi vorba despre un candidat din țările cu probleme, printre care ne numărăm și noi, desigur gestul doamnei care conduce Germania ar fi aspru sancționat.

Fiind vorba despre o țară în care nu se pune la îndoială nici statul de drept, nici independența justiției, nici onestitatea politicienilor, situația se înscrie în regulile jocurilor politice.
“Acest Weber”, după cum se exprimă Traian Băsescu, “își face campanie electorală pe seama României. Adică se înscrie în curentul general care plasează România cea mai coruptă țară din UE.

Ultimele date ne situează pe la mijlocul clasamentului în ceea ce privește percepția despre corupție. PSD, cu toată mașinăria lui propagandistică, nu a folosit datele respective pentru a-și da jos eticheta de cel mai corupt partid bine lipită de frunte încă din timpul guvernului Adrian Năstase. PSD s-a obișnuit cu acest calificativ ca oaia cu râia.

Din moment ce electoratul lui captiv nu este deranjat nu-și consumă energia pentru îmbunătățirea imaginii. Pentru a înțelege mai bine cine este “acest Weber”, același Traian Băsescu amintește că politicianul german a fost recent la Budapesta unde “l-a pupat pe frunte pe Viktor Orban”.

Premierul Ungariei nu excelează în respectarea democrației în țara pe care o conduce cu o mână de fier, în buna tradiție inaugarată de Vladimir Putin în Rusia.
Ce să înțelegem de aici? În primul rând că partidele care fac parte din PPE se susțin reciproc.

În al doilea rând că dreapta europeană a intrat în campania electorală pentru alegerile care vor avea loc în mai 2019. Desemnând de pe acum un candidat pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, creștin democrații germani sunt siguri că vor câștiga alegerile pentru Parlamentul European.

PSD, prin vocea lui Liviu Dragnea, se autoproclamă cel mai mare partid social democrat din UE. Cum să nu fie atacat? Guvernând România – și nu foarte bine – este normal să fie calul de bătaie al celor care au opțiuni de dreapta. Mai mult, atacuri vin în ultima vreme chiar din interior.

Prin urmare, forțând puțin nota, îl putem considera pe Traian Băsescu nu doar un apărător al României, ci și al PSD.
Fostul președinte, fostul politician dominant, nu vorbește de dragul de a se afla în treabă. El urmărește întotdeauna ceva.
Practic dă direcția spre care se va îndrepta PMP în campania electorală pentru europarlamentare.

Dar nu modul în care acest partid mic își va face campania electorală. Importantă este direcția în care va merge PSD după muștruluiala de la Bruxelles. Este cert că PPE va ajuta partidele de dreapta. Întrebarea este pe care dintre ele?

PNL are toată îndrituirea să aștepte o mână de ajutor. Măcar atât ajutor cât primește Viktor Orban. Sau cât a primit partidul de altădată al lui Traian Băsescu, al acelui Băsescu care îl bătea prietenește pe spate pe Viktor Orban.