O voce de altădată | Informaţia Zilei

O voce de altădată

Scris de Dumitru Păcuraru, 01 octombrie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Traian Băsescu vorbeşte din ce în ce mai rar, dar atunci când o face pune degetul direct pe rană. Şi răni, slavă Domnului sunt destule. Nici dacă şi-ar folosi şi degetele de la picioare fostul preşedinte nu ar reuşi să le acopere pe toate în acelaşi timp.
De data aceasta domnul Traian Băsescu l-a luat în vizor pe Manfred Weber. Cine este acest politician? Din punctul de vedere al românilor nu interesează ce a fost. Interesează ce va fi.

Cu mult înainte de alegeri, fără să aştepte rezultatul, cancelara Angela Merkel l-a desemnat candidat pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.
O deviere de la regulile democraţiei? Dacă ar fi vorba despre un candidat din ţările cu probleme, printre care ne numărăm şi noi, desigur gestul doamnei care conduce Germania ar fi aspru sancţionat.

Fiind vorba despre o ţară în care nu se pune la îndoială nici statul de drept, nici independenţa justiţiei, nici onestitatea politicienilor, situaţia se înscrie în regulile jocurilor politice.
„Acest Weber”, după cum se exprimă Traian Băsescu, „îşi face campanie electorală pe seama României. Adică se înscrie în curentul general care plasează România cea mai coruptă ţară din UE.

Ultimele date ne situează pe la mijlocul clasamentului în ceea ce priveşte percepţia despre corupţie. PSD, cu toată maşinăria lui propagandistică, nu a folosit datele respective pentru a-şi da jos eticheta de cel mai corupt partid bine lipită de frunte încă din timpul guvernului Adrian Năstase. PSD s-a obişnuit cu acest calificativ ca oaia cu râia.

Din moment ce electoratul lui captiv nu este deranjat nu-şi consumă energia pentru îmbunătăţirea imaginii. Pentru a înţelege mai bine cine este „acest Weber”, acelaşi Traian Băsescu aminteşte că politicianul german a fost recent la Budapesta unde „l-a pupat pe frunte pe Viktor Orban”.

Premierul Ungariei nu excelează în respectarea democraţiei în ţara pe care o conduce cu o mână de fier, în buna tradiţie inaugarată de Vladimir Putin în Rusia.
Ce să înţelegem de aici? În primul rând că partidele care fac parte din PPE se susţin reciproc.

În al doilea rând că dreapta europeană a intrat în campania electorală pentru alegerile care vor avea loc în mai 2019. Desemnând de pe acum un candidat pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, creştin democraţii germani sunt siguri că vor câştiga alegerile pentru Parlamentul European.

PSD, prin vocea lui Liviu Dragnea, se autoproclamă cel mai mare partid social democrat din UE. Cum să nu fie atacat? Guvernând România – şi nu foarte bine – este normal să fie calul de bătaie al celor care au opţiuni de dreapta. Mai mult, atacuri vin în ultima vreme chiar din interior.

Prin urmare, forţând puţin nota, îl putem considera pe Traian Băsescu nu doar un apărător al României, ci şi al PSD.
Fostul preşedinte, fostul politician dominant, nu vorbeşte de dragul de a se afla în treabă. El urmăreşte întotdeauna ceva.
Practic dă direcţia spre care se va îndrepta PMP în campania electorală pentru europarlamentare.

Dar nu modul în care acest partid mic îşi va face campania electorală. Importantă este direcţia în care va merge PSD după muştruluiala de la Bruxelles. Este cert că PPE va ajuta partidele de dreapta. Întrebarea este pe care dintre ele?

PNL are toată îndrituirea să aştepte o mână de ajutor. Măcar atât ajutor cât primeşte Viktor Orban. Sau cât a primit partidul de altădată al lui Traian Băsescu, al acelui Băsescu care îl bătea prieteneşte pe spate pe Viktor Orban.

Abonează-te acum Online!
  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345