Image 1
Image 2

O victorie semnificativă a Opoziției

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Surpriză de proporții în Camera Deputaților. A căzut la vot ordonanța care permitea primarilor să-și schimbe partidul. Ce s-a întâmplat? PSD nu a reușit să-și mobilizeze parlamentarii, în timp ce partidele de opoziție s-au unit și au trântit ordonanța traseiștilor. UDMR, după cum anunțase, a votat împotrivă. Alianța PSD+PC+UNPR la care se adaugă parlamentarii lui Călin Popescu Tăriceanu, se află în fața celei mai mari înfrângeri de la spargerea USL. În același timp, pentru PNL, PDL, PMP este cea mai semnificativă victorie. Este un semnal că PSD poate fi bătut.
Situația nu este deocamdată foarte gravă atâta vreme cât ordonanța merge la Senat. Cu siguranță, acolo mobilizarea majorității parlamentare va fi pe măsura mizei. Neadoptată, ordonanța va provoca o criză fără precedent în administrația locală. Până acum o serie de aleși locali și-au anunțat transferul către alte partide. O seamă de primari, de consilieri și președinți de consilii județene, și-au dat demisia din partidele pe listele cărora au fost aleși. Aceștia, dacă ordonanța nu trece de Senat, își vor pierde funcțiile. Alții, mai norocoși, au fost dați afară din partid și, prin urmare, nu-și vor pierde funcțiile.
Se pare că printre cei care au respins ordonanța traseiștilor s-ar fi aflat și deputați din arcul guvernamental.   PSD a fost acuzat că dorește să-și atragă cât mai mulți primari, dar există pesediști cărora nu le convine să primească în rândurile lor oameni din alte partide. La urma urmei, în fiecare partid există o competiție internă. De ce să-ți bagi concurența în casă?
Grav pentru PSD ar fi dacă s-a creat un grup anti-Dragnea în Camera Deputaților. Secundul lui Victor Ponta, omul numărul doi din PSD, are nevoie de întreg sprijinul partidului dacă dorește să devină premier. Liviu Dragnea este și șeful de campanie electorală a lui Victor Ponta. Dacă există deja un grup de nemulțumiți, care ar putea fi din rândul foștilor grei ai PSD, campania nu va merge ca pe roate.
Opoziția, chiar dacă știe că Ordonanța va fi adoptată la Senat, are motive să sărbătorească victoria din Camera Deputaților. Încurajate de succesul obținut, partidele de dreapta se vor mobiliza pentru alegerile prezidențiale. Între timp se vor mai confrunta cu puterea. La moțiunea de cenzură nu vor mai avea norocul chiorului, dar nici nu se așteaptă să dărâme guvernul. Abia în turul doi al prezidențialelor, partidele de dreapta, la care trebuie inclus și UDMR, vor avea ocazia să arate că sunt unite.
Pe de altă parte, nu trebuie trecut cu vederea faptul că la adoptarea Ordonanței migrației guvernul Ponta a fost aspru criticat de ambasada SUA  și Marei Britanii. Pe marginea ei s-a făcut ceva vâlvă la nivel internațional. În țările cu tradiție democratică nu se prea poartă migrația politică în masă. Aparent, deputații s-au conformat criticilor și au votat în consecință. Toate speculațiile cad în momentul în care premierul Ponta a declarat foarte clar că ordonanța a căzut la vot datorită trădării UDMR. Destul de dificile până acum, pe măsură ce se apropie campania electorală, relațiile dintre PSD și UDMR vor fi din ce în ce mai tensionate. Sub presiunea dreptei europene, UDMR este posibil să treacă alături de partidele de dreapta, respectiv PNL-PDL și PMP, alături de care a și votat miercuri.

Populismul de stânga și demagogia de dreapta

Vorbim despre partidele populiste ca și cum partidele tradiționale ar fi sinceritatea întruchipată. Nu promit mai mult decât pot livra, nu manipulează, nu introduc teme false în discursurile lor, într-un cuvânt, nu înșală poporul?