Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Pataki Csaba, titlul emisiunii: Soarta echipei FC Olimpia în mâinile Consiliului Judeţean Satu Mare (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Nicolae Bura, Eugen Kovacs, Adrian Pop, titlul emisiunii: Scandal între putere şi opoziţie pe bugetul pentru 2018 (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Paula Mare-raport la 4.590 de zile 03.38 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.53 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Dumitru Pop, titlul emisiunii: Tradiţia tăierii porcului la Berindan 05.50 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Cătălin Petrean Cismaş, titlul emisiunii: Terapii de relaxare pentru minte şi suflet 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Nicoleta Balea 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Pataki Csaba, titlul emisiunii: Soarta echipei FC Olimpia în mâinile Consiliului Judeţean Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan 09.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitaţi Mia Chereji, Liliana Mărcuş, titlul emisiunii: Micii ecologişti de la Şcoala Ion Creangă 10.13 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Iulian Budău, titlul emisiunii: Singurătăţi de Crăciun 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Nicolae Bura, Eugen Kovacs, Adrian Pop, titlul emisiunii: Scandal între putere şi opoziţie pe bugetul pentru 2018 (reluare) 13.00 Ştiri 13.35 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Petru Ştefănescu, titlul emisiunii: Făurirea şi demolarea fabricilor sătmărene de mobilă 14.30 Teleshopping 14.50 Colaj de colinde 15.05 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Dumitru Pop, titlul emisiunii: Tradiţia tăierii porcului la Berindan 16.00 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Paula Mare-raport la 4.590 de zile 17.10 Colaj de colinde 17.45 Panoramic Sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Emanuel Gyenes, titlul emisiunii: Dakar 2018 traversează Peru, Bolivia şi Argentina 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Kereskenyi Gabor 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, titlul emisiunii: Copiii şi fricile lor 23.30 Ştiri

O situaţie anormală

Scris de Dumitru Păcuraru, 02 martie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

După o lungă perioadă de timp în care prima vioară a fost justiţia, rolurile par să se inverseze. Politicul îşi ia revanşa. Comisia de control parlamentar al SRI a devenit extrem de activă. Ceea ce interesează este modul în care acest serviciu a colaborat cu DNA. Ascultatul telefoanelor devenise o obsesie naţională, depăşind cu mult psihoza din timpul regimului comunist. Cel puţin la suprafaţă, lucrurile par să fie repuse în limitele legalităţii. Cel puţin acestea sunt promisiunile avansate de comisie.

Dacă se va constata că prin semnarea unor protocoale SRI-DNA în baza cărora lucrătorii SRI şi-au depăşit atribuţiile, bănuim că ar trebui să urmeze şi nişte sancţiuni. Altfel va rezulta că toată povestea  cu binomul nu a fost decât o fantezie.

De fapt, care sunt problemele asupra cărora există puncte de vedere divergente? Pornesc toate de la ordonaţa 13? Dacă ar fi fost trecută cu vederea, ca multe alte zeci şi zeci de ordonanţe, şi ar fi rămas în vigoare în primul rând ne putem imagina că nu ar fi avut loc protestele. Nu s-ar fi remarcat nici Klaus Iohannis ca preşedinte-jucător. Evident, în această situaţie nu s-ar fi remarcat nici procurorul general în postura de comentator, deranjând puterea din care nu face parte. În acest punct se ajunge la miezul problemei: au dreptul oamenii din sistemul juridic să amestece în ciorba legislativului? Atingem un punct nevralgic al societăţii româneşte: depăşirea competenţelor.

S-a vorbit decenii în şir despre intenţia politicului de a-şi subordona justiţia. Traian Băsescu îşi arogă meritul de a fi pus ordine în sistem, asigurând independenţa justiţiei. Dacă statul de drept era pus pe drumul cel bun, cum se face că s-a ajuns la criza actuală?   

     În niciun caz nu se poate porni de la ideea că toate părţile  acum în conflict au fost bine intenţionate. Criticile oamenilor din justiţie la adresa clasei politice în general, parlamentarilor în special, au fost de cele mai multe ori îndreptăţite. Greşeala a constat în faptul că a apelat la serviciile altei instituţii, considerată în sine „de forţă”, în mod netransparent. Ţinuţi multă vreme sub presiune, politicienii reacţionează. Câteva defecţiuni din sistem gen procurorul „Portocală”, şi situaţia a scăpat de sub control. Polii s-au inversat. Politicienii atacă sistemul juridic în ansamblu, dar şi punctul, persoană cu persoană. Preşedintele Senatului cere demisia şefei DNA, după ce DNA a demarat o anchetă la adresa guvernului, luând ministru după ministru.

Vocea preşedintelui nu se face auzită. Acum ar fi momentul să-şi arate calităţile de mediator între instituţii. Situaţia este cu totul anormală. România a trecut prin multe crize, dar aceasta de acum le depăşeşte pe toate prin consecinţele nefaste pe care le poate genera.

În momentul declanşării protestelor se părea că strada poate rezolva probleme de importanţă naţională. Strada poate  sesiza derapajele, poate deveni un element de presiune, dar problemele nu pot fi rezolvate decât de instituţii şi, mai ales, de oamenii cu mintea deschisă din instituţii. Atingem un alt punct nevralgic, al mediocrităţilor care au invadat instituţiile publice. Dacă s-a ajuns la o corupţie generalizată, cu siguranţă s-a ajuns şi la generalizarea mediocrităţii în instituţiile publice. Mediocritatea s-a instituţionalizat cu aportul nemijlocit al partidelor. Iar angajările pe criterii politice sunt în continuare la ordinea zilei.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend