O Românie normală? | Informaţia Zilei

O Românie normală?

Scris de Dumitru Păcuraru, 23 octombrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Pentru o Românie normală în primul rând ar trebui să fie o campanie electorală normală. Cum actuala campanie prezidenţială este departe de a fi normală ne îndoim că în următorii cinci ani candidatul care şi-a ales sloganul „Pentru o Românie normală” îl va transpune în practică.

Este nevoie să demonstrăm de ce nu avem o campanie electorală normală sau este suficient să ne uităm la candidaţi? Parcă ar fi fost aleşi la o selecţie de casting pentru un film cu buget redus.

Nu este o campanie normală pentru că a căzut guvernul în timp ce românii aşteptau să-şi aleagă un preşedinte, nu să asiste la naşterea prin forceps a unui nou guvern. Nu este normală pentru că guvernul care a căzut nici nu trebuia să fie vreodată învestit ca guvern.

Nu este normală pentru că partidul cel mai mare din România are un candidat-surogat, în felul acesta competiţia fiind disproporţionată. Dacă analizăm competiţia în termeni hipici este ca şi când ar concura, la alergare, un lipiţan cu un huţul. Zveltul Lipizzaner nu este un cal de povară, iar Huţulul românesc nu este de mult un cal de povară, ci doar unul decorativ, mândru că este ultimul urmaş al unei rase sălbatice.

Nu în ultimul rând nu este normală pentru că nimeni nu pare să-şi fi dorit să fie normală. Toată lumea a vrut să păcălească pe toată lumea. Preşedintele a vrut să cadă guvernul, pentru a-şi ridica o statuie pe ruinele lui. Guvernul a vrut să mituiască populaţia, ba cu pensii mărite, ba cu salarii indecente acordate bugetarilor, ba cu banii repartizaţi primarilor exact în perioada campaniei electorale.

Nu este normală pentru că la casting s-au prezentat personaje care nu au mai jucat nici în filmul alegerilor pentru preşedinţii asociaţiilor de locatari. Candidează reprezentanţi ai unor partide despre care nimeni nu ştia că există, iar partide care se cred mai cu moţ decât toate celelalte partide la un loc şi-au găsit un actor care să le reprezinte, dar care să nu le poarte însemnele electorale.

Lipseşte nu doar spiritul competitiv, ci şi atmosfera de campanie. Din strălucirea de altădată a competiţiei pentru alegerea capului statului a rămas numai o vâjâială continuă. Cât de confortabil se va simţi marele învingător când toată lumea ştie că a concurat cu nişte pigmei? Cărora, pe cât de minusculi erau de felul lor, le-a mai tras un pumn în cap.

Pe o biată femeie care întâmplător s-a urcat într-un avion, nu în autobuzul cu care trebuia să ajungă la ţară, a împins-o de pe micul piedestal pe care se urcase de teama că în cele 30 de zile ale campaniei va face minuni şi se va transforma în bunicuţa fantastică.

Actuala campanie electorală nu este normală nici măcar din punctul de vedere al celor care au ieşit în stradă scandând împotriva corupţiei, din moment ce descoperă acum că, în realitate, au fost în situaţia hoţului care strigă „prindeţi hoţul”. Cum să fie normală această campanie din moment ce liderului partidului care a lansat campania „Fără penali în funcţii publice” exact în campania electorală i se deschide un dosar de corupţie la DNA?

În sfârşit, operaţiunea „Ţineţi avioanele la sol” le întrece pe toate. Ca să nu treacă moţiunea, ministrului de la Transporturi i-a trecut prin cap să oprească avioanele în care bănuia că se află parlamentari care votau la moţiunea de cenzură pentru căderea guvernului din care făcea parte. Marele salvator nu numai că s-a făcut de râs, dar mai riscă şi ceva ani de puşcărie.

Cam asta este campania electorală pentru alegerea celui mai bun dintre cei mai buni. Nu ar fi mai potrivită pentru ţara noastră o republică parlamentară?

Cu alte cuvinte, preşedintele României să fie ales de cei despre care se spune că au dus ţara de râpă, cei mai huliţi dintre politicieni, cei care au dărâmat un guvern şi nu pot pune altul la loc.

Abonează-te acum Online!
  • Goldis Admitere

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517