Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Partidele în această perioadă sunt preocupate de listele electorale. În PNL competiția  se duce între foștii pedeliști și foștii peneliști. În toamnă se vor despărți apele de uscat și în PSD. Problemele acestui partid sunt de altă natură, însă toate converg spre un singur punct: cine prinde un loc eligibil pe listele electorale?

Recent, Liviu Dragnea afirma că nimeni nu va fi impus de la centru. Mergând pe această logică nu este greu de observat pe cine vizează această regulă. Pe Victor Ponta.

Fostul premier este deputat de Gorj. Cum locuiește la București, organizația de Gorj are tot dreptul să nu-l mai accepte. În ultima vreme, mai direct, mai prin metafore, cei doi se înțeapă de câte ori prind ocazia. Vrea Dragnea să scape de Victor Ponta? Fără îndoială. La fel cum și Victor Ponta și-ar dori alt lider în fruntea partidului. Poate se gândește chiar el să revină la conducerea PSD. Cu siguranță, regretă că s-a retras din funcția de președinte. Poate îi pare rău și că și-a dat demisia din funcția de prim ministru. Nu și-a imaginat că fostul său subordonat îi va întoarce spatele.

Nu doar Liviu Dragnea procedează în acest fel. Niciun fost președinte de partid, odată ce își pierde funcția, nu se mai bucură de aprecierea foștilor subordonați. Se întâmplă la toate nivelele. Un președinte de organizație județeană, din momentul în care este înlocuit, devine o persoană incomodă. Nimeni nu mai este dispus să le acorde atenție celor căzuți.

Foștii lideri PNL nu au avut o soartă mai bună. Călin Popescu Tăriceanu a plecat singur din partid tocmai pentru că era marginalizat. Crin Antonescu stă pe tușă. El are o situație specială. Aflat în criză, cu doi lideri cu puteri egale, PNL este în căutarea liderului carismatic. Se văd nevoiți să se oprească la Crin Antonescu.

Foarte supărat, Crin Antonescu vrea să se retragă cu totul din politică. Alina Gorghiu și Vasile Blaga, poate și pentru că își împart puterea, nu reușesc să ridice partidul la o cotă ceva mai înaltă. Nu le iese pur și simplu. Dar și ei, la fel ca Liviu Dragnea, încearcă să-i țină departe  pe toți cei ce le-ar putea amenința poziția.

Metoda PNL de desemnare a candidaților pare mai obiectivă. Apelând la sondaje, pot scăpa de cine vor. Iar bătălia este cu atât mai dură cu cât nu se vede nicio creștere în intențiile de vot. PNL are un foarte mare handicap. PSD controlează județele prin cei 30 de președinți de consilii județene.

Aceasta este cea mai mare problemă a liberalilor. Doar o lege foarte drastică poate pune pe picior de egalitate atât cele două partide cât și formațiunile mai mici. Stă în puterea guvernului de tehnocrați să organizeze alegerile în așa fel încât să nu li se permită primarilor și președinților de consilii județene să influențeze electoratul.

PSD și ALDE intuiesc că guvernul Cioloș va ține în frâu miile de aleși locali ai PSD în timpul campaniei electorale și se gândesc la o moțiune de cenzură. Tăriceanu vorbește chiar despre alegeri anticipate. Sigur, declarațiile politicienilor din această perioadă trebuie privite cu rezerva cuvenită.

Se poziționează atât pentru lupta internă, cât și pentru bătălia electorală propriu-zisă. Nu trebuie să credem tot ce spun. Ei înșiși știu că nu prea sunt luați în serios. Dar nu au ce face. De insistența cu care apar zilnic în mass media depinde până la urmă succesul în alegeri.

Cât de greu este să fii curajos în politică?

Conducerile politice din majoritatea ţărilor lasă impresia că sunt toxice şi din ce în ce mai nepopulare. Inegalităţile sociale se adâncesc, bogaţii tind să devină şi mai bogaţi, săracii tot mai săraci.