O reformă peste cadavrele unor fetiţe | Informaţia Zilei

O reformă peste cadavrele unor fetiţe

Scris de Dumitru Păcuraru, 02 august 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Ne place sau nu, prima persoană care readuce în actualitate cuvântul „reformă” este Viorica Dăncilă. Ani de zile nu s-a vorbit decât despre „modificări”.

PSD a fost pus la zid pentru că repeta de dimineaţa până seara că vrea să modifice ba legile justiţiei, ba sistemul de impozitare, ba nu ştiu ce altă lege.

Reforma, înţeleasă ca o schimbare radicală, a fost atuncată la coşul de gunoi imediat după intrarea României în UE.

Luat domeniu cu domeniu, nu s-a reformat nicio singură instituţie până la capăt. Sunt multe lucruri începute, şi multe făcute pe jumătate. Se acţionează pompieristic. Adică atunci când arde.

Aşa este şi reforma anunţată, sobru, de premierul Dăncilă.

Trecem peste faptul că ne aflăm în campanie electorală pentru cea mai înaltă funcţie din stat, cea de preşedinte. Preşedintele fiind şeful statului lui îi revine obligaţia de a reforma statul.

Cum doamna Dăncilă nu este încă şeful statului, propune deocamdată doar reformarea unui minister. Este vorba despre ministerul care este făcut responsabil de evenimentele din Caracal, atât pentru că a fost posibil să se întâmple aşa ceva cât şi pentru că nu a fost capabil să gestioneze criza apărută în urma dispariţiei unor fete. Poate sunt moarte, poate doar răpite, nu se ştie.

După o săptămână de bulibăşeală, cu poliţişti care nu şi-au făcut datoria, cu procurori care nu cunosc legea, cu persoane neprofesionalizate care răspund la 112, premierul a tras o concluzie: trebuie reformat Ministerul Afacerilor Interne.

Deocamdată este doar o declaraţie de intenţie. Ca unul care zice că dacă va avea bani să-şi cumpere o pereche de bocanci va urca pe Everest. Se va mai fi vorbit despre nevoia de reformare a Ministerului de Interne? Poate în treacăt. PSD s-a concentrat pe reforma în justiţie.

Tot pe acolo bătea şi preşedintele, dar din altă direcţie. Curios că nici preşedintele Iohannis nu s-a gândit că ar fi nevoie de reformarea ministerului care răspunde de siguranţa cetăţeanului. Un astfel de proiect de lege nu a venit nici din partea vreunui partid parlamentar. Toţi s-au trezit la realitate când au văzut grozăvia de la Caracal, ineficienţa organelor de ordine, amatorismul şi fragilitatea sistemului 112, lipsa de proceduri standard în cazul răpirii, sechestrării de persoane etc.

Tot acum s-a descoperit că există reţele de prostituţie, de crimă organizată în care oamenii legii, autorităţile, politicienii îşi dau mâna cu interlopii, cu bandele de criminali. Fenomenul este de nedescris, prin urmare bieţii cetăţeni nu pot decât repeta deznădăjduiţi „în ce ţară trăim?! în ce ţară trăim!?”
Mai mult, şi cei care se considerau foarte bine informaţi, de la şeful statului la şeful guvernului, de la prefecţi la şefi de instituţii, se crucesc, nu le vine să creadă că se poate întâmpla aşa ceva.

Cum toată lumea a căzut de acord că principalul vinovat este Ministerul Afacerilor Interne şi STS, la care se adaugă şi câţiva procurori, se presupune că toată lumea va fi de acord cu reformarea propusă de premierul Dăncilă.

Oare aşa să fie? Îl vedem pe preşedintele Iohannis căzând de acord cu premierul Dăncilă? Recent preşedintele a propus semnarea unui pact, cu o denumire cam lungă şi pompoasă: „Acordul Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României”. Pe acelaşi „parcurs european” au fost scoase din ţară mii de fete şi duse „la produs” în ţările UE mai democratice decât biata noastră ţară. Se speculează că tot acolo ar fi fost duse şi Alexandra şi Luiza, presupuse iniţial că ar fi fost omorâte de monstrul din Caracal.

O reformă a Ministerului de Interne, demarată acum înseamnă reformă peste cadavrele unor fetiţe. Se va ajunge la un compromis politic şi reforma va întruni adeziunile tuturor factorilor politici?

Ne îndoim. Dacă, totuşi, se va ajunge la un compromis legea respectivă ar trebui să se numească „Legea Alexandra”.

Lipsa acestei legi înseamnă o nouă condamnare a tuturor victimelor din ultimii 30 de ani la răpire, sechestrare, viol, moarte.

Abonează-te acum Online!
  • Goldis Admitere

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517