Image 1
Image 2

O nouă întâlnire a elevilor de la Liceul Tehnologic Unio-Traian Vuia cu scriitori şi jurnalişti

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Este vorba de un proiect educativ intitulat ”Literatura la tine acasă”

La Colegiul Tehnic ”Unio – Traian Vuia” Satu Mare s-a desfăşurat, miercuri, 29 mai 2019, o manifestare culturală desfăşurată în cadrul Parteneriatului educativ ”Literatura la tine acasă”.


Proiectul face parte din parteneriatul intitulat ”Tinereţea cărţilor – cărţile tinereţii”, cu participarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Asociaţiei Scriitorilor de Nord-Vest şi Cenaclului ”Cronograf”.

Participanţi

Alături de un grup de elevi din clasele a IX-a A, a XI-a B, a X-a A şi a IX-a C, la manifestare au participat scriitorii dr. Felician Pop, Robert Laszlo, Loredana Ştirbu, Gheorghe Cormoş, directorul Colegiului Tehnic ”Unio – Traian Vuia”, dr. Vlaicu Popescu, coordonatoarea de proiect, profesoara Cornelia Bălan Pop, jurnaliştii Vasile Nechita şi Carol C. Koka, precum şi profesori ai liceului.

Puncte de vedere

Pentru început, directorul liceului Vlaicu Popescu a adresat un salut invitaţilor, vorbind despre însemnătatea literaturii în formarea intelectuală a tinerilor aflaţi pe băncile şcolii.
Felician Pop le-a spus elevilor liceului că nu sunt cu nimic mai prejos de alte şcoli aşa-zise cu ştaif şi că lectura îi va ajuta în viaţă mai ales în calitatea lor viitoare de părinţi, ei putând fi sau nu un bun exemplu pentru copii în funcţie de obiceiul lor de a citi. În opinia sa, un elev bun nu este neapărat tocilarul, ci mai degrabă acela care pune întrebări, care nu este mulţumit cu ceea ce primeşte de la şcoală. Nu întotdeauna predicţia profesorilor în ceea ce priveşte reuşita în viaţă a unui elev este cea corectă, şansele mai mari fiind de partea nonconformiştilor.
La rândul său, scriitoarea Loredana Ştirbu le-a vorbit tinerilor despre activităţile desfăşurate în cadrul cenaclului, invitându-i să participe la astfel de activităţi. L-a explicat şi felul în care se desfăşoară activitatea obişnuită într-un conaclui, unde autorii îşi citesc creaţiile, se face observaţii, se aduc critici, cenaclul fiind un atelier de creaţie. Personal, ea are încredere în tineri şi i-a sfătuit să nu se lase manipulaţi.
Directorul Centrului de Creaţie, Robert Laszlo, a spus că a venit la Colegiul Tehnic ”Unio – Traian Vuia” cu gânduri bune, unde a asistat la lansarea unei noi reviste, ”Profesia”. El s-a bucurat că la şcoală sunt prezente multe dintre cărţile scriitorilor sătmăreni. În continuare, le-a vorbit despre revista trimestrială de cultură şi atitudine ”Cronograf”, despre Ansamblul folcloric al judeţului Satu Mare, ”Doruri sătmărene”, şi i-a îndemnat pe tineri să ia parte la activităţi artistice, în acest fel având posibilitatea să viziteze multe ţări.
Poetul Gheorghe Cormoş le-a vorbit elevilor despre împrejurările în care el a îndrăgit literatura în anii liceului. Un rol important l-a avut profesorul lui său de limba română.
În ceea ce îl priveşe pe jurnalistul Vasile Nechita, a apreciat pozitiv numărul recent al revistei ”Profesia” mai cu seamă că revista a antrenat tineri în scrierea de articole îndeosebi din sfera pasiunilor şi a preocupărilor autorilor elevi, dând astfel un suflu nou publicaţiei.
Scriitorul şi jurnalistul Carol C. Koka, autor a 11 cărţi, a felicitat întregul corp de redactori, profesori şi elevi care au realizat acest număr al revistei ”Profesia” care a apărut în condiţii grafice excelente. A vorbit despre alte reviste care au apărut de-a lungul timpului la această şcoală, ”Tehnicus” şi ”Echinocţiu”, despre faptul că este autorul monografiei liceului ”Unio” la împlinirea a 60 de ani de existenţă.

O concluzie a directorului

În finalul întâlnirii, directorul Vlaicu Popescu a concluzionat că a redacta o revistă şcolară este o activitate utilă şi plăcută. Avem modele suficiente în municipiul Satu Mare pe care să le urmăm. El s-a referit şi la preocupările instituţiei pe care o conduce, la faptul că liceul va avea o clasă de mecanici auto, cu limbă de predare maghiară, o jumătate de clasă cu limbă de predare română. În specialitatea instalaţii tehnico-sanitare şi gaze o jumătate de clasă, şi tot o jumătate declasă zidari, pietrari, tencuitori, cu limba de predare română. La învăţământul dual, există o jumătate de clasă electrician operator şi echipamente electrice şi energetice.
De asemenea, la seral, se vor pregăti două clase, cu limbă de predare română, tehnician transporturi şi tehnician electrician, electronist auto. La şcoala postliceală există o clasă în care se pregătesc tehnicieni operatori pe maşini cu comandă numerică, o clasă de administratori reţele locale şi de comunicaţii şi o clasă tehnician instructori auto.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

VACANȚĂ ÎNCHEIATĂ

Elevii și profesorii se întorc la școală

Prima zi de cursuri din anul 2024 este luni, 8 ianuarie ,și aceasta deschide modulul 3 de cursuri. Elevii și profesorii merg la școală până vineri, 9 februarie, 16 sau 23 februarie 2024, când vor începe vacanța de schi de o săptămână, decisă diferit de la un județ la altul.