Image 1
Image 2

O nouă entitate politică: puciştii

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Dacă ar dori cineva să spună că în politică nu se produce nimic, se înşeală. Clasa politică este cea mai inventivă, cea mai creativă categorie socială. Creativitatea lor provine şi din faptul că ceea ce fac azi pot desface mâine. Aşa, de pildă, ei au inventat alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin şi tot ei propun modificarea legii pentru ca primarii să fie aleşi din două tururi. Ca să aibă reprezentativitate. Ca preşedintele ţării.

Propunerea vine de la ALDE. Se ştie că PSD se opune. Dintr-un motiv simplu: alegerea dintr-un singur tur avantajează partidele mari. Pe vremuri şi PNL a agreat alegerea dintr-un foc. Acum, fiind în opoziţie, îşi schimbă opinia. În contradicţie cu PSD, partidul lui Tăriceanu are o mică şansă de trecere a proiectului. Este ajutat de puciştii din PSD. În ultima vreme, înteţindu-se atacurile la adresa lui Liviu Dragnea, şi-a făcut apariţia un nou specimen de om politic: pucistul. Este un personaj care a avut o poziţie bună în partid, dar nemaifiind de acord cu stilul de conducere al lui Liviu Dragnea a început să comenteze. Vociferează atât în interior, cât şi în exterior.

Aşa ceva nu este permis. Victor Ponta l-a dat afară din PSD pe Mircea Geoană pentru că a vorbit în public despre problemele partidului. Liviu Dragnea nu l-a dat afară pe Victor Ponta pentru că acesta a plecat înainte de a fi dat afară.

  De data aceasta situaţia în PSD este diferită. O seamă de lideri judeţeni, de parlamentari, critică partidul, dar nu vor să plece. Nu se dau duşi nici dacă sunt daţi afară.  Bun sau rău, soiul acesta de politicieni nu este nou. Abia acum se vorbeşte de un puci, iar artizanii lui au fost botezaţi pucişti.

Cu alte cuvinte, un grup restrâns vrea să dea jos conducerea partidului prin mijloace nedemocratice, prin forţă.

Liviu Dragnea se ţine bine. Nu se lasă impresionat de nimic. Taie în carne vie, sacrifică pe oricine care se ridică împotriva stării de drept din partid. El simte că a fost ales  în mod democratic şi nu acceptă să fie debarcat decât în acelaşi mod.

În rest nu contează. Aici este problema. Secretarul general a fost ales la fel ca preşedintele, dar a fost dat afară printr-o decizie CEx, adică a unei conduceri restrânse. De aici sursa problemelor. De aici acuzaţiile că Dragnea conduce partidul autoritar, nedemocratic, neţinând seama nici de statut, nici de principii.

Situaţia explozivă din PSD dă speranţe opoziţiei. Ludovic Orban anunţă discret că în următoarele săptămâni, în urma negocierilor cu puciştii, ar fi posibilă o moţiune de cenzură.

Strict aritmetic nu iese la socoteală o nouă majoritate. Nu se ştie dacă UDMR trece de partea opoziţiei. Duplicitară începe să fie şi atitudinea ALDE. Dosarul lui Tăriceanu scos de la naftalină, decizia CCR privind completele de judecată, numărul puciştilor şi nu în ultimul rând manevrele pe care este dispus să le facă preşedintele Iohannis, care desigur presupun şi atragerea UDMR şi a Minorităţilor, fac posibilă formarea unei noi majorităţi. Cum va funcţiona fiind formată din atâtea bucăţele?

Dacă nu asta contează, ci se doreşte cu orice preţ căderea actualului guvern, formarea unei noi majorităţi are o logică. Dacă se consideră că politicile economice ale PSD duc ţara de râpă, niciun sacrificiu nu este prea mare pentru a arunca partidul lui Dragnea în opoziţie.

Fără Dragnea poate fi posibil şi formarea unui guvern de uniune naţională? După cât de vânat este, devenind în fapt inamicul public numărul 1, cu aportul puciştilor s-ar putea ca Ziua Naţională să ne prindă cu un alt guvern.

Sigla Informatia Zilei

Războiul ţiţeiului

Asculta acest articol Cea mai drastică sancţiune împotriva lui Putin: embargoul asupra ţiţeiului rusesc. Dacă Federaţia Rusă a închis robinetul

Sigla Informatia Zilei

Există baroni locali?

Asculta acest articol Supra-optimistul Nicolae Ciucă nu se dezminte: “România are resursele energetice de care are nevoie pentru prezent şi