Image 1
Image 2

O moțiune fără șanse, dar bine plasată

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Imediat după anunțul că premierul a fost trimis în judecată în dosarul cu Dan Șova, liderii PNL au anunțat că depun o moțiune de cenzură. Dacă șansele de trecere a moțiunii de cenzură sunt practic zero, întrebarea firească este de ce a decis PNL să o înainteze? Răspunsul, pe cât de simplu, pe atât de rezonabil, este că e de datoria opoziției să atace din orice poziție și pe orice temă guvernul. Până acum, din motive obscure, PNL s-a mărginit să facă o opoziție de complezență.


A simțit că nu este nevoie să se expună deoarece, agățat de pulpama președintelui Iohannis, va crește ca viteazul din poveste. Într-adevăr, a crescut. Noul PNL, chiar dacă nu a atins cotele prevăzute ca să merite titulatura de marele PNL, a reușit să adune într-un singur coș merele liberale cu perele democrat-liberale. PNL stă pe suma celor două partide. Și cu ceva în plus.
Un merit al formațiunii rezultate din fuziunea PNL-PDL rezidă în faptul că a forțat PSD-ul să facă mai mult decât ar fi făcut în mod normal. După spargerea USL, din dorința de a demonstra că respectă promisiunile făcute în 2012, guvernul Ponta a luat o serie de măsuri remarcabile. Acestea l-au și salvat de la erodare. A reîntregit salariile și pensiile. Având un partid liberal în coaliția de guvernare, a luat măsuri liberale, micșorând taxe și impozite. De un singur lucru nu s-a putut apăra guvernul Ponta: de acuzațiile de corupție. Exact aici, în punctul sensibil, îl prinde opoziția. PNL valorifică prin moțiunea de cenzură atacurile concertate ale DNA și mass media asupra echipei Ponta în special și asupra PSD în general. Social-democrații, în alianță cu ALDE și UNPR, pot demonstra în orice clipă că guvernează bine țara, că au rezultate economice notabile. PSD nu poate demonstra că și-a desprins de pe frunte eticheta de cel mai corupt partid. Chiar dacă Victor Ponta ar fi fost prins că nu și-a plătit o amendă de parcare, și tot ar fi fost dat ca exemplu de politician corupt. Pe acest lucru mizează PNL depunând o moțiune fără șanse reale. O dată și încă o dată, mereu și mereu, până la căderea guvernului Ponta, se va vorbi despre corupția la nivel înalt.     Corupție există, și nu doar la PSD. Și nici doar la nivel înalt. Întreaga societate este prinsă într-un mecanism din care nimeni nu se poate salva. Așa s-a construit sistemul și așa funcționează. Venirea PNL la guvernare, mai devreme sau mai târziu, nu va schimba nimic. Partidele din opoziție sunt la fel de corupte, dar fiind mai gălăgioase se pot apăra.
Dreapta, în special PDL, are un discurs anti-corupție mai agresiv, care, preluat de noul PNL, îl plasează într-o poziție mai avantajoasă față de PSD. În mod paradoxal, în timpul guvernării PDl s-a furat mai mult, dar partidul nu a trecut pe primul loc în topul corupției, lăsându-i prima poziție tot PSD-ului. Social-democrații nu au capacitatea de a demonstra contrariul. Îi deranjează capetele de afiș:­ Victor Ponta, Sorin Oprescu, Viorel Hrebenciuc, Radu Mazăre și multe alte figuri reprezentative pentru imaginea PSD.
Mult nu pot ajuta nici partidele participante la guvernare. UNPR și ALDE sunt dezavantajate prin asocierea cu PSD. Călin Popescu Tăriceanu, mai mult decât alți politicieni, a atras atenția că nu este în regulă modul în care acționează DNA. Dar fără mare succes. Foarte probabil că la dezbaterea pe marginea moțiunii, dată fiind tema, trimiterea în judecată a primului ministru, nu se vor putea antrena prea mult în apărarea guvernului Ponta. Nici mass media nu are cum să ia partea premierului. Prin urmare, PNL are un larg câmp de acțiune, poate ataca pe toate fronturile fără să întâmpine o mare rezistență. Moțiunea de cenzură pe care PNL promite că o va înainta luni poate avea un impact major în rândul opiniei publice.