Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

O mare personalitate sătmăreană puţin cunoscută: Benjamin Berell Ferencz

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

ferencz 3 Wikipedia, the free encyclopedia, prezintă, cu 214 referinţe şi 12 lucrări bibliografice, în mai multe pagini biografia şi activitatea unui sătmărean aproape necunoscut de concetăţenii săi contemporani.

Este vorba de Benjamin Berell Ferencz, născut în Satu Mare în 11 martie 1920 într-o familie de intelectuali evrei. La vârsta de 10 luni, familia sa a emigrat în Statele Unite ale Americii şi s-a stabilit în Manhatan, New York.

În tinereţe, după ce a obţinut o bursă de studii, el a studiat dreptul la Harvard Law School, absolvind în 1943. Încă din perioada studenţiei, a publicat o carte pe teme de crime de război.

 

Fondator al Curţii Internaţionale de Justiţie

 

        Benjamin Berell Ferencz a devenit o figură-cheie în constituirea Curţii Internaţionale de Justiţie. După absolvirea facultăţii, în 1945 a fost numit investigator al crimelor de război naziste după cel de-al doilea Război Mondial şi procuror şef al Armatei Statelor Unite. A publicat mai multe cărţi despre crime de război şi crime împotriva umanităţii.

Principalul obiectiv al lui Ferency a fost să stabilească un precedent de legalitate care ar urma să încurajeze o lume mai umană şi sigură în viitor.

“Nurnberg m-a învăţat că crearea unei lumi de toleranţă şi compasiune ar trebui să fie o sarcină dificilă şi pe termen lung. De asemenea, am mai învăţat că dacă nu ne vom dedica nouă înşine pentru a dezvolta o reală lume a legalităţii, aceeaşi mentalitate de cruzime care a făcut posibil Holocaustul ar putea distruge într-o zi întreaga rasă umană”, a spus Ferencz.

El a fost de părere că denunţarea agresiunii, terorismului şi a altor crime împotriva umanităţii au prea puţin efect atâta timp cât aceste delictenu devin parte a unei cod ccriminal acceptat şi impus printr-o curte internaţională.

Din 1985 până în 1996, el a fost profesor asistent la Universitatea Pace.

 

Procuror şef  în procesul de la Nurnberg

 

        În 1945, Benjamin Berell Ferencz, la doar 27 de ani, a fost numit ca procuror şef în procesul criminalilor de război nazişti (Einsatzgruppen). A adunat dovezi privind genocidul nazist din Germania, la care au luat parte medici, avocaţi judecători, generali, industriaşi şi alţii care au jucat un rol de conducere în organizarea sau săvârşirea de brutalităţi.

Toţi cei 22 de acuzaţi în proces au fost condamnaţi; 14 au primit sentinţe de condamnare la moarte, dintre care patru au fost în cele din urmă executate.

Ferencz s-a stabilit în Germania după procesul de la Nuremberg, împreună cu soţia sa. Apoi a participat la programul de reabilitare a victimelor persecuţiei naziste şi a luat parte în 1952 la negocierile privind acordul dintre Israel şi Germania de Vest privind reparaţiile de război. În 1956, s-a întors în SUA unde a practicat avocatura.

 

Şi preşedinţii trebuie să se supună legii

 

Benjamin B. Ferencz considera că legea trebuie aplicată în mod egal pentru toată lumea, inclusiv pentru preşedinţii americani. Ca răspuns la crimele de război ale Statelor Unite în Vietnam, el şi-a dedicat restul vieţii înfiinţând Curtea Penală Internaţională care poate acuza oficialii guvernamentali care comit agresiuni sau alte crime de război. În această idee, el a şocat opinia publică atunci când a spus că nu doar Sadam Hussein trebuie adus în faţa Tribunalului Penal Internaţional, ci şi George W. Bush, din cauză că a declanşat războiul din Irak fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU.

”Legea, nu războiul este soluţia la cele mai multe dintre problemele noastre, a spus Benjamin Ferencz. Nicolas J. S. Davies, în Global Research, scrie că acest deziderat rămâne nerealizat atâta timp cât SUA refuză să recunoască jurisdicţia Curţii Penale de Justiţie.

El îi încurajează pe studenţi să continue linia de gândire umanistă.

 

Distincţie cu Premiul Erasmus

 

Aşa cum consemnează Wikipedia, în anul 2009, Benjamin Berell Ferencz a fost distins cu Premiul Erasmus, împreună cu Antonio Cassese. Este o recunoaştere a meritelor sale, întrucât acest premiu ce se acordă persoanelor sau instituţiilor care au avut contribuţii notabile la cultura europeană, la societate sau în domeniul ştiinţelor sociale.

 

Autor sau coautor de cărţi

 

Benjamin Berell Ferencz a publicat mai multe articole, cărţi ca autor şi coautor şi a acordat numeroase interviuri. Iată câteva dintre lucrările sale: The Search for World Peace; Gale Reference Team: Biography – Ferencz, Benjamin B(erell) Logli, Ch.: Benjamin Ferencz at the Wayback Machine; Ferencz, B.: Photos. One of the captions reads; Benjamin B. Ferencz, A Prosecutor’s Personal Account: From Nuremberg to Rome, September 23, 1998 at the Wayback Machine; Ferencz, B.: (Auto-)Biography; Harvard Law School: Benjamin Ferencz:The Legal History Project: Interview with Benjamin Ferencz; Enforcing International Law-A Way to World Peace; Ferencz, B.: Telford Taylor: Pioneer of International Criminal Law; An International Criminal Court-A Step Toward World Peace; A Common Sense Guide to World Peace.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with