00.00 Audienţe în direct cu Eva, invitat: Erdei D. István. Titlul emisiuni: Az adóforradalom hozadékai és a BKT módosítása (Urmările revoluţiei fiscale şi modificările Codului Penal).(reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Nicolae Bura, Ciprian Costea, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: Dragnea, condamnat cu executare în primă instanţă.(reluare) 02.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat: Ioan Coroianu . Titlul emisiunii: Crimă între cunoscuţi. 03.40 Mesager educaţiona, cu Vasile Nechita, invitat: Radu David. Titlul emisiuni: File din istoria Colegiului Naţional Ioan Slavici. 05.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 05.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Sergiu Ioan. Titlul emisiuni: Sergiu Ioan – rapor la 7060 de zile . 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 08.00 Audienţe în direct cu Eva, invitat: Erdei D. István. Titlul emisiuni: Az adóforradalom hozadékai és a BKT módosítása (Urmările revoluţiei fiscale şi modificările Codului Penal).(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu,invitat: Ovi D. Pop. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Pallai Bela.Titlul emisiunii: Gorogkatolikus elet (Viaţa greco-catolică). 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Nicolae Bura, Ciprian Costea, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: Dragnea, condamnat cu executare în primă instanţă.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la ţară, cu Vasile Nechita,invitaţi: Hajnalka şi Paul Kallai. Titlul emisiunii: Legumicultorii sunt sufocaţi de concurenţa importurilor. 14.15 Teleshopping 14.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 15.40 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu,invitaţi: Formaţia Mister. 16.40 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Pop Maria. Titlul emisiuni:Uleiurile esenţiale – cum le întrebuinţăm. 17.20 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Angajaţi ai Protecţiei Mediului Satu Mare, în excursie de studiu în sudul ţării. 18.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Stelian Pop. Titlul emisiunii: Accesul la tratament al bolnavilor de cancer. (reluare) 19.00 Cultură, festival Samfest Jazz internaţional. (în direct) 23.30 Ştiri

O dezbatere scăpată de sub control

Scris de Dumitru Păcuraru, 31 august 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Spectacolul pe care îl oferă magistraţii care dezbat propunerile verbale ale ministrului Toader nu se ridică nici pe departe la înălţimea sobrietăţii care guvernează sau ar trebui să guverneze în templul dreptăţii. Concluzia imediată pe care o trage omul de rând este că puterea judecătorească nu este cu nimic mai presus decât puterea legislativă şi executivă. Acelaşi gen de ceartă, aceleaşi atacuri la persoană ca în cazul politicienilor.

Există riscul ca între magistraţi şi politicieni să fie pus semnul egal.
Lumea nu ştie de ce este atât de greu să propui un proiect de lege care să facă ordine într-un domeniu, oricare ar fi acela. În această speţă, după cum bine se observă, accentul este pus pe “independenţa” Justiţiei nu pe dreptatea Justiţiei. Magistraţii vor să fi “independenţi”, nu drepţi, corecţi, deopotrivă atenţi la apărarea statului şi cetăţeanului.

Din această discuţie a dispărut cu totul omul. Individul este o părticică neglijabilă. Contează cine numeşte procurorul şef, nu cât de corect, cât de bine pregătit profesional este magistratul respectiv. O asemenea discriminare nu a existat decât în vremea comunismului când nomenclaturistul avea un statut de supraom.

În altă ordine de idei, numai Justiţia are dreptul sacru de a fi independentă? Alte categorii sociale trebuie să suporte consecinţele unor legi care au fost adoptate fără ca să se opună cineva? Care este statutul unui scriitor, al unui artist plastic? Ei, dacă sunt, independenţi, nu sunt pe banii statului. De fapt, nici nu au un statut.

Spiritul de castă se vede cum nu s-a mai văzut niciodată până acum. Politicienii, şi ne referim aici la cei care ocupă demnităţi publice, sunt parlamentari, au o idee despre cum ar trebui reformată Justiţia, în vreme ce magistraţii au altă viziune. Pentru că este pentru prima oară când aceste probleme se dezbat public asistăm la un spectacol ce pare degradant. Până acum, în toate cazurile, întâi s-au adoptat legile, apoi s-a văzut dacă sunt bune sau nu.

Fără îndoială, clasa politică vrea să se pună la adăpost. Magistraţii, opunându-se adoptării legii responsabilităţii, de asemenea vor să ocolească răspunderea personală. Fiecare are dreptate în felul său pentru că fiecare se pândeşte pe fiecare, aşteptând să facă o greşeală cât de mică pentru a-l înhăţa. Societatea românească este guvernată de neîncredere. Ligislativul şi executivul nu au încredere în puterea judecătorească şi invers. Fiecare încearcă să-i pună laţul de gât celuilalt.

Situaţia este cu atât mai încurcată cu cât preşedintele s-a situat într-o tabără înainte de terminarea dezbaterilor. Este şi direct interesat în numirea şefilor din Justiţie. Dar dacă o luăm aşa, toată lumea este interesată. Dacă procurorul general şi şeful DNA sunt numiţi de preşedinte se zice că sunt oamenii preşedintelui. Dacă sunt numiţi de parlament s-ar zice că sunt subordonaţi politic. Dacă se numesc ei între ei scapă de sub orice control civic.

Ministrul Justiţiei le atrage atenţia procurorilor că ei nu au dreptul să facă legi. Le pot doar aplica. Este la fel ca şi cum avocaţii şi-ar face legea lor, judecătorii pe a lor, poliţiştii pe a lor, şoferii pe a lor etc. Problema reală este neîncrederea în parlament şi parlamentari. Din vina lor. S-au compromis prin activitatea lor, prin ingoranţă, lipsă de profesionalism, prin acte de corupţie.

În toiul dezbaterii hop şi ambasadorul SUA. Dă sfaturi. Ca şi cum am fi o colonie. Oare aşa procedează şi în cazul Franţei sau Germaniei? Până la urmă, va ieşi cumva şi această reformă a Justiţiei. Ultimul cuvânt, ne place sau nu, îl va avea puterea legislativă. Responsabilitatea cade tot în sarcina ei, dar consecinţele le va suporta întreaga Românie. Aşa cum se întâmplă de fiecare dată.

Abonează-te acum Online!