Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Alexandru Horvat, Istvan Merkli, titlul emisiunii: Clubul de fotbal FC Olimpia a ajuns cu bugetul la fundul sacului (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Zenoviu Bontea, Iuliu Ilyes, Dumitru Pop, titlul emisiunii: Trei primari din zona Satu Mare vorbesc despre extinderea municipiului (reluare) 02.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 03.32 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Arthur Piricsi – raport la 1.940 de zile 04.34 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Căpşunul, o cultură rentabilă 05.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Adriana Hagău, titlul emisiunii: Antibioticele, între uz şi abuz 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Alexandru Horvat, Istvan Merkli, titlul emisiunii: Clubul de fotbal FC Olimpia a ajuns cu bugetul la fundul sacului (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 09.33 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Emilia Enătescu 10.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Ioan Man, titlul emisiunii: Cât de ameninţată este biodiversitatea? 11.16 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Zenoviu Bontea, Iuliu Ilyes, Dumitru Pop, titlul emisiunii: Trei primari din zona Satu Mare vorbesc despre extinderea municipiului (reluare) 13.00 Ştiri 13.35 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Viorel Solschi, titlul emisiunii: Centrul de excelenţă, şcoală a perfomanţei 14.25 Teleshopping 14.41 Religie, cu Mihalea Ghiţă, invitat Alin Toma, titlul emisiunii: Suferinţa, întâlnirea cu Dumnezeu la cel mai înalt nivel 15.38 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 16.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Seminţele de calitate asigură succesul în agriculturăn 17.53 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Vasile Fuşle, Attila Felcz, titlul emisiunii: Turneu internaţional de judo la veterani în 21 octombrie 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Noi soluţii pentru investigaţii paraclinice 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan, ttlul emisiunii: Copiii şi fricile lor 23.30 Ştiri

O dezbatere scăpată de sub control

Scris de Dumitru Păcuraru, 31 august 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Spectacolul pe care îl oferă magistraţii care dezbat propunerile verbale ale ministrului Toader nu se ridică nici pe departe la înălţimea sobrietăţii care guvernează sau ar trebui să guverneze în templul dreptăţii. Concluzia imediată pe care o trage omul de rând este că puterea judecătorească nu este cu nimic mai presus decât puterea legislativă şi executivă. Acelaşi gen de ceartă, aceleaşi atacuri la persoană ca în cazul politicienilor.

Există riscul ca între magistraţi şi politicieni să fie pus semnul egal.
Lumea nu ştie de ce este atât de greu să propui un proiect de lege care să facă ordine într-un domeniu, oricare ar fi acela. În această speţă, după cum bine se observă, accentul este pus pe “independenţa” Justiţiei nu pe dreptatea Justiţiei. Magistraţii vor să fi “independenţi”, nu drepţi, corecţi, deopotrivă atenţi la apărarea statului şi cetăţeanului.

Din această discuţie a dispărut cu totul omul. Individul este o părticică neglijabilă. Contează cine numeşte procurorul şef, nu cât de corect, cât de bine pregătit profesional este magistratul respectiv. O asemenea discriminare nu a existat decât în vremea comunismului când nomenclaturistul avea un statut de supraom.

În altă ordine de idei, numai Justiţia are dreptul sacru de a fi independentă? Alte categorii sociale trebuie să suporte consecinţele unor legi care au fost adoptate fără ca să se opună cineva? Care este statutul unui scriitor, al unui artist plastic? Ei, dacă sunt, independenţi, nu sunt pe banii statului. De fapt, nici nu au un statut.

Spiritul de castă se vede cum nu s-a mai văzut niciodată până acum. Politicienii, şi ne referim aici la cei care ocupă demnităţi publice, sunt parlamentari, au o idee despre cum ar trebui reformată Justiţia, în vreme ce magistraţii au altă viziune. Pentru că este pentru prima oară când aceste probleme se dezbat public asistăm la un spectacol ce pare degradant. Până acum, în toate cazurile, întâi s-au adoptat legile, apoi s-a văzut dacă sunt bune sau nu.

Fără îndoială, clasa politică vrea să se pună la adăpost. Magistraţii, opunându-se adoptării legii responsabilităţii, de asemenea vor să ocolească răspunderea personală. Fiecare are dreptate în felul său pentru că fiecare se pândeşte pe fiecare, aşteptând să facă o greşeală cât de mică pentru a-l înhăţa. Societatea românească este guvernată de neîncredere. Ligislativul şi executivul nu au încredere în puterea judecătorească şi invers. Fiecare încearcă să-i pună laţul de gât celuilalt.

Situaţia este cu atât mai încurcată cu cât preşedintele s-a situat într-o tabără înainte de terminarea dezbaterilor. Este şi direct interesat în numirea şefilor din Justiţie. Dar dacă o luăm aşa, toată lumea este interesată. Dacă procurorul general şi şeful DNA sunt numiţi de preşedinte se zice că sunt oamenii preşedintelui. Dacă sunt numiţi de parlament s-ar zice că sunt subordonaţi politic. Dacă se numesc ei între ei scapă de sub orice control civic.

Ministrul Justiţiei le atrage atenţia procurorilor că ei nu au dreptul să facă legi. Le pot doar aplica. Este la fel ca şi cum avocaţii şi-ar face legea lor, judecătorii pe a lor, poliţiştii pe a lor, şoferii pe a lor etc. Problema reală este neîncrederea în parlament şi parlamentari. Din vina lor. S-au compromis prin activitatea lor, prin ingoranţă, lipsă de profesionalism, prin acte de corupţie.

În toiul dezbaterii hop şi ambasadorul SUA. Dă sfaturi. Ca şi cum am fi o colonie. Oare aşa procedează şi în cazul Franţei sau Germaniei? Până la urmă, va ieşi cumva şi această reformă a Justiţiei. Ultimul cuvânt, ne place sau nu, îl va avea puterea legislativă. Responsabilitatea cade tot în sarcina ei, dar consecinţele le va suporta întreaga Românie. Aşa cum se întâmplă de fiecare dată.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend