Image 1
Image 2

O anchetă foarte, foarte politică

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Una dintre cele mai controversate comisii parlamentare este pe cale să se înființeze. La început Liviu Dragnea și-a exprimat dorința de a o conduce. Pare tentat și Călin Popescu Tăriceanu.

Până de curând, Parlamentul României nu se remarcase prin înființarea unor comisii care să verifice o anumită problemă ivită în societate. Mai degrabă se auzea despre comisiile parlamentare din Statele Unite. Iată că și parlamentarii români au descoperit acest instrument.

Prima comisie care a făcut o oarecare vâlvă a fost cea în care s-a analizat activitatea presupus neconstituțională a președintelui Traian Băsescu. A fost condusă de Alina Gorghiu. O altă comisie parlamentară a fost condusă de Gabriela Firea și verifica modul în care a cumpărat familia Băsescu ferma agricolă de la Nana.

În sfârșit, comisia de cotrol a activității SRI le-a întărit aleșilor convingerea că pot controla legal modul în care își desfășoară activitatea anumite instituții. Pot controla multe lucruri, fără să poată lua măsuri. Eventual pot propune. Dar înainte de toate pot trage semnale de alarmă.

Comisia care urmează să se înființeze în zilele următoare va verifica dacă alegerile prezidențiale din 2009 au fost fraudate. Se dezgroapă morții, cum s-a zice, dar vestea bună este că sunt în viață. Totul a pornit de la un articol de ziar în care se spunea că în noaptea alegerilor acasă la Gabriel Oprea s-au întâlnit directorul SRI, adjunctul său, și procurorul general al României. De aici se trage concluzia că dacă s-au întâlnit au pus ceva la cale. Logică formală: dacă două străzi se intersectează undeva și dacă două persoane merg pe străzile respective rezultă că și persoanele se întâlnesc. Iar dacă se întâlnesc precis pun ceva la cale. Exact așa gândea fosta Securitate.

Dată fiind greutatea personajelor care s-au întâlnit acasă la generalul Oprea în noaptea alegerilor, activitatea comisiei va avea un caracter politic. |inta, fără nicio îndoială, este actuala șefă DNA, Laura Codruța Kovesi. Actualii lideri ai coaliției de guvernare cred că dacă vor schimba șefa DNA situația lor penală va fi alta. Același lucru îl susține și fostul președinte Traian Băsescu.

Decizia nu este în mâna lor. Liderii PSD și ALDE, unul președintele Camerei, altul al Senatului, cunosc acest lucru, dar se pare că au scos securea războiului și sunt hotărâți să meargă până la capăt. Nu știm care este acel capăt și unde se va ajunge. Cert este că noua majoritate parlamentară vrea să ducă țara într-o nouă direcție. Nici aceasta nu se cunoaște cu precizie. Ceea ce se știe, fără să se recunoască pe față, este că puterea consideră că DNA îi dă planurile peste cap. Că PSD vrea să-și subordoneze Justiția nu există nicio îndoială. În primul rând vrea să limiteze puterea DNA. Mai departe, că DNA nu a acționat în unele cazuri ca un instrument politic iarăși nu există nicio îndoială.

Se pune problema alegerii: vrem un PSD puternic, discreționar, sau o Justiție, în speță un DNA care mai reușește, cel puțin din când în când, să pună o stavilă în calea corupției?

Lucrurile nu sunt clare. Ce va reuși să demonstreze comisia parlamentară? Cui folosește adevărul de acum opt ani? Ce fel de adevăr? Va ancheta evenimente din 2009, dar cu ochii spre ceea ce se întâmplă acum, în 2017, urmărind un interes actual. Înființarea acestei comisii are un profund caracter politic, urmărind doar un scop personal, al celor care o înființează.

Sigla Informatia Zilei

PNL, un partid neperformant

Asculta acest articol România are multe probleme de politică externă care-şi aşteaptă rezolvarea. Aşadar, cel puţin prima jumătate a anului