Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Gabriela Tatu, Ioan Podină, titlul emisiunii: Filme accesibilizate pentru nevăzători, proiectate la Satu Mare (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Albu, Ioan Leitner, Dan Stegerean, titlul emisiunii: Când şi cum scădem preţul apei? (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Ciprian Crăciun – raport la 500 de zile 03.36 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Se deschid sezoanele de vânătoare 05.48 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Noi soluţii pentru investigaţii paraclinice 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Gabriela Tatu, Ioan Podină, titlul emisiunii: Filme accesibilizate pentru nevăzători, proiectate la Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan 09.50 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Laura Diana Bota 10.55 Şedinţa extraordinară a Consiliului Local Satu Mare 11.16 Teleshopping 11.33 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Albu, Ioan Leitner, Dan Stegerean, titlul emisiunii: Când şi cum scădem preţul apei? (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Csaba Csintalan, titlul emisiunii: Părăsirea timpurie a şcolii, cauze şi soluţii 14.28 Teleshopping 14.43 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu 15.20 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Sike Tamas, titlul emisiunii: Parcurile, grădinile, refugii importante pentru biodiversitate 15.55 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Despre oamenii demonizaţi 16.48 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Legumicultorii din Halmeu folosesc seminţe din străinătate 17.40 Panoramic sportive, cu Ionuţ Blăjean, invitat Florin Mulcuţan, titlul emisiunii: Viitorul boxului sătmărean sună bine 18.40 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţ 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan, titlul emisiunii: Rostul consilierii psihologice în doliu 23.30 Ştiri

O anchetă foarte, foarte politică

Scris de Dumitru Păcuraru, 20 aprilie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Una dintre cele mai controversate comisii parlamentare este pe cale să se înfiinţeze. La început Liviu Dragnea şi-a exprimat dorinţa de a o conduce. Pare tentat şi Călin Popescu Tăriceanu.

Până de curând, Parlamentul României nu se remarcase prin înfiinţarea unor comisii care să verifice o anumită problemă ivită în societate. Mai degrabă se auzea despre comisiile parlamentare din Statele Unite. Iată că şi parlamentarii români au descoperit acest instrument.

Prima comisie care a făcut o oarecare vâlvă a fost cea în care s-a analizat activitatea presupus neconstituţională a preşedintelui Traian Băsescu. A fost condusă de Alina Gorghiu. O altă comisie parlamentară a fost condusă de Gabriela Firea şi verifica modul în care a cumpărat familia Băsescu ferma agricolă de la Nana.

În sfârşit, comisia de cotrol a activităţii SRI le-a întărit aleşilor convingerea că pot controla legal modul în care îşi desfăşoară activitatea anumite instituţii. Pot controla multe lucruri, fără să poată lua măsuri. Eventual pot propune. Dar înainte de toate pot trage semnale de alarmă.

Comisia care urmează să se înfiinţeze în zilele următoare va verifica dacă alegerile prezidenţiale din 2009 au fost fraudate. Se dezgroapă morţii, cum s-a zice, dar vestea bună este că sunt în viaţă. Totul a pornit de la un articol de ziar în care se spunea că în noaptea alegerilor acasă la Gabriel Oprea s-au întâlnit directorul SRI, adjunctul său, şi procurorul general al României. De aici se trage concluzia că dacă s-au întâlnit au pus ceva la cale. Logică formală: dacă două străzi se intersectează undeva şi dacă două persoane merg pe străzile respective rezultă că şi persoanele se întâlnesc. Iar dacă se întâlnesc precis pun ceva la cale. Exact aşa gândea fosta Securitate.

Dată fiind greutatea personajelor care s-au întâlnit acasă la generalul Oprea în noaptea alegerilor, activitatea comisiei va avea un caracter politic. |inta, fără nicio îndoială, este actuala şefă DNA, Laura Codruţa Kovesi. Actualii lideri ai coaliţiei de guvernare cred că dacă vor schimba şefa DNA situaţia lor penală va fi alta. Acelaşi lucru îl susţine şi fostul preşedinte Traian Băsescu.

Decizia nu este în mâna lor. Liderii PSD şi ALDE, unul preşedintele Camerei, altul al Senatului, cunosc acest lucru, dar se pare că au scos securea războiului şi sunt hotărâţi să meargă până la capăt. Nu ştim care este acel capăt şi unde se va ajunge. Cert este că noua majoritate parlamentară vrea să ducă ţara într-o nouă direcţie. Nici aceasta nu se cunoaşte cu precizie. Ceea ce se ştie, fără să se recunoască pe faţă, este că puterea consideră că DNA îi dă planurile peste cap. Că PSD vrea să-şi subordoneze Justiţia nu există nicio îndoială. În primul rând vrea să limiteze puterea DNA. Mai departe, că DNA nu a acţionat în unele cazuri ca un instrument politic iarăşi nu există nicio îndoială.

Se pune problema alegerii: vrem un PSD puternic, discreţionar, sau o Justiţie, în speţă un DNA care mai reuşeşte, cel puţin din când în când, să pună o stavilă în calea corupţiei?

Lucrurile nu sunt clare. Ce va reuşi să demonstreze comisia parlamentară? Cui foloseşte adevărul de acum opt ani? Ce fel de adevăr? Va ancheta evenimente din 2009, dar cu ochii spre ceea ce se întâmplă acum, în 2017, urmărind un interes actual. Înfiinţarea acestei comisii are un profund caracter politic, urmărind doar un scop personal, al celor care o înfiinţează.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend