Image 1
Image 2

Numeroşi elevi din clasele a VIII-a au vizitat Târgul educaţiei 2018

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Manifestarea s-a desfăşurat la Casa Meşteşugarilor din Satu Mare

Joi, 10 mai 2018, la Casa Meşteşugarilor din Satu Mare, şi-au prezentat oferta educaţională liceele din municipiul Satu Mare şi împrejurimi, inclusiv din Livada. Scopul manifestării este de a asigura informarea elevilor care finalizează ciclul gimnazial cu privire la planul de şcolarizare al liceelor şi aspecte specifice fiecărei unităţi de învăţământ liceal.

A fost o aglomeraţie mare şi gălăgie specifică oricărui târg care se respectă, atât sala mare, cât şi holurile de la etajul superior al clădirii fiind ocupate. În jur de 21 de unităţi de învăţământ liceal şi profesional au fost prezente pentru a-şi expune oferta educaţională şi a fi vizitate de absolvenţi de clasa a VIII-a. Reprezentanţii instituţiilor au oferit informaţii despre numărul locurilor disponibile în licee, mediile de admitere din anii anteriori, cererea şi oferta pentru anumite meserii pe piaţa muncii şi istoricul instituţiilor.

Participanţi

Au fost prezenţi, din partea organizatorilor, Călin Durla, inspector şcolar general, Sînziana Cristea, directoarea Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Satu Mare, Adriana Dîngă, inspector şcolar cu învăţământul tehnic şi profesional. Au mai participat directori de licee şi de şcoli gimnaziale, profesori, liceeni responsabili cu standurile, precum şi elevi de gimnaziu, părinţi, reprezentanţi ai unor operatori economici.

Standuri interesante

Toate liceele, inclusive cele teoretice, şi-au amenajat standuri, în care şi-au prezentat activitatea prin intermediul imaginilor sau cu ajutorul unor utilaje, unelte, tehnici de lucru şi produse specifice în cazul liceelor tehnologice. Cele mai bogate şi diversificate standuri au aparţinut liceelor tehnologice. Astfel, Colegiului Tehnic Elisa Zamfirescu a expus maşini de cusut din vremuri apuse şi a prezentat în faţa publicului tehnici de coafură şi manichiură. La rândul său, Liceul Tehnologic Constantin Brâncuşi a expus sculpturi în lemn, un panou uriaş cu unelte de prelucrare a lemnului, alături de un utilaj antediluvian de fasonare a lemnului, probabil pentru a sublinia, prin contrast, evoluţia tehnicii de-a lungul anilor.

Orientare spre învăţământul profesional dual

Întrucât Târgul Educaţiei face parte din campania judeţeană de orientare şcolară şi profesională a elevilor, cu predilecţie am stat de vorbă cu directori de licee tehnologice: dr. Vlaicu Popescu, de la Colegiul Tehnic Unio-Traian Vuia, Alexandrina Ligia Pop, de la Colegiul Tehnic Elisa Zamfirescu, Monica Popescu, de la Liceul Tehnologic Gheorghe Bariţiu Livada, Daniela Liana Şimon, de la Liceul Tehnologic Constantin Brâncuşi. Cu toţii au pus accent pe învăţământul profesional dual şi pe cooperarea cu operatori economici care să le asigure elevilor un loc de muncă după absolvire.
Am stat de vorbă şi cu câţiva elevi aflaţi în vizită cu clasele de sfârşit de ciclu gimnazial, alături de profesorii însoţitori. Cei mai mulţi dintre interlocutori luaseră deja o decizie în ceea ce priveşte ruta şcolară şi chiar profesională pe care urmează să o parcurgă în anii următori motivând că le “place”, că au ales “un liceu performant”, că le “asigură un viitor”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with