Image 1
Image 2

Noi semne de întrebare la un an de la comiterea dublei crime din Aciua asupra pastorului Adrian Blaga

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

aciua_n4Reluăm şirul evenimentelor care au avut loc anul trecut, în noaptea de 5 spre 6 august 2013, în urma cărora pastorul Adrian Blaga şi fiul său Timotei au fost găsiţi morţi. Pentru a desluşi modul în care s-au petrecut lucrurile în cazul crimei din Aciua, comuna Pomi, subsemnatul, lt.col. (r) Ioan Coroian (zis Pistruiatul), redactor special de investigaţii la Informaţia zilei, am efectuat investigaţii în paralel cu ancheta Inspectoratului Judeţean de Poliţie Satu Mare, condusă de prim procuror adjunct Miclea Dumitru de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare.


Pentru documentare, am fost în mai multe rânduri în Bistriţa, inclusiv la sediul societăţii, şi în Aciua, de unde am cules date atât de la persoane apropiate pastorului din Bistriţa, cât şi de la un martor din Aciua. De asemenea, am confruntat datele culese cu informaţii de la persoane care au avut acces la dosarul cauzei.

Palmares Ioan Coroian

coroianuSubsemnatul, deţin o bogată experienţă profesională în urma descoperirii mai multor făptaşi ai unor crime (între care trei erau dublu asasinate) rămase cu autori necunoscuţi. (Despre aceste crime se relatează mai pe larg în cartea intitulată “Copoiul pistruiat – crime sătmărene”). Totodată (în 1992, cu trei ani înainte de pensionare), pentru activitatea în cadrul poliţiei, am fost trecut în corpul ofiţerilor, cu gradul de căpitan, de la gradul de plutonier adjutant, fără studii superioare, prima avansare de acest fel din România. În 1 august 1998, după trei ani de la pensionare, am fost avansat la gradul de maior, iar din 1 decembrie 2008, am fost avansat la gradul de locotenent colonel.
Revenind la dublul asasinat de la Aciua, al pastorului Adrian Blaga şi al fiului său, Timotei, în cele ce urmează voi reda informaţiile în baza cărora voi întocmi un scenariu al modului în care s-au derulat evenimentele.

Informaţii obţinute în timpul investigării cazului

Adrian Blaga nu a ţinut secret faptul că în data de 5 a fiecărei luni scoate bani din bancă pentru cheltuielile asociaţiei. Cu o zi înainte de crimă, în 4 august, el a fost urmărit de doi bărbaţi aflaţi într-o maşină albă. Copiii din instituţie l-au văzut pe cel din dreapta cum îşi acoperea cu ziarul faţa, prefăcându-se că citeşte. În ziua următoare, era urmărit de o altă maşină în care se aflau un bărbat şi o femeie, care se prefăceau că se sărută când trecea cineva.
Marin Atudosie, coleg al victimei, ne confirmă că în 5 august 2013, Blaga a retras de la bancă bani pentru asociaţie (expediaţi la fiecare dată de 5 a lunii de la un cult din SUA).
Seara, el şi copilul său, se aflau la sediul asociaţiei, când, în jurul orei 22, soţia sa l-a sunat întrebându-l dacă vine acasă sau doarme acolo. El i-a răspuns că vor dormi acolo.
În jurul orei 23, a ajuns la casa familială soţia celuilalt administrator, Atudosie Marin (care trebuia să fie de serviciu peste noapte), le-a spus să plece acasă că rămâne ea cu copiii peste noapte pe motiv că soţul său are o problemă.
În dimineaţa zilei de 6 august 2013, Marin l-a sunat pe Blaga, dar acesta nu i-a răspuns. Apoi a sunat-o pe soţia lui Blaga, care a răspuns că ştia că soţul ei a dormit la casa de tip familial, aşa cum discutaseră seara în jurul orei 22.
După ce soţia lui Blaga a aflat că soţul ei nu a răspuns la telefonul lui Marin, a încercat şi ea să-l contacteze, constatând că telefoanele soţului şi al fiului sunt închise. Alarmată, a sunat pe la toţi cunoscuţii şi la poliţie.
În după-amiaza zilei de 6 august, Topan Daniel, patron a 200 hectare de teren din Aciua, împreună cu soţia sa, verificând dacă mistreţii nu i-au produs pagube în lanul de porumb, au văzut o dubiţă, despre care credeau că e vorba de maşina unor hoţi de porumb. Au văzut cheile în contact, iar geamul portierei era întredeschis. Atunci, el a scos cheile din contact, a deschis maşina, iar pe uşa culisantă lateral dreapta a dubiţei a văzut doi morţi: un copil în ciorapi şi acoperit cu o pătură, iar între scaune un bărbat al cărui corp era înfăşurat cu o frânghie de tractat maşina. Frânghia nu era strânsă, ci lejeră. Nu a observat că ar avea la brâu borsetă, iar în maşină a constatat un început de incendiu. De îndată a sunat la poliţie.
La Bistriţa, Gheorghe Zegreanu, prieten al lui Blaga, ne-a relatat că nepotul Zegreanu Darius, ginerele surorii lui Blaga Lidia (care împreună cu socrul său au transportat cadavrele din Satu Mare), a văzut documentul emis de medicul legist. Din document rezultă că cei doi au fost omorâţi şi că Blaga Adrian avea o lovitură puternică în ceafă şi o altă lovitură superficială deasupra genunchiului stâng.
Am verificat la medicul legist din Satu Mare cele aflate în Bistriţa, întrebând dacă este adevărat că a avut o lovitură puternică în ceafă, din care putea să leşine, şi o alta peste genunchi. Răspunsul a fost “da, a avut, dar nu i-a fost spart craniul”.
Din articole din ziare, am aflat că medicul legist ar fi stabilit că băiatul a fost omorât, prin cruzimi, cu circa zece ore înainte de decesul tatălui său.
La reprezentanţa Toyota din Beclean,maşina lui Blaga a fost văzută pe cameră la ora 23,33 şi 50 secunde. La fel, la Cuzdrioara (lângă Dej) a fost văzută la ora 0,50-0,55, apoi Blaga a fost văzut la pompa Rompetrol Floreşti (şoseaua care duce spre judeţul Bihor). La acea pompa de benzină din Cluj-Napoca, cartierul Floreşti, pastorul a fost înregistrat de camerele de supraveghere, cumpărând o canistră şi alimentând-o cu motorină.

Cine era Adrian Blaga

Anterior evenimentelor, Adrian Blaga se ocupa cu administrarea Asociaţiei “Începuturi noi” din Bistriţa, unde era şi casier, singurul din asociaţie cu specimen de semnătură la bancă.
El practica lupte greco-romane, avea 39 de ani şi 140 de kilograme. De asemenea, l-a iniţiat şi pe fiul său în acest sport încă de la vârsta de 6 ani.
Asociaţia “Începuturi Noi” deţine două case de tip familial cu o capacitate totală de 16 locuri, fiind acreditată de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale să ofere îngrijire copiilor şi tinerilor între 0 şi 26 de ani care provin din familii ai căror părinţi sunt separaţi, au fost abandonaţi sau se află în alte situaţii dificile. Asociaţia e autorizată să ofere găzduire pe perioadă nedeterminată, masă, reintegrare în comunitate, educaţie etc., dispunând pentru asta de asistent social, asistent maternal, personal administrativ şi îngrijitor de copii.
Tot din asociaţie făcea parte şi Atudosie Marin, administrator cu o jumătate de normă.

Caracterizarea victimelor

Potrivit lui Gheorghe Zegreanu, prieten al lui Blaga, ”Blaga s-a înţeles bine cu toată lumea. Era un om sociabil. Doamne fereşte să-şi fi omorât copilul. Omul nu era de factura asta. El, ca translator al pastorului american al bisericii, era tatăl şi mama copiilor orfani. Era în relaţii foarte bune cu soţia şi îşi însoţea copilul la orele de sport. Cât despre băiat, ne-au spus că era sociabil şi deosebit de inteligent”.
O vecină a familiei victimelor, Rodovica Suci, ne-a spus că, deşi nu erau în relaţii apropiate, familia Blaga era foarte respectuoasă. Cei doi soţi se înţelegeau bine şi îşi iubeau copilul foarte mult, iar din apartamentele vecine nu s-au auzit certuri. Soţia lui Trifan Vasile (patron de pensiune) ne-a spus că soţia lui Blaga nu a avut copil decât în urma unui tratament efectuat în acest scop. Mama îşi iubea mult copilul, căruia i-au lăsat păr lung ca la o fetiţă.
Asistenta şefă Bosbici Adriana, cât şi pastorul de la Calvary Chapel l-au caracterizat pe Blaga ca un om foarte corect, fără datorii. Dacă avea nevoie de bani, se împrumuta cu sume mici, pe care le restituia la ridicarea banilor din bancă.

Semne de întrebare

Când am contactat-o pe Blaga Lidia, soţia pastorului şi mama copilului Timotei, rugând-o să ne dea informaţii pentru desluşirea cazului, răspunsul său a fost: “Închideţi, vă rog, dosarul, că o să-i pedepsească Dumnezeu pe făptaşi”.
După clasarea dosarului cu soluţia crimă urmată de sinucidere, le-am contactat telefonic pe sora şi mama lui Blaga (în Cluj, respectiv în Petroşani). Iniţial s-au bucurat că ne ocupăm de caz. Dar după ce s-au consultat cu Lidia, ne-au spus că ea le-a interzis să ceară redeschiderea dosarului.
În ceea ce-l priveşte pe Zegrean Gheorghe, ne-a declarat următoarele. “Dacă era crimă urmată de sinucidere, dosarul se închidea în trei zile, nu după zece luni. Toată Bistriţa ştie că au fost omorâţi”.
În cursul anchetei, am reuşit să ajung la şeful serviciului judiciar, comisar Urâte, unde se afla dosarul cauzei şi i-am oferit informaţiile obţinute, printre care şi faptul că victima a fost urmărită de două maşini în 4 şi 5 august 2013. Interlocutorul ne-a răspus că au şi ei informaţia mai completă, anume că au şi numerele celor două maşini.
Cu acelaşi prilej, el ne-a arătat planşa fotografică din dosarul cauzei cu două poze cu poziţia victimelor. Astfel, copilul era în ciorapi şi acoperit cu o pătură, iar tatăl era între scaune, fără cureaua şi borseta încinsă pe burtă (de care era nedespărţit. În schimb, peste braţe era înfăşurată de două ori o frânghie de secţiune circulară, cu un capăt introdus în carabiniera de la celălalt capăt (sub formă de laţ). Frânghia nu avea nod şi nu era strânsă, ci lejeră.
În cursul anchetei, i-am propus procurorului de caz Dumitru Miclea să-i ofer informaţii despre caz, dar a refuzat să mă primească. I-am răspuns că îi voi da informaţiile prin intermediul ziarului. În urmă cu o lună, întâlnindu-mă din nou cu procurorul de caz, l-am întrebat pe ce bază a închis dosarul cu acea soluţie: “crimă urmată de sinucidere”. Prin răspunsul său, el şi-a susţinut soluţia. “Dar cu lovitura în ceafă, cu borseta cu bani şi cu frânghia cum e?”, l-am întrebat. Mi-a răspuns că nu a avut nicio lovitură în ceafă. Cât despre borsetă şi frânghie, nu ne-a dat niciun răspuns.

Filmul posibil al dublei crime din Aciua: pastorul şi fiul său au fost ucişi lângă Cluj, în apropierea unei benzinării

După investigaţii în Aciua şi în Bistriţa, unde am stat de vorbă cu persoane apropiate familiei pastorului, cu pastorul american şi asistenta şefă a asociaţiei Începuturi noi, suntem în măsură să descriem şirul evenimentelor aşa cum s-ar fi putut derula.
Astfel, am aflat că Blaga făcea tot posibilul să-şi ajute prietenii şi cunoscuţii, dar pentru străini nu făcea niciun pas, indiferent ce sumă i-ar fi oferit. Aşa se face că persoane cunoscute l-au rugat pe Blaga să-i remorcheze de la Cluj, maşina lor fiind chipurile defectă.
Criminalii, care se cunoşteau cu victimele, ştiau că Blaga urmează să aibă bani asupra sa, bani trimişi din SUA şi pe care el îi scotea de la bancă în datele de 5 ale fiecărei lunii. Nu scotea bani de la bancomat, aşa cum ne-a relatat o sursă, deoarece americanii aveau încredere doar în bănci.
În acest scop, pe 4 şi 5 august, persoane neidentificate l-au urmărit în jurul caselor de copii şi al băncii de unde şi-a scos banii, pentru a se asigura că are banii asupra sa, fără a ajunge acasă. În 4 august, doi bărbaţi se aflau într-o maşină albă. Copiii din instituţie l-au văzut pe cel din dreapta cum îşi acoperea cu ziarul faţa, prefăcându-se că citeşte. În 5 august, erau un bărbat şi o femeie, care se prefăceau că se sărută când trecea cineva. (Aşadar sunt cunoscuţi în Bistriţa).
Criminalii (cel puţin trei, maximul patru) l-au contactat pe Blaga deîndată ce el şi fiul său au părăsit casele de copii îndreptându-se spre casă (în jurul orei 23). Deşi îşi schimbase între timp programul (îi spusese soţiei că doarme la casa familială) fiind noaptea târziu, pastorul nu a mai apelat-o telefonic pe soţia sa, pentru a nu-i întrerupe somnul. Tot din acest motiv, nu a mai dus copilul acasă.
La reprezentanţa Toyota din Beclean, maşina a fost văzută pe cameră la ora 23,33 şi 50 secunde. La fel, la Cuzdrioara (lângă Dej) a fost văzută la ora 0,50-0,55.
La pompa Rompetrol Floreşti, Blaga a parcat maşina sa în faţa maşinii autorilor, dar în afara razei de acţiune a camerei de supraveghere. Autorii l-au trimis pe Blaga să cumpere o canistră şi să o aducă plină cu motorină, fapt dovedit cu camera de supraveghere, sub pretextul că dacă va porni motorul, să poată merge netractaţi. În acel timp, ei i-au spus lui Blaga că vor lega cu frânghia lor de tractare maşina înscenată ca fiind defectă. Dar de fapt ei plănuiau ca în acel interval de timp să-l omoare pe copil, deoarece el îi cunoştea pe criminali. Ei au hotărât să-l ucidă pentru a nu-i deconspira. Timpul până la întoarcerea lui Blaga cu motorina fiind scurt, ei au fost nevoiţi să-l ucidă rapid pe copil, lovindu-l în cap cu un corp dur, aproape decapitându-l, probabil în timpul somnului, pentru a nu apuca să ţipe şi să-l audă tatăl său. Lor le-a fost teamă de Blaga, deoarece apreciau că el, cu condiţia sa fizică şi antrenamentul de sportiv, le putea zădărnici planurile. Aşa se explică constatarea medicului legist, cum că copilul a fost ucis prin cruzimi.
În ideea de a-l omorî în scop de jaf, în momentul în care Blaga s-a întors cu canistra în mână, unul dintre criminali i-a trecut peste braţe frânghia de tractat cu laţ dublu (având unul din capete introdus în carabiniera de la celălalt capăt). Cu o mână a blocat carabiniera, iar cu cealaltă a tras, forţând laţul pentru a-l imobiliza. În acelaşi moment, un al doilea agresor i-a aplicat o lovitură în ceafă, producându-i leşin, iar un al treilea, i-a aplicat o lovitură deasupra genunchiului stâng, pentru a-l face inofensiv. A fost legat fedeleş doar până la aplicarea loviturilor în ceafă şi genunchi, când agresorul a forţat laţul, după care au lăsat frânghia lejeră.
Odată leşinat (crezându-l decedat), criminalii l-au deposedat de borseta cu bani, l-au urcat în maşină, dar au uitat să scoată frânghia din jurul corpului lui Blaga.
Apoi, unul dintre criminali a urcat la volanul maşinii lui Blaga, iar maşina criminalilor a fost utilizată pe post de antemergător pe ruta Cluj-Zalău-Satu Mare până la Aciua, cel puţin unul dintre ei fiind cunoscător al judeţului Satu Mare. Acest traseu a fost ales de criminali pentru a implica mai multe judeţe şi a îngreuna astfel desfăşurarea anchetei.
În aceste condiţii, anchetatorii au căzut tocmai în capcana întinsă de criminali, care plănuiseră de la bun început să-i facă pe anchetatori să creadă că a avut loc o crimă urmată de sinucidere. Astfel, după ce i-au făcut lui Blaga o tăietură superficială la gât cu cuţitul din maşina victimei, criminalii au şters mânerul cuţitului, i-au pus cuţitul în mână pentru a-i imprima amprentele, apoi au lăsat cuţitul la faţa locului pentru a-l găsi anchetatorii.
Dar cum nicio crimă nu e perfectă, şi aceşti criminali au uitat frânghia înfăşurată de două ori în jurul corpului lui Blaga. Nefiind legat fedeleş, anchetatorii nu au luat în seamă amănuntul cu frânghia.
Dosarul s-a închis, iar criminalii sunt în libertate.
Întrucât Blaga Lidia (soţia şi mama victimelor) a solicitat închiderea dosarului, nu acceptă redeschiderea acestuia şi interzice celorlalte rudenii să solicite redeschiderea dosarului, nu este exclus ca ea să aibă anumite indicii privind dublul asasinat.

Referitor la cruzimea cu care a fost omorât copilul

Iată opinia unei experte criminaliste din Canada (care nu doreşte să-i dezvăluim identitatea deoarece nu are la dispoziţie dosarul cazului. “Am contactat un profesor de criminalistică de la Universitatea din South Florida să îl întreb dacă a mai auzit de cazuri de omor urmat de sinucidere în care a fost overkill (este expresia în engleză, nu are traducere exactă în română, dar se referă la un fel de a omorî pe cineva mai mult decât era necesar). (Noi am tradus termenul “overkil” cu “omor prin cruzimi” – n.a.). În cazul nostru, felul cum a fost omorât copilul. Este important deoarece există o anumită psihologie a unui sinucigaş şi criminal pe care pastorul nu o manifesta”.
Iată şi un comentariu relevant pe această temă, preluat dintr-un ziat judeţean, referitor la ipoteza anchetatorilor cum că Blaga ar fi avut o datorie de 7.000 euro, fapt care ar justifica crima urmată de sinucidere. “Pentru 7000 de euro nu îţi omori copilul. Dacă ai nevoie de 7.000 de euro, plănuieşti să jefuieşti o bancă eventual, nu să-ţi omori copilul în chinuri”.

Elemente de anchetă sugerate de experta canadiană

Iată câteva elemente de anchetă sugerate de experta canadiană.
“Întrebările pe care le am:
1. Canistra cu benzina era plină, avea ceva benzină în ea sau era goală? Ca să o arunci la o distanţă de 40-50 m (se puteau face măsurători exacte), trebuie să se ia în considerare greutatea canistrei şi înălţimea victimei, dacă el fost acela care a aruncat-o. Urme papilare pe canistră? Sunt şterse? Trebuie să existe cel puţin o urmă papilară a lui, în special pe mâner, aşa cum am mai discutat, un sinucigaş nu îşi şterge amprentele. Unde anume a fost găsită? la vedere? lângă şosea? pe câmp?
2. Investigaţii financiare, împrumuturi/datorii… erau cumva cămătari sau el avea de luat bani de undeva? Ce legătură geografică există între ruta preot şi a ultimei victime? alte cazuri de omor prin zonele acelea, morţi cât de cât suspecte?
3. Bilete de adio. Cercetările arată că în majoritatea cazurilor de sinucideri, nu sunt bilete de adio. Dar exista cât de cât un anumit comportament al sinucigaşului înainte de a comite actul. Sinuciderea este un proces lung, nu se întâmplă peste noapte, nimeni nu se trezeşte dimineaţa şi îşi spune “azi îmi pun capăt zilelor după ce iau prânzul” de exemplu. Este un proces gândit cu mult timp înainte şi gândit şi cum va fi comis. Pentru cei cu boli mintale (care au un altfel de comporatment) se poate întâmpla “peste noapte”, cam pe negândite. Mai sunt cazuri de sinucideri care sunt comise “rapid”, intervine ceva foarte grav pentru sinucigaş şi care preferă să moară decât să înfrunte situaţia (exemple sunt cei de pe Wall Street, care pierd milioanele investitorilor şi se aruncă pe geam, preferă asta decât să meargă la închisoare pe viaţă şi să traiască cu ruşinea de nereuşită şi vina că a pierdut banii). După cum vedeţi, în astfel de cazuri, se alege o “moarte uşoară”..săritul de la înălţime.
4. Tare mi-aş dori să am schiţa poziţiei în care au fost găsiţi în maşină şi unde anume. Cu atât mai mult, dacă ceea ce spusesem despre pete de sânge se confirmă, dacă el a fost trimis după benzină şi copilul a fost lăsat în maşină şi omorât între timp, ar fi trebuit să aibă pete de sânge pe el.
5. 10 ore – nu ştiu cum exact a stabilit medicul legist asta, dar s-a stabilit ce a făcut preotul în acel timp?
6. În raportul de autopsie există aceste date cu loviturile la cap şi la genunchi? Prin lege, raportul necropsiei trebuie să includă absolut toate observaţiile făcute de legist.
7. Ce urme s-au găsit pe frânghie (ADN sau sânge)?
8. Ce urme s-au găsit pe cuţit? Doar amprentele preotului? Ar trebui să fie pete de sânge şi ale lui şi ale copilului. Conform procuraturii, cu acelaşi cuţit a fost tăiat gâtul copilului şi al lui? Mai ales la baza cuţitului, ar trebui să fie şi urme de sânge ale copilului.
9. Preotul avea urme de sânge sub unghii? Ca bărbat, are unghiile mici, şi ţinând un corp contondent în mână cu care a spart capul copilului, sângele i-a putut intra sub unghii căci a fost lovitura directă.
10. Până să obţinem foto crime scene, se poate afla exact raportul de necropsie la amândoi? Exact loviturile şi cum au murit.
11. Cat de clare sunt amprentele preotului pe cuţit? Adică, este doar o singură urmă de amprente sau mai multe? De ce întreb asta< dac[ el ;i-a omorât copilul, a ţinut cuţitul, ştiind că o să se omoare. Deci nu îşi ştergea amprentele. A tăiat gâtul copilului, ca ultim act, apoi a dat foc la maşina, s-a înjunghiat la gât, s-a şi legat cu franghia…(?) şi să presupunem că a luat iarăşi cuţitul şi l-a băgat în gâtul lui. Amprentele lui trebuiau să fie peste celelalte amprente ale lui. Dacă sunt amprente clare, doar un singur set clar – există mare semn de întrebare, căci înseamnă că cuţitul a fost şters de alte amprente şi apoi pus în mâna lui.
Amprentele găsite pe mânerul cuţitului sunt de la mâna dreaptă sau stângă? Cu ce mână a tăiat gâtul copilului? E stângaci sau dreptaci? Amprenta găsită de exemplu este de la care deget sau degete? S-au găsit şi urme de palmă (pe verticală) pe marginea cuţitului (aşa cum ai ţine un cuţit atunci când trebuie să tai ceva mai greu de tăiat, cum ar fi un gât)? Se poate determina dacă amprentele au fost plasate de cineva sau nu? Se poate determina dacă mânerul cuţitului a fost şters şi apoi pus în mâna lui pentru a lăsa amprente?”.

* * *
Poate Parchetul General se va sesiza în urma publicării acestui material şi dispune exhumarea şi reautopsierea cadavrului lui Adrian Blaga, pentru a constata lovitura în ceafă şi deasupra genunchiului stâng. Raportul dat publicităţiii de anchetatori nu a făcut referire la aceste urme de violenţă, care îl puteau face inofensiv pe pastor faţă de agresori.

lt.col.(r) Ioan Coroian, redactor special de investigaţii

2 comentarii

  1. Sincer cazu trebe luat în serios,daka tot au fost urmariti SI sunt camere dc nu Sa aflat CE fel de masina era cine IA urmarit,dc persoana cu care a fost Sa cumpere combustibil nu IA aparut numele,iar nu cred ca un parinte asi lasa copilu singur,dc ascundeti mult chesti referitoare cu acest caz…..

Lasă un răspuns

Connect with