Image 1
Image 2

Nicolae Mureşan şi prietenii săi de cântec au oferit un regal folcloric extraordinar cu prilejul aniversării a 40 de ani de carieră artistică

Pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor au evoluat alături de artist nume mari ale folclorului românesc
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
 Pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor au evoluat alături de artist nume mari ale folclorului românesc

Pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor au evoluat alături de artist nume mari ale folclorului românesc

Pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor au evoluat alături de artist nume mari ale folclorului românesc

    Spectacol de zile mari vineri seara la Satu Mare. Un maraton folcloric, un regal muzical de excepţie a făcut ca sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor să devină pur şi simplu neîncăpătoare.

“Nicolae Mureşan – 40 de ani de carieră artistică”, un concert aniversar cum rar ţi-e dat să vezi în viaţă, a fost de fapt o călătorie extraordinară prin toate colţurile României, o călătorie în mai multe zone folclorice de la noi din ţară, acasă în inima Codrului şi tot acasă la prietenii artistului sărbătorit, fie prin părţile Moldovei, fie prin Oltenia, prin Maramureş şi alte zone din care au răsărit nestemate ale muzicii populare româneşti.
Iubitorii cântecului popular românesc l-au sărbătorit, sau poate e mai corect să spunem că au sărbătorit împreună cu voievodul Codrului, binecunoscutul interpret al cântecului codrenesc Nicolae Mureşan, 60 de ani de viaţă ai artistului şi 40 de ani de carieră în slujba cântecului popular. Spectacolul a fost unul extraordinar, iar sutele de suflete prezente în sală au “trecut” alături de Nicolae Mureşan prin Codrul pe care artistul îl cântă de zeci de ani cu atâta patos. În spectacolul aniversar moderat de Iuliana Tudor şi realizat de Elise Stan, Nicolae Mureşan a avut alături prieteni de-o viaţă, nume mari ale folclorului popular românesc< Nicolae Furdui – Iancu, Sava Negrean – Brudaşcu, Veta Biriş, Matilda Pascal Cojocăriţa şi :tefan Cigu, Gheorghe Roşoga, Florentina şi Petre Giurgi, Alexandru Pugna, Anghelina Timiş Lungu, Ovidiu Purdea Someş, Petrică Paşca, Ioan Berci, Antonela Ferche Buţiu, Nicolae Mureşan Jr., Mihaela şi Ciprian Istrate, Ioan Hainal. Acompaniamentul a fost unul pe măsură, desigur de excepţie, fiind asigurat de Orchestra Rapsodia Bihoreană, dirijor profesor Liviu Buţiu.
Nicolae Mureşan, aşa cum îl prezentau prietenii săi de cântec alături de care a evoluat în repetate rânduri pe scene din ţară şi de peste hotare, şi-a câştigat un loc în galeria marilor voci pe care le-a dat România, fiind primul artist care a făcut cunoscut |inutul Codrului tuturor românilor. Cel pentru care prima scenă din viaţă a fost reprezentată de treptele şcolii din satul natal, din Bolda, a ajuns să fie cunoscut peste mări şi ţări datorită talentului său în a cânta, datorită efortului depus în a culege folclorul codrenesc şi a-l promova.
Pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Satu Mare, Nicolae Mureşan a cules iată, după 40 de ani de muncă făcută cu pasiune, roadele. A fost premiat cu diplomă de excelenţă pentru activitatea artistică deosebită de-a lungul celor 40 de ani de promovare a folclorului din zona Codrului de Ministerul Culturii, a primit numeroase plachete şi diplome din partea unor asociaţii culturale din ţară şi titlul de cetăţean de onoare al municipiului Satu Mare, respectiv cel de cetăţean de onoare al comunei Beltiug.
“Nicolae Mureşan este cu adevărat un artist. Nicolae Mureşan trăieşte prin muzică, trăieşte cu muzică şi pentru muzică”, spunea Elise Stan, realizatoarea spectacolului aniversar, pe scena de la Satu Mare. Au trăit vineri seara muzica în toată splendoarea ei şi sutele de spectatori prezenţi. Am remarcat în sală foarte mulţi tineri, ceea ce nu poate decât să aducă bucurie în inimile interpreţilor pentru că iată, toată munca lor de-o viaţă e gustată cu atâta drag de cei ce vin. Iar finalul spectacolului a fost extraordinar. Toţi marii artişti invitaţi au cântat împreună cu toată sala binecunoscutul cântec al artistului Nicolae Mureşan “Trecui aseară prin codru”. Un final excepţional cum a fost de altfel întreg regalul folcloric de vineri seara.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with