Image 1
Image 2

Nebunia sau capcana anticipatelor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Imediat după aparenta victorie a PNL la votul pentru numirea directorului SIE, s-a vorbit foarte intens despre alegerile anticipate. Intră în strategia fiecărui partid de opoziție să ceară alegeri anticipate. A cere alegeri anticipate este o demonstrație de forță, chiar dacă știi că nu ai nicio șansă să le câștigi. Siguranța vine din faptul că ești conștient că nu le poți declanșa. Este ca și când l-ai provoca la un meci de box pe campionul mondial, care știi că te ignoră.

Dar de data aceasta nu s-a vorbit doar în tabăra opoziției despre anticipate. Alina Gorghiu îl califica pe Liviu Dragnea singura minte rațională din PSD. Pentru că avea impresia că Dragnea cere alegeri anticipate. Ce înseamnă, de fapt, alegerile anticipate? Toți credem că știm ce înseamnă, dar nu le-am văzut niciodată. În cei 25 de ani de democrație niciun partid nu a avut curajul să meargă în fața alegătorilor când i-a fost pusă la îndoială capacitatea de a guverna. Foarte intens s-a vorbit despre anticipate după alegerile din 2004.

Alianța DA, formată din PNL și PD, avea o majoritate relativă. Reușise să adune 50% plus ceva extrăgând PC din alianța cu PSD. Când totul părea aranjat, PNL s-a opus. Călin Popescu Tăriceanu își dădea seama că Băsescu vrea să scape de el într-un mod elegant. Cu ajutorul PSD a reușit guvernul liberal, minoritar, să-și ducă mandatul până la capăt.

Dăm acest exemplu pentru a vedea că un partid poate guverna și dacă nu are majoritate. Compromisul politic este un mod de a fi al partidelor politice. De ce în 2015 partidele ar fi dispuse să meargă la anticipate? În primul rând parlamentarii actuali ar pleca acasă de bunăvoie.
Cu convingerea că mai mult de jumătate dintre ei nu vor mai ajunge în băncile parlamentare. Totuși, poate că pensiile pe care și le-au votat recent i-ar face să accepte pensionarea.

Alegerile anticipate înseamnă răsturnarea cu susu-n jos a actualei scene politice. Anticipatele înseamnă pierderea statutului nu doar pentru cei care se află la guvernare, ci și pentru cei din opoziție. Întocmirea listelor electorale implică o adevărată bătălie internă. În noul PNL nu există încă o ierarhie bine stabilită. Noii lideri nu și-au consolidat pozițiile. Poate că acesta este un avantaj, dar campania electorală necesită un efort comun.

Trecând peste impedimentele de ordin organizatoric ale PNL, se pune întrebarea de ce și-ar dori PSD alegeri anticipate. Răspunsul este simplu. Pentru că se pune sub semnul întrebării legitimitatea guvernării PSD din moment ce alegerile din 2012 au fost câștigate de USL. De asemenea, pierderea alegerilor prezidențiale de către Victor Ponta îl pune pe acesta într-o postură neplăcută, de învins ce se agață de putere.

Intervine, pe de altă parte, un element personal. Liviu Dragnea, liderul de facto, sau din umbră, al PSD încă din timpul președinției lui Mircea Geoană, a ajuns la concluzia că trebuie să-și ia ce i se cuvine, adică poziția de lider al PSD. Fiind singurul strateg al partidului, intrând într-o competiție electorală anul acesta l-ar putea înlocui pe Victor Ponta fără nicio rezistență din partea acestuia.

Pare o nebunie politică. Poate că este o capcană în care sunt dispuși să intre politicienii care ocupă poziții-cheie în PSD și PNL. Anticipatele despre care doar se vorbește discret pe la colțuri constituie o ocazie unică pentru politicienii ambițioși de a ajunge mai devreme la putere. Sondajele arată un relativ echilibru între PSD și PNL. Victoria poate fi de partea oricărui partid, în funcție de cât de bună campanie își va face.

Anticipatele ar mai aduce ceva. După alegerile din 2012 au proliferat partidele mici care nu au participat la competiție, dar s-au ales cu un număr apreciabil de parlamentari. În această situație sunt UNPR, ALDE, PMP. Anticipatele le-ar aduce acolo unde sunt de fapt. Într-o adevărată democrație nu astfel de partide dețin controlul.

Argumente pentru organizarea de alegeri parlamentare anticipate sunt arhisuficiente. Dar își vor risca pozițiile actualii parlamentari? Greu de crezut.

Sesiune grea

După o lungă vacanţă, mai mult sau mai puţin meritată, parlamentarii se reîntorc în băncile Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Un gest politic semnificativ pentru intențiile lui Ciolacu

Câteva acţiuni ale premierului Marcel Ciolacu din ultima vreme ne îndrituiesc să credem că liderul PSD se pregăteşte pentru cea mai înaltă funcţie în stat. De ce să pleci în Israel printre primii şefi de guvern de la izbucnirea războiului?