Image 1
Image 2

Nicu Alifantis revine după 5 ani în concert la Satu Mare alături de trupa Zan duminică la Casa de Cultură a Sindicatelor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Nicu Alifantis
Nicu Alifantis

Nicu Alifantis, unul dintre cei mai cunoscuţi şi îndrăgiţi muzicieni din România, prolific şi serios, cu mii de concerte la activ, cu proiecte muzicale şi albume deosebite, revine la Satu Mare după o absenţă de cinci ani.

Faţă de concertul din 2014, Nicu este însoţit acum şi de trupa Zan: Răzvan Mirică, Virgil Popescu, Sorin Voinea, Relu Biţulescu şi invitatul lor, Mihai Neniţă. Concertul Alifantis & Zan, sub auspiciile Centrului Cultural ”G.M. Zamfirescu”, are loc în sala Casei de Cultură a Sindicatelor, duminică, 10 martie, de la ora 18. În ziua concertului biletul costă 80 de lei.

Nicu s-a născut pe 31 mai 1954, la Braila, având rădăcini greceşti, machedoneşti şi româneşti. Primul instrument la care a învăţat să cânte este acordeonul. Debutul scenic se petrece în 1973 la TVR, în cadrul emisiunii TeleTop. În 1976 îi apare primul disc, intitulat “Cântec de noapte”, care includea piese ca “Decembre” sau “Luna în câmp”,

Intrarea în Cenaclul Flacăra nu a fost chiar lină, câţiva dintre artiştii deja prezenţi în cenaclu obiectând asupra stilului său, care nu ar fi folk. Susţinut de oameni ca Gelu Colceag, Tudor Gheorghe şi de liderul cenaclului, Adrian Păunescu, îşi câştigă locul în grup, dar şi respectul şi prietenia celor care iniţial îl contestaseră.

Sub influenţa operelor rock “Zamolxe” (Sfinx) şi “Cantafabule” (Phoenix), Nicu Alifantis compune prima operă folk (intitulată chiar “După melci”), integral pe versurile lui Ion Barbu. În 1984 apare albumul intitulat “Nicu Alifantis”, pe care apar unele din cele mai cunoscute cântece ale sale: “Umbră“, “Cântec de toamnă“ (ulterior numit “Emoţie de toamnă“ pe albumul “Nichita”) şi altele, pe versuri de Nichita Stănescu, Lucian Blaga, William Shakespeare sau Adrian Păunescu.

În 1995 fondează grupul Alifantis & ZAN, ca trupă de studio pentru albumul său “Voiaj”. După ce inregistrează alături de ei şi albumul “Nichita” (1996), ZAN devine trupă de proiecte. În 1999 apare “Nicu Alifantis 25”. “Neuitatele femei” (2002) conţine 11 piese din perioada adolescenţei şi amintirile copilăriei.

În 2004 apare albumul “Şah-Mat”. La aniversarea a 50 de ani de viaţă, pe 31 mai 2004, sustine un concert la Teatrul Naţional din Bucureşti, a cărui înregistrare apare în 2006 sub numele de “SymphoNicu” – cel dintâi dublu album, cel dintâi album înregistrat live.

Nicu Alifantis a susţinut peste 5.000 de concerte. singur sau alături de ZAN.

Memorabil va rămâne “Tandreţuri pentru femei cu cei 4 corifei“, susţinut alături de Mircea Baniciu, Mircea Vintilă şi Alexandru Andrieş. Pe 26 ianuarie 2010 lansează albumul “Cântece de şemineu”. Pe 2 iunie 2010 cântă în deschiderea concertului Bob Dylan de la Bucureşti. În 2013 lansează ”Mozaic”, iar în 2016 ”Madame mon amour”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with