Image 1
Image 2

Muzicologul Alexandru Şipa într-un interviu la Informaţia TV: “Satu Mare ar putea constitui un punct jazzistic important pe harta ţării”

Muzicologul Alexandru Sipa in SUA
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Muzicologul Alexandru Sipa in SUA
Muzicologul Alexandru Sipa in SUA

Săptămâna aceasta am avut ocazia să povestim preţ de câteva zeci de minute cu muzicologul Alexandru Şipa, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, secţia Muzicologie, preşedinte al Fundaţiei Muzza.

Întors recent din Statele Unite ale Americii, unde a poposit în două capitale ale jazz-ului, New York şi New Orleans, Alexandru Şipa ne-a acordat un interviu pe care îl puteţi urmări duminică, 15 septembrie, la Informaţia TV, începând cu ora 21.

Jurnalul de călătorie al muzicologului Alexandru Şipa este unul frumos, acesta parcurgând în sens invers evoluţia jazz-ului. Din SUA la Satu Mare, jazz-ul românesc atinge suflete, simţiri. O parte din interviul realizat în Grădina de vară a Hotelului Restaurant Poesis îl puteţi citi în rândurile de mai jos. Vă lăsăm însă să descoperiţi fascinanta călătorie urmărind emisiunea intitulată “Jazz-ul românesc din SUA la Satu Mare” care va fi difuzată la Informaţia TV.

Discuţia a fost una plăcută, fiindcă am reuşit să aflăm nu doar ce înseamnă o călătorie pe meleagurile în care s-a născut jazz-ul, ci şi ce se petrece din punct de vedere jazzistic la Satu Mare. Întors de curând din SUA, Alexandru Şipa a venit la Satu Mare în vizită la rudenii. Născut la Medieşu Aurit, muzicologul a pornit în călătoria vieţii sale la 12 ani pe direcţia Cluj, unde a absolvit Liceul de Muzică şi mai apoi Conservatorul. Din 1990 s-a stabilit în Bucureşti. Cu zâmbetul pe buze ne mărturiseşte că atunci când îl întreabă cineva cine e şi de unde vine spune că e de pe traseul Satu Mare – Cluj – Braşov – Bucureşti.

2

 

“Am ajuns în SUA după ce am parcurs invers evoluţia jazz-ului”

 

Ne spune apoi cum a fost prima sa călătorie în Statele Unite< “Am beneficiat recent de o conjunctură favorabilă care mi-a permis să vizitez Statele Unite ale Americii şi, mai concret, două din cele mai importante capitale ale jazz-ului, New Orleans, oraşul în care s-a născut jazz-ul, the city of jazz, şi New York. Înainte de a ajunge aici am avut parte de un circuit internaţional căruia îi pot spune că a fost unul interesant, în condiţiile în care am ajuns în SUA după ce am parcurs invers evoluţia jazz-ului. Un jurnal de călătorie via Beijing. Întâmplarea a făcut să ajung mai degrabă în China decât în SUA, pentru că în anul 2007, prin Ministerul Culturii, am fost invitat să propun o formaţie de jazz din România care să participe la evenimentele dedicate Săptămânii Culturii Româneşti. Propunerea mea a fost admisă şi, în acel context, printre numeroase ansambluri, formaţii, s-a numărat şi cea propusă de mine, Sorin Terinte trio, solistă Hariclea Bădescu. Am avut ocazia să cutreier capitala Chinei, să vizitez localuri, restaurante, cluburi şi pot să spun că am fost într-un club cu profil de jazz în Beijing cum puţine sunt în Europa şi chiar în întreaga lume”, ne povesteşte muzicologul.

 

Nu doar muzică…

 

În periplul său din Statele Unite ale Americii a fost însoţit de fiica sa, care la cei 16 ani şi jumătate nu e departe de artă şi cultură, studiind artele plastice la Liceul Nicolae Tonitza din Capitală. “Când a venit pe lume fiica mea i-am spus că în dar îi ofer o excursie în America. Şi iată a sosit momentul să o duc să viziteze New York-ul care e nu doar capitala jazz-ului modern, contemporan, ci şi a artei, culturii în general”, spune Alexandru Şipa. Aşa cum spuneam, nu vom divulga aici toate detaliile vizitei în SUA pentru că vă invităm să urmăriţi emisiunea la Informaţia TV. S-au spus multe pe parcursul interviului despre întâlnirea cu sătmăreanca Simona Mirela Miculescu, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar la reprezentanţa permanentă a României la ONU. Alexandru Şipa a dus cu el în Statele Unite ale Americii numeroase CD-uri atât din partea Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, cât şi din partea Fundaţiei Muzza, CD-uri care vor ajunge la instituţii şi personalităţi interesate de arta şi cultura românească şi jazz-ul românesc.

 

La Festivalul Charlie Parker din New York

 

Firul discuţiei ne-a purtat apoi în sălile de spectacol. Alexandru Şipa povesteşte cu entuziasm despre momentele petrecute la Festivalul Charlie Parker din New York, Parker fiind unul din marii creatori ai jazz-ului.

3

A avut ocazia să asculte nume mari din lumea jazz-ului şi ne povesteşte de spectacolul saxofonistului Keny Garrett şi de cel al celebrului saxofonist Lee Konitz. Îşi continuă călătoria în New Orleans, poposeşte şi ne face să simţim că ne aflăm şi noi câteva clipe în Parcul Louis Armstrong. Întors acasă se declară bucuros că a reuşit să promoveze jazz-ul românesc peste mări şi ţări, în Statele Unite ale Americii.

 

Galei premiilor de jazz 2013

 

Alexandru Şipa este şi organizatorul Galei premiilor de jazz, eveniment care a ajuns anul acesta la ediţia cu numărul 11. “Regret că anul acesta nu s-a continuat la Satu Mare organizarea festivalului de jazz, probabil va fi reluat anii următori. Festivalul de la Satu Mare era un eveniment bine organizat, preţuit de iubitorii de jazz din Satu Mare. Dar sperăm că lipsa festivalului va fi compensată de organizarea periodică a unr concerte de jazz cum au fost puse în scenă mai mute, inclusiv la Poesis, şi cum ne propunem să aducem în perioada 14 – 16 octombrie 2013 când e posibil să fim la Satu Mare în cadrul turneului de jazz care le are ca protagoniste pe Manuela Cara, actriţă româncă stabilită în Canada în duo cu Ansa Sigartău, la rândul său actriţă. Ambele cântă şi la pian şi cu vocea şi au un program divers alcătuit din piese standard de jazz şi piese pop. În acest turneu poposim prin oraşe din Transilvania şi ne-ar face o mare plăcere să legăm şi Satu Mare şi Baia Mare”, ne spune muzicologul.

 

Alexandru Şipa: “Există şi la Carei un nucleu de muzicieni foarte buni care se apropie prin stil de jazz”

 

La fiecare ediţie a Galei premiilor de jazz se scoate un compact disc. Anul trecut a fost “Tribute to Mr. Jazz”, album dedicat lui Johnny Răducanu, iar toamna aceasta CD-ul va fi în memoria lui Janos Korossy. L-am întrebat pe invitatul nostru cum vede dânsul situaţia din punct de vedere jazzistic la Satu Mare şi iată răspunsul< “Mă bucur că aici, la Satu Mare, sunt câţiva instrumentişti, muzicieni foarte buni. Dau un exemplu, pe chitaristul Mircea Deac care ştie şi poate să cânte jazz. I-ar mai trebui câţiva instrumentişti în jurul lui şi ar putea reedica succesul unei formaţii care a cântat la foarte multe festivaluri în trecut, Casino. Există şi la Carei un nucleu de muzicieni foarte buni care se apropie prin stil de jazz. Cred că Satu Mare prin tradiţie şi muzicienii pe care îi are ar putea constitui un punct jazzistic important pe harta ţării noastre”. Vă lăsăm să urmăriţi tot interviul realizat cu muzicologul Alexandru Şipa pe micul ecran, la Informaţia TV.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with