Image 1
Image 2

Muzeul Ţării Oaşului pregăteşte lansare compact discului „Glasuri şi cetere (Voices and Fiddles of) OAŞ”,

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Miercuri, 23 aprilie, ora 16, are loc în Galeria de artă „Dr. Mihai Pop” din Negreşti-Oaş, lansarea CD – ului „Glasuri şi cetere (Voices and Fiddles of) OAŞ”, produs de Fundaţia „Al. Tzigara Samurcaş” din Bucureşti.

Aceasta este ultima etapă de valorificare a unor cercetări şi înregistrări realizate în satele Ţării Oaşului între anii 1969 – 2013 de către o echipă de reputaţi etnomuzicologi formată din Jacques Bouët, pe atunci conferenţiar de limbă şi civilizaţie română la Universitatea „Paul Valéry” din Montpellier, Bernard Lortat-Jacob, atunci director de cercetare la Centrul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Paris şi Speranţa Rădulescu, etnomuzicolog la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti.

 

Mai întâi, în anul 2002 cei trei specialişti au publicat în Franţa, sub egida celebrei „Société française d’ethnomusicologie”, cartea „Á tue-tête. Chant et violon au Pays de l’Oach, Roumanie”.

 

Varianta în limba română a cărţii, realizată de Speranţa Rădulescu, a apărut în 2006 la Editura Institutului Cultural Român din Bucureşti cu titlul „Din răsputeri. Glasuri şi cetere din Ţara Oaşului”.

 

În acelaşi an cartea a fost lansată la Muzeul Ţării Oaşului. Nu a fost o lansare obişnuită. În prezenţa tuturor autorilor cărţii, a majorităţii ceteraşilor şi ţâpuritorilor înregistraţi până atunci a avut loc o mare sărbătoare a muzicii oşeneşti.

 

Subliniem că CD-ul care se lansează acum este o realizare deosebită; compact-discul cu înregistrările muzicale selectate este însoţit de un text în limbile română şi engleză, adevărat studiu ştiinţific concentrat asupra muzicii oşeneşti. Principala concluzie a studiului: muzica din Ţara Oaşului este unică între toate muzicile tradiţionale din România.

 

Organizatorii intenţionează să o creeze şi acum aceeaşi atmosferă, când se vor aduna la Muzeul Ţării Oaşului majoritatea ceteraşilor şi cântăreţilor din satele Oaşului. Sunt, de asemenea, invitaţi primarii comunelor din Ţara Oaşului.

 

Din partea producătorului sosesc la Negreşti d-na Speranţa Rădulescu şi asistenţii domniei sale, Florin Iordan şi Costin Moisil, prezenţi la înregistrările din ultimii ani, a subliniat Remus Vârnav, directorul instituţiei gazdă a evenimentului cultural.

La această sărbătoare a Ţării Oaşului sunt aşteptaţi toţi cei ce iubesc muzica oşenească.

 

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

S-au împlinit 139 de ani de la naşterea lui Iuliu Maniu

JUSTIȚIE

Un scurt capitol din procesul liderului PNȚ Iuliu Maniu

București, 11 noiembrie 1947: în urmă cu 76 de ani, Tribunalul Militar a încheiat un capitol important din istoria sa postbelică – procesul lui Iuliu Maniu, liderul Partidului Național Țărănesc (PNȚ), și al altor membri proeminenți ai partidului, printre care Ion Mihalache și Grigore Gafencu.