Image 1
Image 2

Multinaționalele vor fi taxate cu un impozit pe profit de minimum 15%

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Statele G20 (grupul celor 20 de economii dezvoltate şi emergente) au anunţat sâmbătă, 10 iulie, un „acord istoric asupra unei arhitecturi fiscale internaţionale mai stabile şi mai echitabile”, care stabileşte, la nivel mondial, un impozit „de cel puţin 15%” pe profitul multinaţionalelor, transmite AFP.

Miniştrii de finanţe din ţările G20, care au participat vineri şi sâmbătă la o reuniune la Veneţia, le-au adresat de asemenea un apel celor 8 din cele 139 de state ale grupului de lucru al Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) ce nu au subscris instituirii acestui impozit minim să o facă.

Se stabilește un impozit efectiv minim de cel puţin 15% asupra profitului companiilor multinaţionale

Statele G20 solicită de asemenea acestui grup de lucru (denumit ”cadru incluziv” OCDE-G20) ”să trateze rapid problemele restante” şi să prezinte ”un plan detaliat pentru implementarea a doi piloni” ai acordului până la următoarea reuniune a G20 din luna octombrie.

‘Pilonul 1” al acordului constă în redirecţionarea unei părţi a impozitului pe profit plătit de multinaţionale către ţările denumite ”de piaţă”, adică ţările unde-şi desfăşoară activităţile. Aşadar, impozitul nu va mai fi datorat doar acolo unde multinaţionalele şi-au înregistrat sediile şi reuşeau astfel prin practicile de optimizare fiscală să plătească impozite mai mici.

Sunt avute în vedere mai ales companiile cu cifre de afaceri la nivel mondial de peste 20 de miliarde de euro şi cu o rată a profitului de peste 10%. Obiectivul este ca societăţile multinaţionale şi în special acelea din sectorul digital, care au beneficiat mult de pe urma pandemiei, să nu mai plătească impozite derizorii în raport cu veniturile lor.

‘Pilonul 2” corespunde stabilirii unui impozit efectiv minim de cel puţin 15% asupra profitului companiilor multinaţionale. Un stat va putea taxa profiturile obţinute în străinătate de o companie înregistrată în acel stat de origine dacă ea a fost impozitată în străinătate cu un procent inferior acestui prag minim, pentru a fi compensată astfel diferenţa.

Propunerea de a introduce o rată globală a impozitului pe profit a fost acum aprobată de peste 130 de ţări

Propunerea de a introduce o rată globală a impozitului pe profit de 15% a fost acum aprobată de peste 130 de ţări.   Ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, a descris acordul drept o „victorie”, transmite Euronews. „Punem capăt optimizării impozitelor şi giganţii digitali îşi vor plăti în cele din urmă cota corectă de impozite. Aceasta este cea mai mare revoluţie fiscală din ultimul secol”, a adăugat el pe Twitter.

Omologul său american, Janet Yellen, a declarat că acordul arată că „lumea este gata să pună capăt cursei mondiale până la capătul impozitării societăţilor”. „Lumea ar trebui să se mişte acum rapid pentru a finaliza afacerea”, a continuat ea.

De asemenea, ministrul german de finanţe, Olaf Scholz, a spus încă înainte de începerea întâlnirii de la Veneţia, Italia, că este „un moment istoric”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with