Image 1
Image 2

Mult aşteptata Expoziţie Aurel Popp s-a deschis la Muzeul de Artă

Pavel Susara la Expo Aurel Pop
La vernisajul de vineri care va avea loc tot de la ora 14.00, vor participa artişti, scriitori, oameni de cultură din întreaga ţarăMuzeul de Artă din Satu Mare a primit în aceste zile o înfăţişare proaspătă, modernă, şi o expoziţie permanentă care îi conturează puternic o identitate clară, construită în jurul marelui artist Aurel Popp. Inaugurarea oficială, sub patronajul Consiliului Judeţean Satu Mare, a avut loc joi, 28 ianuarie, după orele prânzului. A fost prezent un numeros public, plăcut impresionat de ceea ce i-a fost dat să vadă în Satu Mare. În sfârşit, Satu Mare are o expoziţie de artă modernă comparabilă cu marile expoziţii din Europa.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Pavel Susara la Expo Aurel Pop
Pavel Susara la Expo Aurel Pop

La vernisajul de vineri care va avea loc tot de la ora 14.00, vor participa artişti, scriitori, oameni de cultură din întreaga ţară

Muzeul de Artă din Satu Mare a primit în aceste zile o înfăţişare proaspătă, modernă, şi o expoziţie permanentă care îi conturează puternic o identitate clară, construită în jurul marelui artist Aurel Popp. Inaugurarea oficială, sub patronajul Consiliului Judeţean Satu Mare, a avut loc joi, 28 ianuarie, după orele prânzului. A fost prezent un numeros public, plăcut impresionat de ceea ce i-a fost dat să vadă în Satu Mare. În sfârşit, Satu Mare are o expoziţie de artă modernă comparabilă cu marile expoziţii din Europa.

La 50 de ani de la prima expoziţie retrospectivă Aurel Popp, organizată în 1966, o colecţie impresionantă de lucrări ale acestuia şi ale altor artişti contemporani cu el, prieteni sau discipoli, a fost amenajată spre vizitare la etajul clădirii din Piaţa Libertăţiii. Spirit tutelar al locului, Aurel Popp întâmpină vizitatorii chiar de pe treptele pe care se urcă la etaj, acolo unde începe călătoria prin universul vieţii şi operei sale.

Oana Mirabela Păcurar, cea care a conceput proiectul, a coordonat realizarea sa efectivă şi s-a ocupat şi de selecţia lucrărilor în calitate de curator, a compartimentat noua expoziţie permanentă în mai multe spaţii tematice.

În primul rând, a fost recreată ambianţa din atelierul lui Aurel Popp, cu masa sa de lucru, obiectele personale, pensulele, mulajele, cărţile, broşurile, tot ceea ce l-a înconjurat pe pictorul, sculptorul şi arhitectul născut în 1879 la Căuaş. Pentru sala atelierului au fost alese câteva lucrări aflate în stadii incipiente – studii, crochiuri, tablouri neterminate – lăsând impresia că artistul ar putea să apară oricând în încăpere, să îşi bea cafeaua din ceşcuţele lăsate pe masă, să-şi aprindă o ţigară, apoi să se reapuce, liniştit, de lucru.

Urmează două săli concepute tematic. Sala Portretelor şi Sala Peisajelor. Aici lucrările lui Aurel Popp sunt etalate alături de cele ale colegilor săi de generaţie, aşezarea lor împreună permiţând privitorului să-şi creeze o perspectivă asupra artei sătmărene din prima parte a veacului trecut. Sunt prezente opere semnate de Andrei (Endre) Litteczky, Alexandru (Sandor) Ziffer, Tatz Kalman, Nagy Oszkar, Alexandru (Sandor) Mohy, Ferenczy Karoly, Laura Mandy, Toth Gyula, Moricz Goth, Balla Bela.

De menţionat că Sala Peisajelor este dominată de celebrul Autoportret al lui Aurel Popp din 1942, fapt care întăreşte aura de patron spiritual al Muzeului de Artă pe care pictorul a căpătat-o. De altfel, în calitatea sa de arhitect, el a contribuit decisiv la amenajarea acestui spaţiu de la etaj, în care lucrările sale se întorc acum, puse într-un cadru expoziţional modern şi însoţite de un aparat documentar impresionant, cu panouri informative în patru limbi: română, maghiară, engleză şi germană.

Ultimele două săli ale noii expoziţii permanente sunt dedicate exclusiv lui Aurel Popp, predominând aici lucrări în care artistul explorează tema luptei, atât lupta omului cu pământul şi cu condiţia umană în general, cât şi experienţa războiului, pe care pictorul a trăit-o şi imortalizat-o în două rânduri în timpul vieţii sale, în special Primul Război Mondial inspirându-i câteva lucrări de mare forţă expresivă şi emoţională.

Pe lângă picturi, regăsim în saloanele Muzeului de Artă câteva remarcabile sculpturi în bronz semnate Aurel Popp, dar şi planuri arhitecturale, foarte interesante fiind cele gândite de el pentru parcul din Centrul Vechi. Acestea sunt redate pe panourile albe care acoperă ferestrele clădirii şi dau o notă elegantă spaţiului expoziţional, fiind inscripţionate cu citate ale lui Aurel Popp sau despre el, pagini de corespondenţă, date despre alţi artişti incluşi în expoziţie. Desigur, a fost editat şi un catalog al expoziţiei.

[imagebrowser id=5578]

 

Muzeul intră în circuitul muzeal european

Inaugurarea oficială a fost prezentată de şefa Secţiei Artă a Muzeului Judeţean Satu Mare, Liuba-Irina Horvat. Au luat cuvântul preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, directorul Muzeului Judeţean, Felician Pop, criticul de artă Pavel Şuşară, senatorul Pataki Csaba şi doamna Judit Erdos, critic de artă şi muzeograf, cea care s-a ocupat de prima expoziţie permanentă Aurel Popp, în 1969.

În cuvântul său, Adrian Ştef a spus că Muzeul de Artă Satu Mare a căpătat un aspect european, comparabil cu al muzeelor occidentale, şi că este foarte mulţumit de realizarea echipei conduse de Oana Păcurar. A mai spus că speră ca prin acest proiect Muzeul sătmărean să intre în circuitul european şi să devină o atracţie pentru vizitatori, atât localnici, cât şi turişti români sau străini. Preşedintele Consiliului Judeţean a declarat că investiţiile în proiecte culturale vor continua în viitor.

Felician Pop s-a referit în discursul său la conturarea unei identităţi proprii a Muzeului sătmărean, centrată în jurul artiştilor locali de mare valoare din trecut şi din prezent, şi a subliniat că Secţia de Artă primeşte o viaţă nouă prin munca de modernizare a spaţiului său expoziţional. Pavel Şuşară a remarcat aspectul foarte modern al noii expoziţii, comparabil doar cu ceea ce se găseşte la Muzeul din Baia Mare, dar într-un spirit mult mai european. Cunoscutul critic  a vorbit pe larg despre cariera şi viziunea lui Aurel Popp, un artist care a căutat şi şi-a găsit un drum creator propriu într-o epocă a avangardei pe toate planurile istoriei. Pavel Şuşară a  lăsat o puternică impresie asupra  numerosului public prin erudiţia sa, prin repunerea artei lui Aurel Popp în context  naţional şi european, apreciind modul în care Oana Păcurar a ales lucrările şi le-a pus în valoare. Prin această expoziţie, a spus criticul Pavel Şuşară, Satu Mare reintră în circuitul artistic de primă mărime din România. Este prima expoziţie  de artă care nu imită stilul bucureştean.

Senatorul Pataki Csaba s-a arătat şi el încântat de noua faţă a Muzeului de Artă.

Judit Erdos a povestit celor prezenţi despre începuturile Secţiei Artă şi eforturile care s-au făcut la finalul anilor ’60 pentru amenajarea primei expoziţii permanente şi achiziţionarea lucrărilor lui Aurel Popp, dânsa exprimându-şi marea bucurie de a vedea cum colecţia Aurel Popp primeşte, la 50 de ani de la prima sa expunere, un spaţiu nou şi echipat cum se cuvine, la nivelul a ceea ce înseamnă vizita într-un muzeu al mileniului III.

Azi, la ora 14, are loc un nou vernisaj la care vor fi prezente personalităţi marcante din lumea artelor plastice, iar sâmbătă, la ora 10, expoziţia va fi deschisă publicului larg.

 

 

Echipa care a lucrat la proiect

La realizarea Expoziţiei permanente Aurel Popp şi-au adus aportul numeroşi colaboratori şi consultanţi, membri ai echipei coordonate de Oana Păcurar:  Pavel Şuşară, Tiberiu Alexa, Judit Erdos, Lucian Nastasă Kovacs, Ion Darida, Cristina Busuioc, Nyiri Zoltan, Szocs Peter, Gyori Csaba, Makay Andras,  Egri Vasile, Bujor Dulgău, Cristian Lazăr, Felician Pop, Ion Mureşan, D. Păcuraru.

Curatoriatul, conceptul şi coordonarea proiectului aparţin Oanei Mirabela Păcurar. Documentare: Adriana Zaharia. Traducerea: Veres Istvan, Szocs Peter, Alina Puşcaş, D. Păcuraru. Fişe de catalog, selectare lucrări: Oana Mirabela Păcurar, Adriana Zaharia, Mariana Baloş.

Prezentarea grafică a catalogului, precum şi a altor materiale şi albume care urmează să fie tipărite pentru promovare: Art Design Studio Production. Fotografiile acestora au fost realizate de Fodor Lajos şi  Tadao Shibata, iar tehnoredactarea de Ioana Zaharia.

O menţiune aparte şi felicitările noastre le merită echipele de tehnicieni şi muncitori care s-au străduit să dea o nouă faţă unui spaţiu intrat  deja în paragină şi readus acum la viaţă într-un mod cu totul spectaculos.

 

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with