Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Felicia Hrihorişan, Alina Perşa. Titlul emisiunii: Partea întunecată a internetului (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ioan Leitner, Valeriu Bancea, Gabriel Zetea. Titlul emisiunii: Cum va arăta cabinetul Dăncilă? (reluare) 02.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Crime comise între membrii ai familiei 03.33 Nicolae Mureşan, un veteran al festivalului Oţeloaia 04.34 Caii sătmăreni de performanţă 05.10 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Concursul Viaţă pentru mediu la final 05.52 Info studio, cu Eva Laczko, invitaţi Tiberiu Koczinger, Dohi Trepszker Zsofia. Titlul emisiunii: Sătmărenii şi Raza Speranţei de 15 ani alături de copiii suferinzi de boli maligne 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Tiberiu Vălean, Marinela Gliga. Titlul emisiunii: Manifestări împotriva avortului la Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.32 Festivalul datinilor şi obiceiurilor de iarnă 10.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Cetăţenii chemaţi să se implice în săptămâna mobilităţii europene 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ioan Leitner, Valeriu Bancea, Gabriel Zetea. Titlul emisiunii: Cum va arăta cabinetul Dăncilă? (reluare) 13.00 Ştiri 13.32 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Vasile Blaga. Titlul emisiunii: Relaţia dintre medicul de familie şi pacient 14.08 Teleshopping 14.25 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Florin Turcu, Horia Macarie. Titlul emisiunii: Planurile Asociaţiei Judeţene de Atletism Satu Mare 15.25 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Radu Iancu. Titlul emisiunii: Putere economică în creştere la Medieşu Aurit 16.25 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Romeo Nicoarăraport la 7.670 de zile 17.32 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi Dorle Ghiriti, Paula Fedorca. Titlul emisiunii: Orientarea şcolară pentru elevii din ciclu gimnazial 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină,invitat Ionuţ Bujor. Titlul emisiunii: Mai aveţi curajul să circulaţi cu autobusele vechi ale Transurbanului? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia-Gaz Metan Mediaş 22.30 Concert Youth on Stage 23.30 Ştiri

Modificările Codului fiscal simplifică transcrierea unei maşini

Scris de Alexandra Ardelean, 14 februarie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Sătmărenii care cumpără sau doresc să vândă un autoturism au de aşteptat mai puţin pentru a primi talonul auto, dar şi de completat mai puţine documente, asta doar dacă maşina este deja înamtriculata în România. Codul Fiscal adoptat anul trecut a adus modificări importante în ceea ce priveşte debirocratizarea modului în care un cetăţean îşi poate vinde un autoturism. Chiar dacă noile reguli se aplică din 2016, prea puţină lume ştie de schimbări. 

Prevederile Codului Fical referitoare la tranzacţiile cu mijloace auto s-au simplificat foarte mult prin apariţia unui model standard a unui contract de înstrăinare-dobândire a unui autoturism. Totodată prin implemntarea Legii 1 de eliminare a multor taxe s-a ajuns ca o maşină înmatriculată pe teritoriul României şi care este dobândită de noul proprietar să poată fi transcrisă într-un timp foarte scurt.

„Dacă cumpărătorul şi vânzâtorul se prezintă la biroul nostru auto cu contractul în cinci exemplare, operaţiunea durează în jur de cinci minute. După ce se pun cele două vize pe acel contract cu plata a 37 de lei, contravaloarea certificatului de înmatriculare care se plăteşte la Trezoreria statului, în câteva zile zile obţin talonul pe noul proprietar. Mult mai simplu, ca în Germania, aproape se fac pe loc toate documentele”, a subliniat Mirel Dan, şeful Serviciului Executare Silită din cadrul Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale Satu Mare.

Deocamdată cei mai mulţi sătmărenii nu cunosc modificările care îi scapă de drumurile în plus si  de dosarul gros pe care trebuiau să îl întocmească şi se prezintă la Birou auto in cadrul Finanţelor  Locale tot cu actele întocmite pe vechile norme.

“ Într-o zi aprximativ 20 de sătmăreni completează contractul nou de înstrăinare-dobândire a autoturismului, însă mult mai mulţi vin cu contracte vechi. Pe noi, cei care lucrăm la acest serviciu ne ajută foarte mult acest nou document deoarce simplifică foarte mult lucrurile. Sper ca tot mai mulţi sătmăreni să cunoască această posibilitate“, a spus  Andras Sogor, inspector al biroul auto din cadrul  D.I.T.L Satu Mare   Singurul impediment pentru a vinde un autoturism şi implicit completarea acestui formular la Finanţele Locale este legat de plata amenzilor pe care proprietarul trebuie să le achite până la înstrăinarea autovehicului.

Beneficii în avantajul cumpărătorului

Noul Cod Fiscal mai aduce modificări importante în ceea ce priveşte momentul de la care proprietarul unei maşini datorează impozitul aferent către bugetul de stat. Astfel, dacă până la finalul anului trecut persoana care vindea un autoturism înceta să mai datoreze impozitul aferent începând cu luna următoare celei în care a avut loc tranzacţia, anul acesta impozitul pe mijlocul de transport este datorat pentru întregul an fiscal de persoana care deţinea dreptul de proprietate asupra mijlocului de transport.

“Spre exemplu, dacă un sătmărean a achiziţionat o maşină la începutul anului, sau dacă are de gând să cumpere una pe parcursul anului în curs, va plăti impozitul pentru aceasta abia din anul următor, noile reglementări din legislaţia fiscală românească fiind astfel în avantajul cumpărătorului”, a explicat Mirel Dan.

Sătmărenii care radiază un autovehicul plătesc şi ei impozitul pentru tot anul în curs, proprietarul având şi în această situaţie obligaţia depunerii declaraţiei la Direcţia de Impozite şi Taxe Locale, în 30 de zile de la data radieri.

Abonează-te acum Online!
  1. Germanicus a spus: 15 februarie 2017, ora 09:33

    In Suedia scoti din circulatie , transcrii , cu un click pe telefonul mobil ,fara sa mergi undeva , asigurarea si impozitul se sfarsesc/incep automat fara alt click…..

  2. Germanicus a spus: 15 februarie 2017, ora 09:33

    In Suedia scoti din circulatie , transcrii , cu un click pe telefonul mobil ,fara sa mergi undeva , asigurarea si impozitul se sfarsesc/incep automat fara alt click…..

  3. delon a spus: 15 februarie 2017, ora 00:35

    in germania in 30 de minute se inmatriculeaza o masina cu certif.de inmatr. si cu numere cu tot acest maimutoi Mirel inca nu a coborat din copac

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.