Image 1
Image 2

Modificările Codului fiscal simplifică transcrierea unei maşini

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Sătmărenii care cumpără sau doresc să vândă un autoturism au de aşteptat mai puţin pentru a primi talonul auto, dar şi de completat mai puţine documente, asta doar dacă maşina este deja înamtriculata în România. Codul Fiscal adoptat anul trecut a adus modificări importante în ceea ce priveşte debirocratizarea modului în care un cetăţean îşi poate vinde un autoturism. Chiar dacă noile reguli se aplică din 2016, prea puţină lume ştie de schimbări. 

Prevederile Codului Fical referitoare la tranzacţiile cu mijloace auto s-au simplificat foarte mult prin apariţia unui model standard a unui contract de înstrăinare-dobândire a unui autoturism. Totodată prin implemntarea Legii 1 de eliminare a multor taxe s-a ajuns ca o maşină înmatriculată pe teritoriul României şi care este dobândită de noul proprietar să poată fi transcrisă într-un timp foarte scurt.

“Dacă cumpărătorul şi vânzâtorul se prezintă la biroul nostru auto cu contractul în cinci exemplare, operaţiunea durează în jur de cinci minute. După ce se pun cele două vize pe acel contract cu plata a 37 de lei, contravaloarea certificatului de înmatriculare care se plăteşte la Trezoreria statului, în câteva zile zile obţin talonul pe noul proprietar. Mult mai simplu, ca în Germania, aproape se fac pe loc toate documentele”, a subliniat Mirel Dan, şeful Serviciului Executare Silită din cadrul Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale Satu Mare.

Deocamdată cei mai mulţi sătmărenii nu cunosc modificările care îi scapă de drumurile în plus si  de dosarul gros pe care trebuiau să îl întocmească şi se prezintă la Birou auto in cadrul Finanţelor  Locale tot cu actele întocmite pe vechile norme.

“ Într-o zi aprximativ 20 de sătmăreni completează contractul nou de înstrăinare-dobândire a autoturismului, însă mult mai mulţi vin cu contracte vechi. Pe noi, cei care lucrăm la acest serviciu ne ajută foarte mult acest nou document deoarce simplifică foarte mult lucrurile. Sper ca tot mai mulţi sătmăreni să cunoască această posibilitate“, a spus  Andras Sogor, inspector al biroul auto din cadrul  D.I.T.L Satu Mare   Singurul impediment pentru a vinde un autoturism şi implicit completarea acestui formular la Finanţele Locale este legat de plata amenzilor pe care proprietarul trebuie să le achite până la înstrăinarea autovehicului.

Beneficii în avantajul cumpărătorului

Noul Cod Fiscal mai aduce modificări importante în ceea ce priveşte momentul de la care proprietarul unei maşini datorează impozitul aferent către bugetul de stat. Astfel, dacă până la finalul anului trecut persoana care vindea un autoturism înceta să mai datoreze impozitul aferent începând cu luna următoare celei în care a avut loc tranzacţia, anul acesta impozitul pe mijlocul de transport este datorat pentru întregul an fiscal de persoana care deţinea dreptul de proprietate asupra mijlocului de transport.

“Spre exemplu, dacă un sătmărean a achiziţionat o maşină la începutul anului, sau dacă are de gând să cumpere una pe parcursul anului în curs, va plăti impozitul pentru aceasta abia din anul următor, noile reglementări din legislaţia fiscală românească fiind astfel în avantajul cumpărătorului”, a explicat Mirel Dan.

Sătmărenii care radiază un autovehicul plătesc şi ei impozitul pentru tot anul în curs, proprietarul având şi în această situaţie obligaţia depunerii declaraţiei la Direcţia de Impozite şi Taxe Locale, în 30 de zile de la data radieri.

3 comentarii

Lasă un răspuns

Connect with