18.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Gabriel Leş, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern fără OUG privind amnistia şi graţierea.(reluare) 01.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Iuliu Cadar. Titlul emisiuni: Iuliu Cadar-raport la 3650 de zile. 02.35 Ne cheamă natura 03.20 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu. 04.20 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Daniel Frei. Titlul emisiunii: Cooperativa şi avantajele ei pentru fermieri. 05.20 Cultură, Fior de Zatmar 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona . 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Simona Niste . 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Dumitru Pop. Titlul emisiunii: Perspective de dezvoltare a comunelor din zona metropolitană. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona . 09.15 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Asociaţia ACT4U, implicată în diverse activităţi ecologice. 09.40 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Cum controlăm furia? 10.20 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Gabriel Leş, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern fără OUG privind amnistia şi graţierea.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Iuliu Cadar. Titlul emisiuni: Iuliu Cadar-raport la 3650 de zile. 14.30 Teleshopping 14.55 Cultură, cu Vera Pop,invitat: Vari Vasile. Titlul emisiuni: O familie de artişti. 15.20 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Dacian Nastai a devenit antrenor cu licenţă pro. 16.15 Cultură, Fior de Zatmar 17.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ionela Toma. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan.

Modificările Codului fiscal simplifică transcrierea unei maşini

Scris de Alexandra Ardelean, 14 februarie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Sătmărenii care cumpără sau doresc să vândă un autoturism au de aşteptat mai puţin pentru a primi talonul auto, dar şi de completat mai puţine documente, asta doar dacă maşina este deja înamtriculata în România. Codul Fiscal adoptat anul trecut a adus modificări importante în ceea ce priveşte debirocratizarea modului în care un cetăţean îşi poate vinde un autoturism. Chiar dacă noile reguli se aplică din 2016, prea puţină lume ştie de schimbări. 

Prevederile Codului Fical referitoare la tranzacţiile cu mijloace auto s-au simplificat foarte mult prin apariţia unui model standard a unui contract de înstrăinare-dobândire a unui autoturism. Totodată prin implemntarea Legii 1 de eliminare a multor taxe s-a ajuns ca o maşină înmatriculată pe teritoriul României şi care este dobândită de noul proprietar să poată fi transcrisă într-un timp foarte scurt.

„Dacă cumpărătorul şi vânzâtorul se prezintă la biroul nostru auto cu contractul în cinci exemplare, operaţiunea durează în jur de cinci minute. După ce se pun cele două vize pe acel contract cu plata a 37 de lei, contravaloarea certificatului de înmatriculare care se plăteşte la Trezoreria statului, în câteva zile zile obţin talonul pe noul proprietar. Mult mai simplu, ca în Germania, aproape se fac pe loc toate documentele”, a subliniat Mirel Dan, şeful Serviciului Executare Silită din cadrul Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale Satu Mare.

Deocamdată cei mai mulţi sătmărenii nu cunosc modificările care îi scapă de drumurile în plus si  de dosarul gros pe care trebuiau să îl întocmească şi se prezintă la Birou auto in cadrul Finanţelor  Locale tot cu actele întocmite pe vechile norme.

“ Într-o zi aprximativ 20 de sătmăreni completează contractul nou de înstrăinare-dobândire a autoturismului, însă mult mai mulţi vin cu contracte vechi. Pe noi, cei care lucrăm la acest serviciu ne ajută foarte mult acest nou document deoarce simplifică foarte mult lucrurile. Sper ca tot mai mulţi sătmăreni să cunoască această posibilitate“, a spus  Andras Sogor, inspector al biroul auto din cadrul  D.I.T.L Satu Mare   Singurul impediment pentru a vinde un autoturism şi implicit completarea acestui formular la Finanţele Locale este legat de plata amenzilor pe care proprietarul trebuie să le achite până la înstrăinarea autovehicului.

Beneficii în avantajul cumpărătorului

Noul Cod Fiscal mai aduce modificări importante în ceea ce priveşte momentul de la care proprietarul unei maşini datorează impozitul aferent către bugetul de stat. Astfel, dacă până la finalul anului trecut persoana care vindea un autoturism înceta să mai datoreze impozitul aferent începând cu luna următoare celei în care a avut loc tranzacţia, anul acesta impozitul pe mijlocul de transport este datorat pentru întregul an fiscal de persoana care deţinea dreptul de proprietate asupra mijlocului de transport.

“Spre exemplu, dacă un sătmărean a achiziţionat o maşină la începutul anului, sau dacă are de gând să cumpere una pe parcursul anului în curs, va plăti impozitul pentru aceasta abia din anul următor, noile reglementări din legislaţia fiscală românească fiind astfel în avantajul cumpărătorului”, a explicat Mirel Dan.

Sătmărenii care radiază un autovehicul plătesc şi ei impozitul pentru tot anul în curs, proprietarul având şi în această situaţie obligaţia depunerii declaraţiei la Direcţia de Impozite şi Taxe Locale, în 30 de zile de la data radieri.

Abonează-te acum Online!
  1. Germanicus a spus: 15 februarie 2017, ora 09:33

    In Suedia scoti din circulatie , transcrii , cu un click pe telefonul mobil ,fara sa mergi undeva , asigurarea si impozitul se sfarsesc/incep automat fara alt click…..

  2. Germanicus a spus: 15 februarie 2017, ora 09:33

    In Suedia scoti din circulatie , transcrii , cu un click pe telefonul mobil ,fara sa mergi undeva , asigurarea si impozitul se sfarsesc/incep automat fara alt click…..

  3. delon a spus: 15 februarie 2017, ora 00:35

    in germania in 30 de minute se inmatriculeaza o masina cu certif.de inmatr. si cu numere cu tot acest maimutoi Mirel inca nu a coborat din copac

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.