Image 1
Image 2

Miron Cozma, audiat în dosarul Mineriadei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Miron Cozma a ajuns, vineri dimineaţă, la sediul Parchetului General unde a fost chemat pentru acte procedurale, acesta precizând că nu se teme de procurori şi că este “victimă la CEDO şi inculpat aici”.

 

“Mie nu mi-e teamă de procuratură, mi-e teamă doar de Dumnezeu. În ultimul timp ideea de justiţie a fost, pur si simplu, călcată în picioare de aceşti executanţi ai unor ordine. Cum e posibil că aceşti procurorii re anchetează astăzi îi anchetau pe cei din Piaţa Universităţii iar acum sunt mari susţinători ai celor din piaţă. cum e posibil. (…) Eu, Miron Cozma, sunt victimă la CEDO şi inculpat aici. E de râsul lumii “, a declarat fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma.

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, dar şi fostul premier Petre Roman, precum şi Gelu Voican-Voiculescu, Virgil Măgureanu şi alte persoane au fost inculpate în dosarul Mineriadei din 1990, au anunţat procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe 23 decembrie, notează Mediafax.

Procurorii militari susţin că există probe potrivit cărora aceştia ar fi organizat şi coordonat direct atacul împotriva populaţiei civile, ceea ce ar fi dus la uciderea prin împuşcare a patru oameni, rănirea prin împuşcare a trei, vătămare integrităţii fizice şi psihice a 1.269 de oameni şi privarea de libertate a alţi 1.242.
Miron Cozma, alături de locotenent colonelul (r) Silviu Popescu, a fost condamnat de instanţa supremă, în 15 februarie 1999, la 18 ani de detenţie pentru instigare la subminarea puterii de stat, în legătură cu mineriada din 1991, soldată cu căderea Guvernului Roman. A fost graţiat de preşedintele Ion Iliescu (PSD) în anul 2004, graţierea fiind revocată ulterior ca urmare a unor proteste. Cozma a fost eliberat din închisoare în iunie 2005, când anularea graţierii lui a fost declarată ilegală de instanţă.

 

Joi, la Parchetul General au fost audiați în dosarul “Mineriada”, în calitate de martori, fostul ministru al Culturii Andrei Pleșu și omul de afaceri Adrian Sârbu.

Scriitorul Andrei Pleșu, fost ministru al Culturii în timpul evenimentelor din iunie 1990, a declarat joi că problema minerilor nu a fost discutată atunci în ședințele de Guvern, deciziile fiind luate într-un cerc restrâns, iar el a încercat să organizeze un dialog între protestatarii din Piața Universității și Ion Iliescu.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with