Image 1
Image 2

Mircea Dobra, preşedintele Societăţii ,,Avram Iancu” susţine şi încurajează pastrarea valorilor şi tradiţiilor româneşti

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Mormant Avram Iancu

Era o zi de duminică, 28 noiembrie 2018, o zi de sfârşit de toamnă, dar vremea era tare prietenoasă, razele soarelui străluceau cu putere  şi mângâiau pământul parcă amorţit, dar şi chipurile  şi sufletele oamenilor. Era puţin trecut de ora 15, în sala de evenimente a Căminului Cultural din localitatea Sanislău, într-un cadru propice  de sărbătoare, invitaţii şi toţi cei prezenţi, aşteptau, cuprinşi de emoţia bucuriei, începerea programului cultural – artistic dedicat Centenarului Marii Uniri de la 1918.

Debutul programului a fost susţinut de elevii Şcolii Gimnaziale ,, Gheorghe Bulgăr ” Sanislău, sub îndrumarea cadrelor didactice şi a d-nei director Maria Saitos. Poezii, cântece patriotice, dar şi o piesă de teatru cu temă specifică sărbătoarei, au fos puse în scenă cu multă sensibilitate, emoţie şi dăruire din partea protagoniştilor.

Mesajele au fost de-a dreptul impresionante şi emoţionante în acelaşi timp, spectatorii  fiind martorii unei realităţi – aceste cadre didactice au  înţeles că pentru a-i face pe elevi să fie implicaţi şi să împărtăşească anumite trăiri, ideologii, nu este suficient să le spui, să le predai la clasă, ci este nevoie să-i implici pentru a înţelege, deoarece experienţa este un profesor grozav. Păstrarea tradiţiilor, respectul faţă de trecut şi eroii neamului şi-au dat mâna în cadrul acestei ceremonii dedicate Centenarului Marii Uniri.

La finele programului, o surpriză pe cât de neaşteptată, dar pe atât de bine primită, a venit din partea domnului  Mircea Dobra -preşedinte al Societăţii Cultural  – Patriotice ,,Avram Iancu ”,  Satu Mare – un cunoscut iubitor de tradiţii străbune şi cu un respect deosebit faţă de eroii neamului românesc şi faptele lor de vitejie.  El a recompensat munca şi efortul elevilor cu o excursie de trei zile, oferindu-le transport şi cazare gratuită.

Momentul mult aşteptat de către beneficiari a avut loc  în perioada 26 -29 iulie 2019. În dimineaţa zilei de vineri, 26 iulie, autocarul cu un efectiv de 50 de persoane (elevi, cadre didactice) a pornit la drum pe urmele istoriei şi a tradiţiilor. Pe parcursul celor trei zile au vizitat mai multe obiective turistice, dintre care amintim PANTEONUL MOŢILOR de la Ţebea, judeţul Hunedoara, un complex în care se află mai mute obiective care amintesc de vremurile glorioase de luptă ale moţilor, împotriva nedreptăţolor sociale, pentru eliberare şi unitate naţională.  În comuna Brad, au vizitat Statuia Lupoaicei, simbolul latinităţii poporului român, dar şi ,,Muzeul Aurului”, unic în Europa, care înfăţişează un istoric al mineritului în România. În ultima noapte s-a poposit în comuna Horea, judeţul Alba, o comună cu multiple obiective istorice (casa memorială a lui Horea, biserica in care se păstează şi clopotul vechii biserici de lemn, turnat în 1776, muzeul etnografic din Horea înfiinţat în 2006 etc).

Excursia a fost un real succes, fiind foarte bine receptată de elevi şi cadre didactice care adresează mulţumiri domnului Mircea Dobra pentru excursia minunată.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with