Image 1
Image 2

Mircea Aron este noul preşedinte al CSM

Mircea Aron
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Mircea Aron
Mircea Aron

Judecătorul Mircea Aron este noul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), acesta fiind ales miercuri, cu majoritate de voturi, pentru mandatul din 2016. Procurorul Luminiţa Palade a obţinut majoritatea voturilor pentru mandatul de vicepreşedinte.
Judecătorul Mircea Aron (63 de ani) este membru al CSM din 2011 şi magistrat din 1981. De-a lungul carierei sale, el a fost procuror la Procuratura Curtea de Argeş, Procuratura Sectorului 2 Bucureşti, la Procuratura Generală, iar din 1990 până în 1992 a fost procuror militar la Direcţia Parchetului Militar din Procuratura Generală. Din 1992 până în 1998, Aron a fost judecător la Curtea Supremă – Secţia Militară, între 1998-2001 a fost secretar general adjunct al CSM, iar în perioada 2001- 2002, membru al Consiliului. Potrivit CV-ului său, judecătorul a activat în iunie- decembrie 2004 la Curtea de Apel Bucureşti, iar în 1998-iunie 2004 şi decembrie 2004 – 6 ianuarie 2011 la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procurorul Luminiţa Palade (47 de ani) este membru în CSM din 2013. Ea a intrat în magistratură în 1994 şi a fost procuror la Parchetul Judecătoriei Sectorului 6 Bucureşti, Parchetul Tribunalului Bucureşti şi Parchetul Curţii de Apel Bucureşti. Magistratul a fost, în perioada octombrie 2007- aprilie 2009, inspector în cadrul Serviciului inspecţiei judiciare pentru procurori al Inspecţiei Judiciare şi mai până în decembrie 2009, inspector în cadrul Corpului de Control al Ministrului Justiţiei. De asemenea, în perioada ianuarie 2010 – iunie 2013, Luminiţa Palade a fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.

Marius Badea Tudose a prezentat în şedinţa plenului CSM de miercuri Raportul de activitate pe 2015, an în care a fost la conducerea instituţiei, şi principalele concluzii privind progresele înregistrate, vulnerabilităţile identificate şi măsurile luate sau propuse pentru remedierea acestora, relatează Mediafax.

Consiliul Superior al Magistraturii a înregistrat în 2015 o creştere “îngrijorătoare” a numărului de acţiuni disciplinare împotriva unor magistraţi, se arată în raport.

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, a declarat miercuri la ședința CSM că încă mai există politicieni care își doresc o justiție controlată, a pledat pentru unitatea celor din sistem împotriva fenomenului și a atras atenția asupra atacurilor ”extrem” de dure la dresa magistraților.

Preşedintele Klaus Iohannis nu a participat la şedinţa de bilanţ a CSM, Preşedinţia fiind reprezentată de consilierul prezidenţial pe probleme de reformă instituţională şi constituţională, Simina Tănăsescu.

Absența șefului statului a fost criticată de Mișcarea Populară. Şedinţa CSM impunea prezenţa şefului statului, cel puţin pentru a marca importanţa evenimentului şi pentru a legitima viitoarea conducere a Consiliului, însă preşedintele Klaus Iohannis a uitat de obligaţiile ce îi revin, se arată într-un comunicat de presă al Mişcării Populare.

“România are un preşedinte surd şi mut, dar şi absent de la cârma ţării. Fiind în vacanţă prelungită în America, departe de ţară, preşedintele Iohannis a uitat de obligaţiile şi îndatoririle generate de votul românilor din noiembrie 2014. (…) Importanţa evenimentului (şedinţa CSM-n.r) impunea prezenţa preşedintelui ţării la conducerea şedinţei, cel puţin pentru a marca evenimentul şi legitima de la cel mai înalt nivel al statului viitoarea conducere a CSM. Să nu fie contestată de unii sau de alţii”, se arată în comunicatul de presă.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with