17.10.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Adrian Albu, Ioan Leitner, Ciprian Crăciun. Titlul emisiunii: PNL şi USR susţin protestele spontane fără autorizaţie.(reluare) 02.00 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Livia Haidu. Titlul emisiuni: Livia Haidu – raport la 10.220 de zile. 03.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni: Începuturile Miliţiei Judeţene Satu Mare. 04.00 Cultură – 10x10 Născut în România 05.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Vasile Antal. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko invitat: Alfatter Tamas. Titlul emisiunii: Vor fi suficienţi bani pentru curăţirea drumurilor la iarnă? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.15 Viaţa la Ţară 10.20 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Kiss Jozsef, Papellas Istvan. Titlul emisiunii: Rolul comunităţii creştine în protejarea vieţii. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Adrian Albu, Ioan Leitner, Ciprian Crăciun. Titlul emisiunii: PNL şi USR susţin protestele spontane fără autorizaţie.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Cultură – 10x10 Născut în România 15.00 Teleshopping 15.15 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni: Relaţia miliţiei cu judeţeana de partid. 16.00 Cultură – Inaugurarea bibliotecii Petru Bran 17.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjan, invitaţi: Florin Mulcuţan. Titlul emisiunii: Se înscrie istorie in bocul sătmărean. 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Aracs Loredana. Titlul emisiunii: Prevenţie, diagnostic şi tratament în cancerul la sân. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Vasile Antal.

Ministrul Teodorovici spune că s-ar putea lipsi de 20% dintre funcţionari

Scris de Vasile Andreica, 05 august 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Sindicaliştii din administraţie ripostează la adresa declaraţiilor ministrului de Finanţe

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, nu crede că salariul minim pe economie ar trebui impus şi în sistemul privat, unde ar trebui să aibă o valoare de “reper”.

“Poate chiar şi salariul minim pe economie nu trebuie, sunt de părerea că nu trebuie impus în economie. Îl stabileşti şi îl impui în administraţie, în sectorul public, dar în sectorul privat îl dai ca şi reper şi spui aşa: cine nu are angajaţi sub acest plafon, primeşte un pachet de facilităţi, dar îl laşi pe agentul economic să-şi stabilească el singur deciziile pe baza unui calcul pe care şi-l face de la caz la caz”, a spus Teodorovici, într-un interviu acordat vineri. 

“Sunt pentru ca statul să nu fie prezent în piaţă”, a subliniat el, deşi reprezintă un partid de stânga.

Întrebat cum comentează faptul că la stat se regăsesc salarii mai mari decât la privat, ministrul Finanţelor a admis că acest lucru este real şi că, dacă astăzi pleacă “undeva la 20 şi ceva la sută din administraţia centrală”, “mâine nu e niciun fel de problemă în a funcţiona”. “Absolut deloc, chiar din contră, se mişcă şi mai bine. Sunt convins că după această declaraţie vor începe din nou mulţi să fie nemulţumiţi, dar asta e realitatea nu trebuie să o ascundem”, a argumentat acesta.  

Evaluări puerile în sistemul bugetar

În opinia sa, situaţia legată de salarii este una “neplăcută şi trebuie inversată”, în condiţiile în care “nu poţi să ai într-adevăr la stat (salarii – n.r.) mai mari decât în sectorul privat”, deoarece “statul oricum îţi oferă un statut aparte, anumite facilităţi, avantaje, o zonă în care nimeni nu te controlează, nu te evaluează după cum te evaluează în sectorul privat un patron”. 

Eugen Teodorovici a dat exemplul evaluărilor “puerile” care se fac în sectorul de stat şi în urma cărora “toată lumea (…) în administraţie are foarte bine”, “suntem toţi o administraţie de supereroi”. “Dar lucrurile în spate se întâmplă exact invers”, iar acest lucru trebuie schimbat, a subliniat el.

Replica sindicatului Sed Lex

Preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX, Vasile Marica, a declarat vineri că dacă 20% din politicieni ar pleca n-ar simţi nimeni, în replică la afirmaţiile ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, care a spus acelaşi lucru despre funcţionarii publici.

Vasile Marica a declarat: “Dacă 20% din politicieni ar pleca, sau chiar dacă toţi politicienii ar pleca, n-ar simţi nimeni. Mai puţin importante sunt însă declaraţiile politice, importantă este realitatea în care trăim, aceea că, spre exemplu, niciun funcţionar din Finanţe nu şi-a luat concediu în luna iulie, pentru a creşte colectările la buget. Iar colectările au crescut cu 4 miliarde de lei”.

“Noi lucrăm în condiţiile în care nu avem calculatoare, nu avem maşini, facem administraţie cu sapa, în curând instituţiile publice n-au să mai poată funcţiona”, a mai spus preşedintele SED LEX.

Teodorovici a mai atacat bugetarii

”Trebuie schimbat radical în administraţie un lucru esenţial. Am auzit multe critici, am auzit şi susţinători ai acestei idei, că Statutul funcţionarilor publici trebuie desfiinţat, adică să avem doar personal contractual în administraţie. Că vorbim de Fisc, de Inspecţia Muncii, de fonduri europene mai ales. La final de zi pleacă acasă fără niciun fel de grijă fiindcă a doua zi vor găsi totul la locul lui, dosarele aşteptând pe birou. Deci oamenii de la stat ar trebui să aibă aceeaşi temere poate ca cei din privat. Să ştie în fiecare zi că, dacă nu-şi fac treaba, a doua zi poate nu mai au loc de muncă. Este normal, aşa cred eu“, declara Eugen Teodorovici în noiembrie 2017.

Abonează-te acum Online!
  1. suporter a spus: 11 august 2018, ora 19:14

    Cea mai buna gandire.Bravo,numai sa puna in practica acesta idee.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.