Image 1
Image 2

Ministrul Justiţiei anunţă că va publica numele celor care au vizitat arhiva SIPA

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, anunţă că va publica numele celor care au vizitat arhiva SIPA şi numărul de vizite, precizând că documentele serviciului secret reprezintă “o pată pe obrazul justiţiei române”.
“Arhiva SIPA – o pată pe obrazul justiţiei române! Plăcut sau neplăcut, adevărul trebuie să fie scos la suprafaţă. Primul pas – voi publica numele celor care au “vizitat” arhiva, eventual şi numărul “vizitelor” efectuate!”, a scris ministrul Justiţiei pe pagina sa de Facebook, luni dimineaţa.

La rândul ei, Dana Gîrbovan, preşedintele UNJR, felicită intenţia ministrului Justiţiei de a publica numele celor care au vizitat arhiva SIPA, solicitându-i ca alături de identitate să fie făcută publica şi data la care au avut acces la documente, notează Medaifax.

“Felicit intentia ministrului Justiţei, domnul Tudorel Toader, de a “publica numele celor care au ‘vizitat’ arhiva, eventual şi numărul ‘vizitelor’ efectuate” în arhiva SIPA. Aşa cum a spus pe Facebook şi domnul ministru, această publicare reprezintă un prim pas pentru clarificarea situaţiei acestei arhive. Sper ca această publicare să fie făcută azi. Îl rog, de asemenea, pe domnul ministru ca, alături de numele acestor persoane, să publice şi data când au intrat în arhiva SIPA”, a scris Dana Gîrbovan pe pagina sa de Facebook.

Dana Gîrbovan a mai scris că aşteaptă răspunsurile Monicăi Macovei la întrebările pe care i le-a adresat public.

“A avut loc o cercetare a arhivei SIPA înainte de emiterea H.G. 127 din 26 ianuarie 2006 (n.r. privind desfiinţarea SIPA)? Dacă da, cine a ordonat această cercetare, cine a efectuat-o şi unde au fost publicate concluziile acesteia? Între data emiterii H.G. 127/2006, 26 ianuarie 2006, şi data desfiinţării SIPA/DGPA, 30 iunie 2006, a existat o comisie care să acceseze, cerceteze, inventarieze şi opiseze arhiva SIPA? Dacă da, când s-a creat această comisie şi până când a activat? Dacă după data desfiinţării SIPA, 30 iunie 2006, şi până la finalul mandatului de ministru, a mai activat vreo comisie care să cerceteze, inventarieze ori opiseze arhiva SIPA? Dacă da, când au fost create aceste comisii şi pe ce perioada au activat? De unde ştie ce conţineau notele informative din dosarele din arhiva SIPA? De unde ştie că SIPA culegea informaţii şi cu ajutorul unor magistraţi care erau ofiţeri acoperiţi? A sesizat Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la acest aspect, al existenţei ofiţerilor acoperiţi între magistraţi? Pe ce îşi susţine afirmaţia că în arhiva SIPA au fost documente numai începând cu 2001 şi ce s-a întâmplat cu documentele dinainte de acest an?”, a scris Dana Gîrbovan, sâmbătă, pe Facebook.

Întrebările vin după ce, vineri, Monica Macovei i-a cerut public magistratului dovezi privind o declaraţie pe care Gîrbovan a făcut-o la postul public de televiziune, în care o cita pe Macovei, referitoare la fostul premier Victor Ponta şi la informaţiile pe care arhiva SIPA le-ar conţine despre acesta.

În acest context, Macovei susţinea: “Deşi trăim într-o Românie a minciunilor şi dezinformărilor, nu mă aşteptam totuşi ca un magistrat, care conduce o asociaţie a judecătorilor, să intre într-un joc cu informaţii nereale şi insinuări, care are ca scop decredibilizarea justiţiei şi atacarea magistraţilor. Ar fi regretabil ca un judecător să fie manipulat sau de rea-credinţă.”

Arhiva SIPA a fost readusă în atenţia opiniei publice de Dan Andronic, acesta susţinând că au fost copiate documente.

Ulterior, au avut reacţii pe acest subiect şi preşedintele României, premierul dar şi preşedintele PSD.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, întrebat de situaţia privind arhivele SIPA, că în spaţiul public apar “ciorbe reîncălzite, la anumite momente politice”, subliniind că Ministerul Justiţiei trebuie să ia o decizie în legătură cu ceea ce se va întâmpla cu documentele. Sorin Grindeanu, premierul României, a spus că susţine desecretizarea arhivei SIPA, precizând că a avut discuţii cu ministrul Justiţiei pe această temă. Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că încrederea sa în ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va fi „aproape de zero” dacă acesta nu va desecretiza Raportul făcut la ministerul Justiţie, în 2007, privind dispariţia unor documente din arhiva SIPA.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with