00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Dălina Lazăr, Ciprian Crăciun, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Lupta pentru candidatura la prezidenţiale se ascute. (reluare) 01.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Csaba Csintalan. Titlul emisiunii: Un alt mod de cuantificare a rezultatelor –BAC 2019. 02.25 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Darius Şchiop. Titlul emisiunii: Halep, prima româncă campioană la Wimbledon! Cum stă tenisul sătmărean? 03.15 Iată omul, cu Gabriel Ghişan,invitat: Sebastian Borleştean. 04.30 Ne cheamă natura 05.30 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Romeo Nicoară. Titlul emisiuni: Deputat Romeo Nicoară – raport din parlament. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (reluare) 09.00 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. 10.00 Tabără de creaţie la Ocoliş 10.45 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Maria Pop. Titlul emisiunii: Uleiurile esenţiale – cum le întrebuinţăm? 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Dălina Lazăr, Ciprian Crăciun, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Lupta pentru candidatura la prezidenţiale se ascute. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Street Music Festival – la Satu Mare. 14.30 Teleshopping 14.50 Cultură, Strigăt disperat al firmelor de construcţii, întâlnirea patronilor din construcţii la Poesis 15.40 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Romeo Nicoară. Titlul emisiuni: Deputat Romeo Nicoară – raport din parlament. 16.45 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. 17.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu. 18.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Adrian Marc. Titlul emisiuni: Noi obiective ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare. (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Adrian Marc. Titlul emisiuni: Noi obiective ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare. (reluare) 23.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Darius Şchiop. Titlul emisiunii: Halep, prima româncă campioană la Wimbledon! Cum stă tenisul sătmărean? 19.07.2019

Ministerul Muncii şi cel al Sănătăţii vor introducerea „Trusoului pentru nou-născuţi” în Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014-2020

Scris de Ioana Vladimirescu, 16 decembrie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
În următorii 4 ani, 120.000 de mame din categorii defavorizate ar putea beneficia de acest ajutor

În următorii 4 ani, 120.000 de mame din categorii defavorizate ar putea beneficia de acest ajutor

În următorii 4 ani, 120.000 de mame din categorii defavorizate ar putea beneficia de acest ajutor

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, şi cel al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, au semnat săptămâna aceasta Scrisoarea comună adresată Ministerului Fondurilor Europene pentru introducerea „Trusoului pentru nou-născuţi” în Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014-2020.
Prin această măsură nouă se doreşte susţinerea mamelor aparţinând grupurilor vulnerabile. Propunerea miniştrilor vizează introducerea măsurii în Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014-2020, modificarea urmând să fie trimisă Comisiei Europene. Practic, unul din obiectivele acestui program este sprijinirea persoanelor defavorizate prin distribuirea de alimente şi asistenţă materială de bază.

Măsura ar contribui la scăderea numărului de copii abandonaţi în spitale

Specialiştii consideră că acordarea trusoului pentru nou-născuţi va fi un sprijin real pentru familiile cu deficienţe materiale, asigurându-le acestora un minim necesar creşterii şi îngrijirii copilului în primul trimestru de viaţă, asigurând igiena şi securitatea lui. Privind din alt unghi, specialiştii cred că măsura ar contribui la scăderea numărului de copii abandonaţi prin spitale, în maternităţi, dar şi la scăderea numărului de decese în primul an de viaţă al copilului, asigurându-se monitorizarea stării de sănătate de către medicul de familie şi de către asistenţii medicali comunitari.

Valoarea estimată a trusoului este de 450 lei

Într-un comunicat publicat pe pagina de internet a Ministerului Muncii se arată şi cine va putea beneficia de acest trusou. Astfel, trusoul se acordă pentru fiecare naştere, în maternitate, pentru mamele cu risc social sau provenind din grupuri vulnerabile, mame identificate de asistentul social sau persoana cu atribuţii de asistenţă socială din maternitate. În următorii patru ani, conform statisticilor, 120 de mii de mame în situaţii de risc şi excluziune socială ar putea pleca din maternitate cu un kit care să le permită să îşi poată îngriji mai bine bebeluşii. Cutia trusoului va putea fi folosită ca pat, iar kit-ul va conţine scutece, haine şi ghid de informare pentru mame, inclusiv pentru alăptat. Valoarea estimată a trusoului este de 450 lei, lista finală a conţinutului urmând a fi decisă de un grup de experţi de la Institutul Mama şi Copilul.

România, locul 1 în UE la rata mortalităţii infantile

Statisticile publicate de Ministerul Muncii arată că în 2015, un număr de 1.493 de copii cu vârsta sub 1 an au decedat şi chiar dacă e în scădere faţă de anii anteriori, rata mortalităţii în România este cea mai mare din Europa. Tot anul trecut, numărul de născuţi vii înregistrat a fost de 187.372, iar numărul celor de copii părăsiţi în maternităţi, pentru care au fost dispuse măsuri de protecţie, a fost de 332 din 9.722 copii intraţi în sistemul de protecţie specială. Tot anul trecut, media anuală a beneficiarilor de alocaţie pentru susţinerea familiei, familie monoparentală cu un venit de până la 200 de lei, cu un copil, a fost de 25.392, iar a familiilor biparentale cu un venit de până la 200 de lei pe membru de familie, tot cu un copil, a fost de 50.095, dintr-un total de 277.916 beneficiari.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.