Image 1
Image 2

“Mi-am îndeplinit visul cu sacrificii și mult efort”

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Spune Robert Magos, președintele Asociației Județene de Karate Satu Mare

Asociația Județeană de Karate Satu Mare împlinește 5 ani de existență în luna februarie. Este și unul dintre motivele pentru care i-am dedicat emisiunea Panoramic Sportiv din această săptămână. Sigur, am dorit să aflăm și care sunt planurile pentru anul 2019.

Calendarul este mai bogat în comparație cu anul 2018. AJK își propune să organizeze o serie de evenimente. Nu vor lipsi turneele de casă ale cluburilor CS Samuraiul (20 aprilie), Energy Kardio Club (28 septembrie), Okinawa (18 octombrie). Dar anul sportiv începe cu noua ediție a Campionatului Județean de karate (30 martie).

În iunie se dorește organizarea unui stagiu internațional de pregătire cu maeștrii Mirio Mannini (Italia), Livius Bunda (Serbia) și Attila Orosz (Ungaria). Vor veni sportivi din 7-8 țări. Tot în luna iunie, AJK vrea să aducă Cupa Europei la Satu Mare. Din calendarul pe 2019 mai fac parte examene de grad, Turneul și Gala Campionilor. AJK vrea să ducă cât mai mulți sportivi la campionatele naționale și diferite competiții internaționale. În rândurile de mai jos prezentăm un scurt interviu cu Robert Magos, președintele AJK Satu Mare.

Aveți un calendar sportiv bogat în 2019…
AJK își propune să organizeze mai multe competiții în acest an. Fiecare club din asociație va organiza un turneu în 2019. Prima competiție o vom avea în 30 martie, în jur de 150 de sportivi se vor întrece la Campionatul Județean. Ca și o noutate, ne dorim să aducem și un arbitru și din alt județ, un supervizor. Pentru o motivație în plus, sportivii care vor încheia pe primul loc vor participa gratuit la campionatele naționale, deoarece AJF va suporta costurile.

Cu ce probleme se confruntă karatele în România?
În toată lumea s-a reușit să se stea la o masă și să se formeze o singură federație recunoscută de forurile competente și care se poată fi finanțată. La noi în România este un caz aparte. Avem 7 federații de karate și altele de arte marțiale, de diferite stiluri. Se pierd talente pentru că suntem divizați. Sunt foarte mulți sportivi talentați la fiecare federație. Dacă în România ar fi o singură federație de karate, atunci s-ar putea forma un lot bine pregătit care să ajungă chiar la Olimpiadă. Așa șansele sunt minime.

Cine ar trebui să lase de la el?
Toată lumea. Am putea lua un exemplu, de aici, de aproape, din Ungaria, unde există o singură federație recunoscută. Există înțelegere. În cadrul federațiilor există stilurile reprezentative, dar când vine vorba de lotul național, atunci se adună cei mai buni din țară. Doar așa se pot obține medalii la Europene și Mondiale. Dar poate că în România ar trebui să se schimbe legea sportului, ca să nu permită să fie atâtea federații.

Cine ar trebui să investească mai mult în sport? Autoritățile locale sau firmele?
Amândouă sunt importante. Deocamdată autoritățile locale din Satu Mare finanțează doar activități sportive prin programe care sunt destul de greu de accesat. Vom încerca să depunem o documentație în anul 2019. Firmele oferă sprijin doar dacă sunt cunoștințe într-un sport.

Ce vă motivează să rămâneți în acest sport?
Pentru mine este un mod de viață. Asta fac, asta îmi place, pentru asta am luptat când am fost copil. Nu m-a sprijinit nimeni. Am venit din părinți destul de săraci și singur mi-am croit acest drum. Am avut un vis, acela de a deveni un antrenor de karate. Mi-am îndeplinit visul, dar cu mult efort și cu multe sacrificii.

Visul de acum?
Îmi doresc o Olimpiadă. Dar visul acesta s-ar putea să-l trăiască copilul meu, sau tinerii care vin din urmă.

Înregistrarea emisiunii Panoramic Sportiv din 11 februarie este disponibilă pe site-ul www.informatiatv.ro la secțiunea sport. Robert Magos, Csaba Nyesti și Arnold Anzik ne-au vorbit lucruri interesante din karatele sătmărean.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with