Image 1
Image 2

MFP ar putea introduce un plafon de 50.000 lei pentru plățile în numerar

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) ar putea introduce un plafon de 10.000 de lei la tranzacțiile cu imobile și autovehicule plătite în numerar, la fel ca în cazul tranzacțiilor între persoane fizice, sau chiar de 50.000 de lei pentru bunuri imobile, a declarat, joi, secretarul de stat în MFP Dan Manolescu.

MFP a organizat, joi, o dezbatere publică pe marginea unui proiect de act normativ care prevede reducerea plafoanelor pentru tranzacțiile zilnice în numerar, reducerea comisioanelor interbancare la plățile cu cardul, luând în calcul și interdicția la plata în numerar pentru cumpărările de terenuri, case și mașini, indiferent de valoarea acestora, caz în care cumpărătorul și vânzătorul ar risca o amendă de 20% din valoarea tranzacției.

“A fost o propunere ca în zona tranzacții imobile și cu autovehicule să existe totuși un plafon, poate cel de 10.000 de lei, care există în general pentru tranzacții între persoane fizice sau poate chiar mai mari, pentru că sunt anumite tipuri de bunuri care au valoare mai mare și ar trebui să fie un plafon extins poate la 50.000 de lei pentru bunuri imobile, nivel peste care tranzacțiile să se facă, totuși, prin instrumente de plată fără numerar”, a precizat oficialul MFP.

În opinia sa, un astfel de plafon ar rezolva unele inconveniente care pot apărea în cazul unor tranzacții efectuate în zona rurală.
“Să nu uităm că un plafon de 50.000 de lei acoperă valoarea multor hectare de teren în zona rurală’, a afirmat Manolescu.
MFP a elaborat un proiect de ordonanță de urgență, susținut de fostul ministru Daniel Chițoiu, care prevede reducerea plafoanelor privind plățile pe care firmele le pot efectua zilnic în numerar între ele, precum și introducerea unor plafoane la plăți în numerar pentru persoane fizice.

Plățile în numerar pe care le pot efectua firmele între ele și către persoane fizice vor fi limitate la 2.000 de lei pe zi, de la 10.000 de lei pe zi, respectiv 5.000 de lei pentru un singur furnizor, și va fi introdus un plafon de 10.000 de lei pentru astfel de plăți între persoanele fizice.
În prezent, plafoanele zilnice pentru plățile în numerar între firme sunt de 10.000 de lei pe zi, respectiv de 5.000 de lei către același furnizor și de 10.000 de lei în cazul plăților către rețelele de magazine de tipul cash&carry.

În același proiect, sunt limitate și comisioanele interbancare pe care banca emitentă a cardului le percepe de la banca acceptatoare, prin ale cărei terminale se realizează plata la comerciant, la 0,2% pentru cardurile de debit și la 0,3% pentru cardurile de credit.

În prezent, nivelul comisionului interbancar aplicabil pe piața națională a plăților cu carduri este rezultatul unui acord multilateral între băncile care dețineau circa 98% din piață internă a cardurilor și prezintă următoarele valori: 0,5% + 2,50 lei (0,58 euro) pentru tranzacțiile ATM, în care comisionul este plătit de banca emitentă băncii achizitoare (proprietarul ATM-ului), și 1,00 % (standard), 1,50 % (e-commerce) și 0,7% (petrol) pentru tranzacțiile POS, în care comisionul este plătit de banca achizitoare băncii emitente, potrivit notei de fundamentare a proiectului MFP.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with