Image 1
Image 2

Mesajul lui Iohannis la un an de la câştigarea alegerilor

Klaus Iohhanis, discurs în Camera Depuțatilor
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Klaus Iohhanis, discurs în Camera Depuțatilor
Klaus Iohhanis, discurs în Camera Depuțatilor

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri în plenul reunit al Parlamentului că a venit în faţa aleşilor nu pentru a-şi prezenta un bilanţ sec, ci ca gest de normalitate democratică.

“Am ţinut să vin în faţa dvs. la un an de la preluarea mandatului de preşedinte nu pentru a face un bilanţ sec, ci ca gest de normalitate democratică”, a spus Iohannis.

El a arătat că la preluarea mandatului a vorbit despre direcţiile majore pentru România, despre schimbările pe care le asumă în modul de a face politică.

“Convingerea mea (…) este că marile proiecte ale unei naţiuni pot fi îndeplinite doar dacă se sprijină pe valori şi norme asumate. Acest fundament avea nevoie de reconstrucţie. Am dorit ca anul 2015 să fie anul câştigării normalităţii”, a arătat Iohannis, citat de Agerpres.

Iohannis, în Parlament: 2015 a demonstrat că putem avea acord pe subiecte de interes public

Anul 2015 a demonstrat că actuala clasă politică poate ajunge la un acord larg pe subiecte de interes public, pe probleme care privesc România, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis, miercuri, în mesajul transmis Parlamentului.

“Anul 2015 a demonstrat că se poate să avem acord larg pe subiecte de interes public, pe probleme care privesc România şi, mai ales, că un asemenea acord nu rămâne doar pe hârtie sau la nivel declarativ”, a spus Iohannis.

Şeful statului a indicat că prima acţiune a anului a fost semnarea de către toate formaţiunile politice a acordului privind creşterea bugetului pentru Apărare la 2% din PIB până în 2017.

“Prin acest gest, România şi-a arătat angajamentul de a fi un furnizor de securitate în regiune, un stat responsabil în raport cu cetăţenii săi şi un partener corect şi proactiv în raport cu aliaţii. Bugetul pentru anul 2016 prevede o primă etapă de creştere, astfel încât în 2017 acest acord să fie respectat”, a afirmat şeful statului.

El a punctat că tot de o largă majoritate s-a bucurat şi Strategia Naţională de Apărare.

“Pentru prima dată, am inclus la acest capitol aspecte şi direcţii de acţiune care ţin de educaţie şi sănătate, de păstrarea identităţii naţionale sau protejarea patrimoniului”, a arătat Iohannis, adăugând că Strategia Naţională de Apărare este mai mult decât un deziderat, este un proiect naţional.

Iohannis: Parlamentul poate răspunde aşteptărilor prin mai multă dezbatere şi rigoare

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat, miercuri, convingerea că Parlamentul poate şi trebuie să răspundă aşteptărilor publice prin mai multă dezbatere şi mai multă rigoare.
El a spus că aceste două lucruri încă lipsesc sau nu sunt la nivelul pe care îl cere o democraţie matură.

“Mă bucur să constat că, în cazuri importante precum cel al Codului Fiscal, a existat disponibilitatea actorilor politici de a se apleca mai cu atenţie asupra textului legii. Pe de altă parte, sunt dator să vă spun direct că două lucruri fundamentale încă lipsesc sau nu sunt la nivelul pe care îl cere o democraţie matură: dezbaterea şi rigoarea. Legi importante au intrat în atenţia publică abia după adoptarea lor, odată ajunse la promulgare sau chiar după, ceea ce nu serveşte nici Parlamentului nici publicului”, a declarat şeful statului în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului.

În ceea ce priveşte rigoarea, Iohannis a vorbit şi despre situaţii în care a fost nevoit să sesizeze Curtea Constituţională în cazul unor legi.

“Nu există substitut pentru o dezbatere consistentă premergătoare adoptării unei legi, iar aceasta este o responsabilitate de la care Parlamentul nu se poate deroba. În alte situaţii, am fost nevoit să sesizez Curtea Constituţională nu pe fond, ci din cauza lipsei de rigoare, a nerespectării procedurilor şi principiilor constituţionale de legiferare. La începutul actualei sesiuni parlamentare am vorbit despre aşteptarea generală a publicului, ca legile în România să fie mai clare, mai bine argumentate şi să nu se schimbe frecvent. Sunt convins că Parlamentul, ca for legislativ, poate şi trebuie să răspundă acestei aşteptări prin mai multă dezbatere şi mai multă rigoare”, a adăugat preşedintele.

Iohannis: Marea miză a anului 2016 este reconstrucţia încrederii în politică

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri în plenul reunit al Parlamentului că marea miză a anului viitor este reconstrucţia încrederii în politică, arătând că şi-ar dori ca 2015 să fie anul în care a început schimbarea modului de a face politică.

“Marea miză a anului 2016 este reconstrucţia încrederii în politică şi în capacitatea sa de a da direcţia dorită”, a spus Iohannis în faţa parlamentarilor, în mesajul pe care îl adresează la un an de mandat.

El a arătat că îşi doreşte ca anul acesta să fie catalogat drept anul în care a început schimbarea modului de a face politică.

“Despre anul 2015 s-ar putea spune multe, iar peste ani istoricii şi analiştii vor avea perspective diferite. S-ar putea spune că a fost anul în care pentru prima dată în România s-a introdus votul prin corespondenţă. A fost anul unei schimbări de Guvern şi al instalării unui Cabinet de tehnocraţi. Ceea ce mi-aş dori eu ca peste timp să se spună despre 2015 este însă altceva, că a fost anul în care a început schimbarea modului de a face politică în România, anul care a însemnat deschiderea către societate şi începutul înnoirii clasei politice”, a spus şeful statului.

El a subliniat că este timpul schimbării.

“Depinde de noi toţi dacă răspundem la aceste aşteptări ale societăţii. Vă invit să fim împreună în acest demers, pentru a reconstrui încrederea în instituţiile democratice şi în capacitatea politicii de a produce lucruri bune pentru cetăţeni”, a completat Iohannis.

Iohannis: Sper că autorităţile vor asigura cadrul necesar ca votul din străinătate să desfăşoare în bune condiţii

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat speranţa miercuri că autorităţile vor asigura cadrul necesar pentru ca votul românilor din afara graniţelor se va desfăşura în bune condiţii anul viitor.

“Recâştigarea normalităţii a privit şi românii din diaspora. Sunt bucuros că promisiunea de a avea o lege a votului prin corespondenţă a fost respectată şi am speranţa că autorităţile vor asigura întreg cadrul necesar pentru ca votul românilor de peste graniţă să se desfăşoare în cele mai bune şi sigure condiţii în anul care vine”, a spus Iohannis, în plenul Parlamentului.

El a adăugat că legea votului prin corespondenţă nu este perfectă. “Nu este o lege perfectă, probabil că vor fi lucruri de îmbunătăţit în acest mecanism, dar esenţial este că există, a venit la timp şi a rezultat din voinţa clasei politice care şi-a respectat promisiunea făcută cetăţenilor”, a arătat şeful statului.

Iohannis: România educată trebuie să devină un nou proiect de ţară

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri în plenul reunit al Parlamentului că România educată trebuie să devină un nou proiect de ţară.

“Cred că România educată trebuie să devină un nou proiect de ţară, pe care să-l asumăm şi să-l ducem la bun sfârşit. În perspectiva împlinirii a 100 de ani de modernitate, educaţia va fi, fără îndoială, o temă centrală. Din acest punct de vedere, aniversarea centenarului Marii Uniri în 2018 va trebui să fie nu doar un moment festiv, ci unul în care să asumăm marile direcţii de dezvoltare a României pentru secolul următor”, a spus Iohannis în faţa parlamentarilor, în mesajul transmis la un an de mandat.

El a subliniat că “România educată ca proiect de ţară ar trebui să fie una dintre aceste direcţii, ea incluzând nu doar sistemul de învăţământ, ci şi încurajarea culturii, inovării şi cercetării, stimularea creativităţii şi aprecierea performanţei”.

În acest context, şeful statului a arătat că anul 2016 va fi dedicat unei dezbateri “aşezate şi consistente” pe tema educaţiei şi din care să rezulte “o viziune de ansamblu şi direcţiile majore pentru viitorul sistemului de învăţământ din România”.

De altfel, preşedintele a amintit că a lansat încă din acest an ideea unei largi consultări privind educaţia, la care să participe autorităţi, profesori şi elevi, şcoli şi universităţi, societate civilă şi toţi cei interesaţi.

Pe de altă parte, Klaus Iohannis a afirmat că în 2016 îşi propune să aibă în atenţie şi sănătatea, care, ca şi educaţia, a fost caracterizată de preşedinte drept un domeniu crucial pentru viitorul naţiunii.

Iohannis: România s-a aflat într-o oarecare izolare, acum este o ţară respectată care contează

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri că România s-a aflat într-o oarecare izolare în anii precedenţi, arătând că în prezent ţara noastră este respectată în NATO şi UE şi este gata să-şi asume responsabilităţi.

“Din diverse motive, pe care nu doresc să le comentez aici, România s-a aflat într-o oarecare izolare în anii anteriori. Am dorit să schimbăm cu totul această stare de fapt în 2015, ceea ce explică şi dinamica mai mare din acest an în activitatea de politică externă. România este o ţară respectată în NATO şi UE, care contează în ecuaţia geo-politică şi geo-strategică şi care este gata să-şi asume responsabilităţi”, a declarat şeful statului în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului.

El a susţinut că vizitele sale în plan extern şi primirea diverşilor oficiali au avut menirea de a da României o “voce mai puternică”.

“Anul 2015 recâştigarea normalităţii a însemnat şi demersuri în plan extern, mă refer în mod particular la restabilirea prestigiului României în exterior, la profilarea sa în cadrul UE şi al NATO şi la întărirea parteneriatelor noastre strategice. 2015 a fost un an în care nu doar am confirmat, ci am adâncit şi transpus în acţiuni concrete opţiunile majore ale politicii noastre externe. Vizitele externe şi primirea a numeroşi şefi de state şi de guverne a avut tocmai această menire de a da ţării noastre o voce mai puternică, de a întări relaţii cu aliaţi cu aliaţi tradiţionali, de a reface legăturile strategice, de a ne apropia de state din regiune”, a arătat preşedintele Iohannis.

El a subliniat că a avut câteva obiective clare în acest domeniu, care au vizat consolidarea şi extinderea Parteneriatului strategic cu SUA, întărirea parteneriatelor strategice sau a relaţiilor privilegiate cu state membre ale UE şi NATO, consolidarea raporturilor cu ţările din vecinătate.

“Relaţia privilegiată cu Republica Moldova şi susţinerea parcursului european al acesteia a fost şi va rămâne o constantă a politicii noastre externe”, a adăugat şeful statului.

Iohannis: Colectiv — cea mai tragică lecţie a anului 2015; concluzia: corupţia ucide

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri că cea mai tragică lecţie din acest an este incendiul de la clubul Colectiv, care a scos la iveală probleme ale mai multor sisteme.
“Cea mai tragică lecţie a anului 2015 se numeşte Colectiv. Evenimentul care a îndurerat o naţiune întreagă a scos la iveală probleme ale multor sisteme, unele perpetuate de ani de zile în faţa cărora cu toţii — autorităţi, cetăţeni — într-un moment sau altul am ridicat din umeri a neputinţă şi pe care am ajuns să le tolerăm. Sunt lucruri pe care nu avem dreptul moral să le dăm uitării şi concluzii care trebuie să ne determine să acţionăm şi să fim responsabili. Cea mai dură concluzie este aceea că pur şi simplu corupţia ucide, că se pot pierde vieţi nevinovate dacă nu respectăm legi şi reguli şi dacă noi, cu toţii, ca societate închidem ochii la încălcarea lor”, a spus Iohannis, în discursul susţinut, la un an de mandat, în plenul reunit al Parlamentului.

Potrivit preşedintelui, o a doua lecţie a acestui an este “legea schimbării”.

“O a doua lecţie a anului 2015 este legea schimbării, nu vorbim despre o nevoie de moment, limitată la o înlocuire de Guvern sau de putere politică, ci de o schimbare profundă a politicului, de o înnoire care să fie pe măsura aşteptărilor şi realităţilor din societate, între politic şi societate, între clasa politică şi cetăţeni nu are voie să existe o prăpastie. De aceea, marea miză a anului 2016 este reconstrucţia încrederii în politică şi în capacitatea sa de a da societăţii direcţia dorită”, a spus şeful statului.

Iohannis: Unii s-au întrebat de ce nu reacţionez la orice subiect;sper că am răspuns onorând promisiunea de a face politică altfel

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat speranţa miercuri că, onorându-şi promisiunea de a face politică altfel, a răspuns celor care s-au întrebat de ce nu reacţionează la orice subiect şi nu răspunde atacurilor cu aceeaşi monedă.

“Ştiu că, de-a lungul acestui an, unii s-au întrebat de ce nu reacţionez la orice subiect, de ce nu intervin în forţă la adresa unor oameni politici cu funcţii în stat, de ce nu răspund la atacuri cu aceeaşi monedă. Sper că onorând promisiunea de a face politică altfel am dat răspuns şi acestor întrebări”, a declarat Iohannis, în plenul Parlamentului.

Şeful statului a amintit că, atunci când a fost ales în funcţie, a promis că va face o politică “fără scandal, cu respect şi seriozitate”.

“Am considerat că acest lucru începe şi cu preşedintele, al cărui rol este să fie generator nu de tensiune, ci de echilibru. Recâştigarea normalităţii în interior porneşte de la lucruri foarte simple: redescoperirea dialogului cu şi între partidele politice, deschiderea către societatea civilă, relaţii instituţionale corecte indiferent de preferinţe sau antipatii personale şi (…) transformarea ideii de consultare dintr-una aproape golită de sens într-una reală, cu efecte concrete. În doar un an a devenit deja un lucru firesc să avem consultări, să ne aşezăm la masa dezbaterii, preşedinte, partide, societate civilă”, a completat preşedintele.

Iohannis: Cel mai bun mod de a onora sacrificiul de la Revoluţie este să facem democraţia mai puternică

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că, la 26 de ani de la Revoluţia din 1989, cel mai bun mod de a onora sacrificiul de atunci este reconstruirea încrederii şi întărirea democraţiei.

“Se împlinesc în aceste zile 26 de ani de când românii s-au ridicat împotriva regimului comunist. Mai exact, acum 26 ani, schimbarea a început la Timişoara. S-au ridicat cu forţa şi curajul date de aspiraţia spre libertate. Democraţia s-a câştigat prin jertfă de sânge”, a declarat preşedintele, în plenul Parlamentului.

Şeful statului a subliniat că membrii clasei politice trebuie să aibă permanent în vedere că sunt în serviciul cetăţeanului.

“Se cuvine să nu uităm şi să preţuim acest lucru, nu doar o dată pe an în decembrie, nu doar cu ocazii speciale, ci zi de zi, respectând principii şi valori în politică şi, mai ales, având mereu în minte că suntem în serviciul cetăţenilor noştri.
Astăzi, la 26 de ani de la Revoluţie, cel mai bun mod de a onora acel sacrificiu este să reconstruim încrederea şi să facem democraţia mai puternică”, a punctat Iohannis.

Iohannis: Aştept de la noul Cabinet o guvernare responsabilă

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri, în plenul reunit al Parlamentului, că aşteaptă de la Cabinetul Cioloş o guvernare responsabilă.

“Anul 2016 va aduce şi alte tipuri de provocări decât cele care ţin de competiţia electorală şi de reformarea politicii. Aştept de la noul Cabinet, aşa cum cred că aşteaptă mulţi români, o guvernare responsabilă”, a spus Iohannis.

Potrivit şefului statului, actualul Executiv se află în faţa “unei importante provocări, dar, în acelaşi timp, şi a unei mari şanse de a arăta că se pot lua decizii şi se pot derula proiecte în funcţie de priorităţi obiective, nu de interese electorale de moment”.

“Cred că atitudinea responsabilă faţă de banul public şi găsirea unor soluţii eficiente la nevoile reale ale societăţii sunt liniile directoare ale mandatului acestui Guvern, aşteptate de toată lumea”, a arătat Iohannis.

Şeful statului îşi doreşte o creştere economică nu doar în termeni statistici şi în date, ci care să se reflecte în viaţa de zi cu zi, în nivelul de trai al fiecărui român.

“Ştiu că oamenii aspiră la o viaţă mai bună, pentru ei şi copiii lor, pentru generaţia viitoare. Aceasta este sau ar trebuie să fie, în definitiv, finalitatea oricărei politici. O Românie puternică ştie să investească, să creeze valoare adăugată, să atragă bani europeni şi să genereze locuri de muncă”, a conchis Iohannis.

***
Şedinţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului în care preşedintele Klaus Iohannis adresează un mesaj cu ocazia unui an de mandat a început, miercuri, în prezenţa a 399 de parlamentari şi a membrilor Cabinetului Cioloş.

La şedinţa plenului reunit al Parlamentului au participat premierul Dacian Cioloş, miniştri, consilieri prezidenţiali, reprezentanţi ai corpului diplomatic, preşedintele CCR, Augustin Zegrean, directorul SRI, Eduard Hellvig.

Şedinţa a început cu o întârziere de aproape un sfert de oră.

Luni, Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis ca discursul preşedintelui Klaus Iohannis să fie susţinut înaintea dezbaterilor privind bugetul de stat pe anul 2016.

Klaus Iohannis şi-a preluat mandatul de preşedinte al României pe 21 decembrie 2014.

1 comentariu

  1. singura lor lui problema este ca nu stie sa se exprime dar asta nu ii da dreptul sa nu fie un bun presedinte si cred ca este un bun presedinte atat timp cat a aflat de aceasta tragedie si chiar ii complet afectat de ce s-a intamplat acolo nu poate uita sub nici o forma le aduce omagiu in fiecare saptamana celor care au decedat dar se roaga si pentru cei raniti sa se faca bine eu cred ca acesta e cel mai potrivit presedinte fata de altii care au condus tara asta cum au condus-o dar noi romanii nu prea stim sa apreciem si aruncam vorba aceea pisica in curtea vecinului ca ala nu ne convine ca ala nu ne convine ca ala nu ne convine etc

Lasă un răspuns

Connect with