Mecanisme democratice dereglate | Informaţia Zilei

Mecanisme democratice dereglate

Scris de Dumitru Păcuraru, 15 martie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

De fiecare dată când un prim ministru este chemat în faţa parlamentului pentru a răspunde la nişte întrebări, se găseşte cineva să conteste această acţiune, de altfel perfect legitimă. Guvernul este învestit de parlament şi răspunde în faţa parlamentului. Aşa trebuie să funcţioneze mecanismele democratice. Acest lucru s-a uitat cu desăvârşire.

Ce se întâmplă de fapt?

După alegeri, partidul care reuşeşte să facă o majoritate dă şi premierul. De regulă este şeful partidului. Odată devenit prim ministru, acesta este şeful tuturor, pe linie politică şi al parlamentarilor din partidul său. Din acel moment el nu mai dă seamă în faţa nimănui. Mai mult, începe să se bâţâie şi în faţa preşedintelui.

Victor Ponta nu l-a respectat pe Traian Băsescu, dar a afişat aceeaşi morgă superioară şi în faţa noului preşedinte Klaus Iohannis. Parlamentarii tremurau în faţa sa, nu să-l ia la întrebări. Opoziţia, mică şi fără putere, ce putea să mai facă? Situaţia lui Emil Boc era diferită, fiind o simplă marionetă în mâinile lui Traian Băsescu. Cu toate acestea, avea şi el partea lui de aroganţă.

Un prim ministru fără susţinere majoritară pare să fie la cheremul parlamentului. Dar exact aşa este normal. Dacian Cioloş a şi declarat că se va prezenta în faţa parlamentarilor de câte ori va fi invitat. De data aceasta, el a trebuit să explice de ce a schimbat cei 13 prefecţi. S-ar părea că una dintre condiţiile puse de PSD la votul pentru învestire a fost să nu schimbe o serie de oameni puşi de guvernul Ponta.

Printre aceste promisiuni se aflau şi prefecţii. Presat de PNL, Dacian Cioloş nu şi-a putut ţine promisiunea. Liberalii îi cer insistent premierului să dea afară oamenii numiţi de PSD în funcţii. Altfel toate pârghiile tehnice rămân în mâinile social-democraţilor. Este vorba despre aparatul tehnic fără de care nu pot fi puse în practică deciziile guvernului.

Oamenii pe care i-a numit în locul celor demişi au fost prefecţi sau subprefecţi în guvernul Tăriceanu. Cu atât mai interesante sunt explicaţiile lui Dacian Cioloş cu cât cel care i-a cerut să vină în parlament este chiar Călin Popescu Tăriceanu. El este în situaţia de a fi împotriva celor pe care se baza în perioada 2005-2008.

Dar aşa-i politica. La fel ar proceda şi Tăriceanu dacă ar ajunge premier. Aşa funcţionează lucrurile. Că schimbările se încadrează în rândul mecanismelor care reglează  sistemul democratic este o altă problemă. La noi nu există reguli. La noi există doar cutume. De cele mai multe ori pot fi încadrate în ceea ce se numeşte trafic de influenţă sau abuz.

Partidelor le este frică să adopte o lege prin care să se spună foarte clar care sunt funcţiile ce se acordă pe criterii politice. De fapt toate angajările se fac pe criterii politice de sus până jos. Nu a rămas nimic neatins, partidele au acaparat tot.

Putea premierul să facă un rechizitoriu la adresa partidelor?  Puteau spune parlamentarii adevărul? A fost o confruntare între oameni nesinceri. În aceste condiţii cum să funcţioneze mecanismele democratice? Sau despre ce mecanisme de autoreglare putem vorbi?

Premierul a ieşit cu fruntea sus de la confruntarea cu parlamentarii. El a explicat că numai 9 prefecţi au fost numiţi de guvernul Ponta conform legii. Restul, adică în jur de 90 de prefecţi şi subprefecţi, n-au îndeplinit condiţiile.

O explicaţie ca la carte, dar şi guvernul de tehnocraţi va ajunge să numească tot oameni care nu îndeplinesc condiţiile, adică nu sunt înalţi funcţionari publici. De aici se poate trage o singură concluzie: cine este la guvernare îşi face propria lege. Instituţiile statului funcţionează ca nişte ceasuri dereglate.

Abonează-te acum Online!
  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517