Image 1
Image 2

MCV – subiect de dispută între eurodeputaţii români

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Monica Macovei pledează pentru menţinerea MCV
Monica Macovei pledează pentru menţinerea MCV

Audierea privind MCV din Comisia pentru Control Bugetar din PE a scos la iveală opiniile diametral opuse ale europarlamentarilor români din PPE şi S&D referitoare la menţinerea acestui mecanism, în timp ce europarlamentarii bulgari au avut o atitudine mult mai relaxată.

Comisia pentru Control Bugetar (CONT) a Parlamentului European (PE) a organizat, marţi, o audiere privind implementarea reformelor din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) în Bulgaria şi România, raportor fiind europarlamentarul Monica Macovei. La dezbatere au participat şi ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, dar şi James Hamilton, fost procuror şef în Irlanda, şi Laura Ştefan, de la Expert Forum România.

Dezbaterea a stârnit un interes mai mare printre europarlamentarii români, printre care s-au aflat Ioan Mircea Paşcu, Doru-Claudian Frunzulică, Emilian Pavel, Viorica Dăncilă, Maria Grapini, Marian-Jean Marinescu, Cristi Preda, Victor Boştinaru, Damian Drăghici, Cătălin Ivan, Norica Nicolai, Siegfried Mureşan, Victor Negrescu şi Theodor Stolojan, în timp ce din partea bulgarilor au fost prezenţi în jur de şase europarlamentari. Dezbaterile pe MCV au fost urmărite şi de Mihnea Motoc, reprezentantul permanent al României la Uniunea Europeană, relatează Mediafax.

Raportorul Monica Macovei a adresat Comisiei Europene şi politicienilor români şi bulgari rugămintea de a nu mai încerca să oprească MCV, deoarece acest lucru nu e în folosul României şi Bulgariei, precizând că mecanismul a fost “foarte eficient” şi că fără el nu ar fi existat o instituţie ca DNA.

Şi procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a subliniat faptul că MCV a fost “de un real ajutor” instituţiei pe care o conduce şi, în general, sistemului judiciar, arătând că o evaluare anuală a activităţii de către CE nu deranjează.

Cel mai dur mesaj a fost transmis de fostul procuror-şef din Irlanda şi fost membru al Comisiei de la Veneţia, James Hamilton, care a spus, în repetate rânduri, că politicienii din România încă vor să împiedice anchetele.

„Probleme încă există la nivelul sistemului politic şi lipsa voinţei politice. Parlamentarii se apără unii pe alţii şi chiar împiedică anchetele penale. Problemele vin direct de la surse politice. Există oameni care au interesul să continue acest sistem pentru a proteja sistemul politic”, a spus Hamilton.

Afirmaţiile sale au stârnit şi polemici, mai ales în rândul eurodeputaţilor români din familia Socialiştilor. Aceştia l-au acuzat pe James Hamilton, printre altele, că foloseşte informaţii “folclorice”. în plus, socialiştii români au exprimat dorinţa ca România să iasă de sub MCV.

La rândul lor, europarlamentarii români din ALDE şi PPE au ţinut, mai degrabă, să precizeze că MCV a fost cel mai important factor în lupta anticorupţiei. Euroalesul Cristian Preda i-a atras atenţia lui Robert Cazanciuc, de faptul că reforma justiţiei încă nu s-a terminat, aşa cum a spus la începutul audierii, iar Marian-Jean Marinescu a vorbit despre faptul că România este pregătită să intre în spaţiul Schengen.

Monica Macovei le-a spus europarlamentarilor PSD din sală că: „Dacă vrem ca România să intre în Schengen, haideţi să ne luptăm cu corupţia. De neintrarea în Schengen este responsabilă clasa politică care a votat aşa în cazul ridicării imunităţii parlamentare. Dacă partidul din care faceţi parte nu vota aşa cum a votat…”.

„Dincolo de cercetările penale, este foarte important şi extrem de necesar şi urgent să confiscăm banii. Când aveţi de gând, domnule ministru Cazanciuc şi domnule ministru bulgar să transpuneţi directiva privind confiscarea averilor?”, a întrebat Macovei.
În final, când oricum timpul destinat dezbaterii pe România se terminase, după repetate schimburi de replici între europarlamentarii români, preşedinta Comisiei pentru Control Bugetar a fost nevoită nu doar să le atragă atenţia, ci chiar să-i invite să-şi continue discuţiile în afara sălii.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with