Image 1
Image 2

Masca este obligatorie pe stradă, în localităţile cu rata de infectare peste 3 la mie

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Guvernul a adoptat miercuri, 14 octombrie, hotărârea privind prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, începând cu 15 octombrie. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a precizat că aceasta prevede şi purtarea obligatorie a măştii în toate spaţiile deschise în localităţile unde indicele cazurilor de COVID depăşeşte 3 la mia de locuitori.

Prim-ministrul Ludovic Orban a afirmat miercuri că evenimentele private – nunţi, botezuri, petreceri în grup – sunt pe primul loc privind sursele de transmitere a COVID-19, conform unei analize făcute de Ministerul Sănătăţii, acesta fiind şi motivul interzicerii organizării în următoarele 30 de zile a acestui tip de evenimente.

“Pe analizele făcute de Ministerul Sănătăţii, cele mai multe persoane s-au infectat de la evenimentele private şi din cauza asta Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă propune Guvernului, pe o perioadă de 30 de zile, prelungirea stării de alertă, să nu se mai permită organizarea de evenimente private. Din controalele efectuate, raportările făcute de Ministerul de Interne a rezultat clar: noi am permis organizarea unor astfel de evenimente cu 50 de persoane maximum în spaţiul închis, 100 de persoane în spaţiul deschis – nu s-au respectat aceste reguli. Cele mai multe controale care s-au efectuat au arătat că a fost încălcată flagrant. Ca să nu mai spun de normele de protecţie a sănătăţii care ar fi trebuit respectate. Au fost identificate nunţi de 200, 250, 300 de persoane, 500 de persoane, botezuri şi alte petreceri în grup care au încălcat drastic şi lucrul ăsta s-a şi văzut, pentru că în analiza surselor de transmitere a virusului, aceste evenimente private sunt pe primul loc”, a declarat Ludovic Orban în cadrul şedinţei de guvern.

Şeful Executivului a punctat că România se află “într-un moment de cumpănă, de inflexiune” în privinţa cazurilor de COVID-19 şi a solicitat mobilizare maximă din partea instituţiilor implicate în prevenirea şi combaterea pandemiei cu noul coronvirus.

Premierul a subliniat importanţa creşterii capacităţii de testare, dar şi a capacităţii de răspuns a Direcţiilor de sănătate publică, menţionând în acest sens inclusiv posibilitatea unor parteneriate cu companii private.

“În continuare urmărim obiectivele clare: creşterea capacităţii de testare. Am discutat de măsurile pentru creşterea capacităţii de testare. Să nu existe niciun blocaj. Nici la recoltarea exudatului. Aici, aveţi grijă, trebuie puţin nuanţată reglementarea, astfel încât să nu apeleze toţi cei care nu au simptome evidente la 112, pentru că încarcă sistemul de ambulanţă şi reduce capacitatea de răspuns pe care o are pentru urgenţele reale. Aici va trebui să găsim o soluţie ca să diminuăm excesul de apeluri către 112, prin creşterea capacităţii de răspuns a Direcţiilor de sănătate publică. Acolo unde este nevoie, faceţi parteneriate inclusiv cu companii private, care sunt specializate în astfel de tipuri de activităţi, inclusiv de tip call center, ca să creşteţi capacitatea de răspuns. Digitalizarea este iarăşi foarte importantă, astfel încât să fluidizăm toate procesele”, a precizat Orban. 

“În localităţile în care se depăşeşte indicele de 3 la mie, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă propune instituirea obligativităţii portului măştii în toate spaţiile deschise, nu numai în spaţiile aglomerate, ca o măsură de protecţie suplimentară pentru cetăţeni”, a precizat Orban.

Premierul a menţionat că a avut consultări cu reprezentanţi ai industriilor creative, ai instituţiilor de cultură şi ai HoReCa, iar în urma acestor discuţii s-a decis modificarea reglementărilor privitoare la funcţionarea teatrelor, cinematografelor, instituţiilor de spectacol şi a unităţilor de alimentaţie publică, folosind un sistem similar celui utilizat pentru şcoli.

“Cu o singură diferenţă, că în loc de 1% primul prag, am stabilit primul prag de 1,5%, deoarece pentru şcoli este nevoie de o prudenţă mai mare, fiind vorba de copiii noştri şi pragul este de 1% tocmai pentru a asigura o protecţie suplimentară. Deci, practic, stabilim trei intervale: între 0 şi 1,5% indicele de răspândire a virusului – funcţionează teatrele, cinematografele la o capacitate de 50%, în mod evident, cu respectarea regulilor stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătăţii, ministrului Culturii, ministrului Economiei, în funcţie de caz; între 1,5 şi 3 la mie permitem funcţionarea acestor activităţi culturale, economice, dar cu o capacitate redusă, cu o reducere la 30% a numărului maxim de persoane raportat la numărul de locuri existente, şi doar la o rată de infectare de peste 3 la mie, decidem (…) să se închidă aceste activităţi, evident, pe o perioadă de maxim 14 zile şi să poată redeschide atunci când indicele de răspândire coboară sub 3 la mie”, a spus Orban.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Connect with