13.08.2018 00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu invitaţi: Vasile Ciocan, Ciprian Crăciun. Titlul emisiunii: Mitingul diaspora, o încercare de lovitură de stat? (reluare) 01.30 Cultură, Samfest jazz. 03.35 Ne cheamă Natura 04.20 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Ioan Nichita. Titlul emisiuni: Ioan Nichita – rapor la 16060 de zile . 05.25 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Daniela Culic. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Anzik Arnold . 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Barta Zoltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Cristina Bala, Marria Ban . Titlul emisiunii: Tot mai mulţi voluntari la asociaţia Stea.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Anzik Arnold . 09.30 Sănătate, frumuseţe, stil 10.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: Fericirea cea care a crezut. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu invitaţi: Vasile Ciocan, Ciprian Crăciun. Titlul emisiunii: Mitingul diaspora, o încercare de lovitură de stat? (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Daniela Culic. 14.45 Teleshopping 15.00 Cultură, Vacanţe de vis 15.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Ioan Nichita. Titlul emisiuni: Ioan Nichita – rapor la 16060 de zile . 17.00 Cultură, Judeţul Satu Mare 18.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjan. Titlul emisiunii: Unirea Tăşnad, la al doilea start consecutiv în Liga 3. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Eugenia Sabău. Titlul emisiunii: Tot ce trebuie să ştim despre noua lege a pensiilor. (reluare) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct. 23.00 Cultură

Manifestare cu fast la lansarea monografiei Colegiului Naţional „Ioan Slavici”

Scris de Vasile Nechita, 19 ianuarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Joi, 18 ianuarie 2018, a avut loc lansarea monografiei Colegiului Naţional „Ioan Slavici” (1842-2017) – file de istorie -. Manifestarea s-a desfăşurat în sala festivă a instituţiei, care s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru numărul mare de participanţi.

Au fost de faţă personalităţi de seamă din partea autorităţilor judeţene şi locale: Darius Filip, prefect, Gabor Kereskenyi, primarul municipiului Satu Mare, Doina Feher, viceprimar, acad. Liviu Pop, Jenő Schönberger, episcop, Călin Durla, inspector şcolar general, Ioan Viman, directorul Casei Corpului Didactic, inspectori şcolari, directori de licee, profesori, elevi, jurnalişti. Am remarcat şi unii dintre foştii directori ai colegiului, între care: Boris Mălai, Angela Negrean, Ioan Cuceu.

Cuvintele autorului

Înainte de începerea manifestărilor propriu-zise, profesorul Radu David a făcut, pentru postul de televiziune Informaţia TV, o scurtă prezentare a istoricului şcolii şi a travaliului de elaborare a unei ample monografii, care se întinde pe 420 de pagini, cu numeroase ilustraţii. „În 2017 s-au împlinit 175 de ani de la înfiinţarea şcolii şi 170 de ani de la naşterea patronului spiritual al instituţiei, Ioan Slavici. Marcăm aceste două evenimente în această zi deosebită pentru noi”. După o prezentare sintetică a evoluţiei şcolii de-a lungul anilor, încare a subliniat că „este prima şcoală de pregătire a învăţătorilor din România”, Radu David ne-a dezvăluit şi câteva aspecte din munca de elaborare a lucrării. „Din 2012 am început lucrul în arhive, la activitatea de documentare care a durat 6 ani, după care a urmat elaborarea”, a precizat autorul. Sursele principale au fost Arhivele Naţionale, arhivele Episcopiei, arhivele şcolii şi surse secundare (interviuri de la foşti profesori şi foşti absolvenţi ai liceului, chestionare, interviuri prin e-mail etc.).

Marcarea momentelor importante din istoria colegiului

Cuvântul de bun venit adresat invitaţilor i-a revenit directoarei Simona Păcurar, care a început prin a-i mulţumi autorului monografiei.
În continuare, Corul de fete „Adagio”, sub bagheta dirijoarei Ileana Petrovici, a intonat Imnul Naţional.
Apoi, directoarea a prezentat o sumară sinteză a momentelor mai importante din istoria colegiului. Astfel, în toamna anului 2017 s-au împlinit: 175 de ani de la înfiinţarea şcolii; 160 de ani de învăţământ pedagogic pentru fete – 1857 înfiinţarea Şcolii Normale Romano-Catolice de Învăţătoare – cea mai veche şcoală pentru învăţătoare dacă ne raportăm la teritoriul de azi al României; 125 de ani de la deschiderea Şcolii Normale Romano-Catolice de Educatoare – a doua de acest gen ca vechime, după cea înfiinţată la Timişoara cu un an mai devreme, dacă ne raportăm la teritoriul României; 125 de ani de la inaugurarea corpului de clădire B (1892); 105 ani de la inaugurarea corpului de clădire A (1912).
De asemenea, în septembrie 2018 se vor împlini: 100 de ani de la înfiinţarea nivelului de învăţământ liceal – deschiderea Liceului Romano-Catolic de Fete (1918). 18 ianuarie 1848 este ziua naşterii patronului spiritual al instituţiei, Ioan Slavici; 170 de ani de la apariţia în contextul literaturii române a scriitorului ardelean care şi-a pus amprenta asupra creaţiilor sale ca moralist şi fin psiholog.

Alocuţiuni

Directoarea adjunctă dr. Alina Dragoş a avut rolul de moderatoare, dând cuvântul distinşilor invitaţi. Au susţinut alocuţiuni Darius Filip, Gabor Kereskenyi, Doina Feher, acad. Liviu Pop, Jenő Schönberger, Călin Durla. Cu toţii au subliniat rolul deosebit al instituţiei în pregătirea de specialişti în diferite domenii, în principal în educaţie.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.