Audienţe în direct, cu Eva Laczko,invitați: Kereskenyi Gabor, Maskulik Csaba.Titlul emisiunii:Van koltsegvetesunk! Mire lesz eleg? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitați: Alexandru Horvat, Ressler Stefan, Horea Andreco . Titlul emisiunii: Viorica Dăncilă,prima vizită externă la Bruxelles. (reluare) 02.30 Info studio, cu Ioan Anițaș, invitat Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Dispariție sau crimă? 03.30 În slujba comunității, cu Mihai Sălceanu,invitat: Daniel Buda. Titlul emisiuni: Daniel Buda –rapor la 1.380 de zile . 04.30 Reportaj-Mihai Neamțu 05.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiță, invitat: Marta Bzduch. Titlul emisiunii: Obezitatea se plătește cu sănătatea. 05.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Elisabeta Princzinger. 07.00 Știri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko,invitați: Kereskenyi Gabor, Maskulik Csaba.Titlul emisiunii: Van koltsegvetesunk! Mire lesz eleg? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Elisabeta Princzinger. 09.30 Sănătate, frumusețe, stil, cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: În pași de dans de la pasiune la performanță. 10.30 Religie, cu Eva Laczko, invitați: Istvanfi Szilard, Racz Ervin, Pallai Bela. Titlul emisiunii: Miert van szuksegunk a bojtre? 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitați: Alexandru Horvat, Ressler Stefan, Horea Andreco . Titlul emisiunii: Viorica Dăncilă,prima vizită externă la Bruxelles. (reluare) 13.00 Știri 13.30 Viața la țară, cu Ioan Anițaș. Titlul emisiunii: Zootehnia sătmăreană la cheremul multinaționalelor. 14.20 Teleshopping 14.40 Educație ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat:Elisabeta Bekessy.Titlul emisiunii:Situl Someșul inferior aduce oportunități inițiativelor de mediu. 15.15 Mesager educațional, cu Vasile Nechita, invitați: Ovidiu Pop, Marius Horsia, Marina Necșe. Titlul emisiunii: Organizații de tineret la CNME. 16.00 Info studio, cu Ioan Anițaș, invitat Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Dispariție sau crimă. 17.00 Panoramic sportiv, cu Ionut Blăjan, invitați: Robert Magos, Armin Vida. Titlul emisiunii: Planurile șahului A.J de karate Satu Mare in anul 2018. 17.30 Zone foclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ionela Toma. 18.30 Audiențe în direct 19.30 Știri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Cultură 22.30 Sănătate, frumusețe, stil, cu Ioana Vladimirescu. 23.30 Știri

Manifestare cu fast la lansarea monografiei Colegiului Naţional „Ioan Slavici”

Scris de Vasile Nechita, 19 ianuarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Joi, 18 ianuarie 2018, a avut loc lansarea monografiei Colegiului Naţional „Ioan Slavici” (1842-2017) – file de istorie -. Manifestarea s-a desfăşurat în sala festivă a instituţiei, care s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru numărul mare de participanţi.

Au fost de faţă personalităţi de seamă din partea autorităţilor judeţene şi locale: Darius Filip, prefect, Gabor Kereskenyi, primarul municipiului Satu Mare, Doina Feher, viceprimar, acad. Liviu Pop, Jenő Schönberger, episcop, Călin Durla, inspector şcolar general, Ioan Viman, directorul Casei Corpului Didactic, inspectori şcolari, directori de licee, profesori, elevi, jurnalişti. Am remarcat şi unii dintre foştii directori ai colegiului, între care: Boris Mălai, Angela Negrean, Ioan Cuceu.

Cuvintele autorului

Înainte de începerea manifestărilor propriu-zise, profesorul Radu David a făcut, pentru postul de televiziune Informaţia TV, o scurtă prezentare a istoricului şcolii şi a travaliului de elaborare a unei ample monografii, care se întinde pe 420 de pagini, cu numeroase ilustraţii. „În 2017 s-au împlinit 175 de ani de la înfiinţarea şcolii şi 170 de ani de la naşterea patronului spiritual al instituţiei, Ioan Slavici. Marcăm aceste două evenimente în această zi deosebită pentru noi”. După o prezentare sintetică a evoluţiei şcolii de-a lungul anilor, încare a subliniat că „este prima şcoală de pregătire a învăţătorilor din România”, Radu David ne-a dezvăluit şi câteva aspecte din munca de elaborare a lucrării. „Din 2012 am început lucrul în arhive, la activitatea de documentare care a durat 6 ani, după care a urmat elaborarea”, a precizat autorul. Sursele principale au fost Arhivele Naţionale, arhivele Episcopiei, arhivele şcolii şi surse secundare (interviuri de la foşti profesori şi foşti absolvenţi ai liceului, chestionare, interviuri prin e-mail etc.).

Marcarea momentelor importante din istoria colegiului

Cuvântul de bun venit adresat invitaţilor i-a revenit directoarei Simona Păcurar, care a început prin a-i mulţumi autorului monografiei.
În continuare, Corul de fete „Adagio”, sub bagheta dirijoarei Ileana Petrovici, a intonat Imnul Naţional.
Apoi, directoarea a prezentat o sumară sinteză a momentelor mai importante din istoria colegiului. Astfel, în toamna anului 2017 s-au împlinit: 175 de ani de la înfiinţarea şcolii; 160 de ani de învăţământ pedagogic pentru fete – 1857 înfiinţarea Şcolii Normale Romano-Catolice de Învăţătoare – cea mai veche şcoală pentru învăţătoare dacă ne raportăm la teritoriul de azi al României; 125 de ani de la deschiderea Şcolii Normale Romano-Catolice de Educatoare – a doua de acest gen ca vechime, după cea înfiinţată la Timişoara cu un an mai devreme, dacă ne raportăm la teritoriul României; 125 de ani de la inaugurarea corpului de clădire B (1892); 105 ani de la inaugurarea corpului de clădire A (1912).
De asemenea, în septembrie 2018 se vor împlini: 100 de ani de la înfiinţarea nivelului de învăţământ liceal – deschiderea Liceului Romano-Catolic de Fete (1918). 18 ianuarie 1848 este ziua naşterii patronului spiritual al instituţiei, Ioan Slavici; 170 de ani de la apariţia în contextul literaturii române a scriitorului ardelean care şi-a pus amprenta asupra creaţiilor sale ca moralist şi fin psiholog.

Alocuţiuni

Directoarea adjunctă dr. Alina Dragoş a avut rolul de moderatoare, dând cuvântul distinşilor invitaţi. Au susţinut alocuţiuni Darius Filip, Gabor Kereskenyi, Doina Feher, acad. Liviu Pop, Jenő Schönberger, Călin Durla. Cu toţii au subliniat rolul deosebit al instituţiei în pregătirea de specialişti în diferite domenii, în principal în educaţie.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.