21.02.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Gabriel Zetea, Adrian Albu, Ciprian Ardelean. Titlul emisiuni: Iohannis a făcut o analiză populistă a bugetului populist.(reluare) 01.40 Cultură – Concert dedicat Centenarului Mari Unirii. 03.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Giura Ioan. 04.40 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Popa Ovidiu Adrian. Titlul emisiuni: Popa Ovidiu Adrian – raport la 1.640 zile. 05.45 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Acoperiţii versus descoperiţii din administraţia publică. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Daniel Dragoş. Titlul emisiunii: Pesta Porcină Africană şi soarta vânatului în judeţul Satu Mare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sanatate frumusete stil 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Pallai Bela. Titlul emisiunii: Viaţa Greco-catolică. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Gabriel Zetea, Adrian Albu, Ciprian Ardelean. Titlul emisiuni: Iohannis a făcut o analiză populistă a bugetului populist.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 14.30 Teleshopping 14.50 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Popa Ovidiu Adrian. Titlul emisiuni: Popa Ovidiu Adrian – raport la 1.640 zile. 16.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Acoperiţii versus descoperiţii din administraţia publică. 17.20 Cultură – Hoinar prin Satu Mare 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Marcel Nichita. Titlul emisiunii: Semnele îmbătrânirii pielii. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Dana Criste, Gheorghe Cormoş. Titlul emisiunii: Poezia sătmăreană în contextul globalizării.

Manifestare cu fast la lansarea monografiei Colegiului Naţional „Ioan Slavici”

Scris de Vasile Nechita, 19 ianuarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Joi, 18 ianuarie 2018, a avut loc lansarea monografiei Colegiului Naţional „Ioan Slavici” (1842-2017) – file de istorie -. Manifestarea s-a desfăşurat în sala festivă a instituţiei, care s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru numărul mare de participanţi.

Au fost de faţă personalităţi de seamă din partea autorităţilor judeţene şi locale: Darius Filip, prefect, Gabor Kereskenyi, primarul municipiului Satu Mare, Doina Feher, viceprimar, acad. Liviu Pop, Jenő Schönberger, episcop, Călin Durla, inspector şcolar general, Ioan Viman, directorul Casei Corpului Didactic, inspectori şcolari, directori de licee, profesori, elevi, jurnalişti. Am remarcat şi unii dintre foştii directori ai colegiului, între care: Boris Mălai, Angela Negrean, Ioan Cuceu.

Cuvintele autorului

Înainte de începerea manifestărilor propriu-zise, profesorul Radu David a făcut, pentru postul de televiziune Informaţia TV, o scurtă prezentare a istoricului şcolii şi a travaliului de elaborare a unei ample monografii, care se întinde pe 420 de pagini, cu numeroase ilustraţii. „În 2017 s-au împlinit 175 de ani de la înfiinţarea şcolii şi 170 de ani de la naşterea patronului spiritual al instituţiei, Ioan Slavici. Marcăm aceste două evenimente în această zi deosebită pentru noi”. După o prezentare sintetică a evoluţiei şcolii de-a lungul anilor, încare a subliniat că „este prima şcoală de pregătire a învăţătorilor din România”, Radu David ne-a dezvăluit şi câteva aspecte din munca de elaborare a lucrării. „Din 2012 am început lucrul în arhive, la activitatea de documentare care a durat 6 ani, după care a urmat elaborarea”, a precizat autorul. Sursele principale au fost Arhivele Naţionale, arhivele Episcopiei, arhivele şcolii şi surse secundare (interviuri de la foşti profesori şi foşti absolvenţi ai liceului, chestionare, interviuri prin e-mail etc.).

Marcarea momentelor importante din istoria colegiului

Cuvântul de bun venit adresat invitaţilor i-a revenit directoarei Simona Păcurar, care a început prin a-i mulţumi autorului monografiei.
În continuare, Corul de fete „Adagio”, sub bagheta dirijoarei Ileana Petrovici, a intonat Imnul Naţional.
Apoi, directoarea a prezentat o sumară sinteză a momentelor mai importante din istoria colegiului. Astfel, în toamna anului 2017 s-au împlinit: 175 de ani de la înfiinţarea şcolii; 160 de ani de învăţământ pedagogic pentru fete – 1857 înfiinţarea Şcolii Normale Romano-Catolice de Învăţătoare – cea mai veche şcoală pentru învăţătoare dacă ne raportăm la teritoriul de azi al României; 125 de ani de la deschiderea Şcolii Normale Romano-Catolice de Educatoare – a doua de acest gen ca vechime, după cea înfiinţată la Timişoara cu un an mai devreme, dacă ne raportăm la teritoriul României; 125 de ani de la inaugurarea corpului de clădire B (1892); 105 ani de la inaugurarea corpului de clădire A (1912).
De asemenea, în septembrie 2018 se vor împlini: 100 de ani de la înfiinţarea nivelului de învăţământ liceal – deschiderea Liceului Romano-Catolic de Fete (1918). 18 ianuarie 1848 este ziua naşterii patronului spiritual al instituţiei, Ioan Slavici; 170 de ani de la apariţia în contextul literaturii române a scriitorului ardelean care şi-a pus amprenta asupra creaţiilor sale ca moralist şi fin psiholog.

Alocuţiuni

Directoarea adjunctă dr. Alina Dragoş a avut rolul de moderatoare, dând cuvântul distinşilor invitaţi. Au susţinut alocuţiuni Darius Filip, Gabor Kereskenyi, Doina Feher, acad. Liviu Pop, Jenő Schönberger, Călin Durla. Cu toţii au subliniat rolul deosebit al instituţiei în pregătirea de specialişti în diferite domenii, în principal în educaţie.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.