Image 1
Image 2

Manifestare cu fast la lansarea monografiei Colegiului Naţional „Ioan Slavici”

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Joi, 18 ianuarie 2018, a avut loc lansarea monografiei Colegiului Naţional „Ioan Slavici” (1842-2017) – file de istorie -. Manifestarea s-a desfăşurat în sala festivă a instituţiei, care s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru numărul mare de participanţi.

Au fost de faţă personalităţi de seamă din partea autorităţilor judeţene şi locale: Darius Filip, prefect, Gabor Kereskenyi, primarul municipiului Satu Mare, Doina Feher, viceprimar, acad. Liviu Pop, Jenő Schönberger, episcop, Călin Durla, inspector şcolar general, Ioan Viman, directorul Casei Corpului Didactic, inspectori şcolari, directori de licee, profesori, elevi, jurnalişti. Am remarcat şi unii dintre foştii directori ai colegiului, între care: Boris Mălai, Angela Negrean, Ioan Cuceu.

Cuvintele autorului

Înainte de începerea manifestărilor propriu-zise, profesorul Radu David a făcut, pentru postul de televiziune Informaţia TV, o scurtă prezentare a istoricului şcolii şi a travaliului de elaborare a unei ample monografii, care se întinde pe 420 de pagini, cu numeroase ilustraţii. “În 2017 s-au împlinit 175 de ani de la înfiinţarea şcolii şi 170 de ani de la naşterea patronului spiritual al instituţiei, Ioan Slavici. Marcăm aceste două evenimente în această zi deosebită pentru noi”. După o prezentare sintetică a evoluţiei şcolii de-a lungul anilor, încare a subliniat că “este prima şcoală de pregătire a învăţătorilor din România”, Radu David ne-a dezvăluit şi câteva aspecte din munca de elaborare a lucrării. “Din 2012 am început lucrul în arhive, la activitatea de documentare care a durat 6 ani, după care a urmat elaborarea”, a precizat autorul. Sursele principale au fost Arhivele Naţionale, arhivele Episcopiei, arhivele şcolii şi surse secundare (interviuri de la foşti profesori şi foşti absolvenţi ai liceului, chestionare, interviuri prin e-mail etc.).

Marcarea momentelor importante din istoria colegiului

Cuvântul de bun venit adresat invitaţilor i-a revenit directoarei Simona Păcurar, care a început prin a-i mulţumi autorului monografiei.
În continuare, Corul de fete „Adagio”, sub bagheta dirijoarei Ileana Petrovici, a intonat Imnul Naţional.
Apoi, directoarea a prezentat o sumară sinteză a momentelor mai importante din istoria colegiului. Astfel, în toamna anului 2017 s-au împlinit: 175 de ani de la înfiinţarea şcolii; 160 de ani de învăţământ pedagogic pentru fete – 1857 înfiinţarea Şcolii Normale Romano-Catolice de Învăţătoare – cea mai veche şcoală pentru învăţătoare dacă ne raportăm la teritoriul de azi al României; 125 de ani de la deschiderea Şcolii Normale Romano-Catolice de Educatoare – a doua de acest gen ca vechime, după cea înfiinţată la Timişoara cu un an mai devreme, dacă ne raportăm la teritoriul României; 125 de ani de la inaugurarea corpului de clădire B (1892); 105 ani de la inaugurarea corpului de clădire A (1912).
De asemenea, în septembrie 2018 se vor împlini: 100 de ani de la înfiinţarea nivelului de învăţământ liceal – deschiderea Liceului Romano-Catolic de Fete (1918). 18 ianuarie 1848 este ziua naşterii patronului spiritual al instituţiei, Ioan Slavici; 170 de ani de la apariţia în contextul literaturii române a scriitorului ardelean care şi-a pus amprenta asupra creaţiilor sale ca moralist şi fin psiholog.

Alocuţiuni

Directoarea adjunctă dr. Alina Dragoş a avut rolul de moderatoare, dând cuvântul distinşilor invitaţi. Au susţinut alocuţiuni Darius Filip, Gabor Kereskenyi, Doina Feher, acad. Liviu Pop, Jenő Schönberger, Călin Durla. Cu toţii au subliniat rolul deosebit al instituţiei în pregătirea de specialişti în diferite domenii, în principal în educaţie.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with