Image 1
Image 2

Majoritatea primarilor din judeţ au redus investiţiile pentru a nu rămâne datori

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Primarul Gheorghe David din Moftin
Primarul Gheorghe David din Moftin

Realizarea unor obiective de investiţii de anvergură şi nu numai presupune asigurarea unor surse de finanţare pe seama atragerii de fonduri din diverse programe. Desigur, sunt şi investiţii din venituri proprii, dar acestea sunt de regulă foarte bine drămuite şi administrate pentru a înregistra costuri minime. În insuficienţa banilor majoritatea primarilor din judeţ au redus investiţiile pentru a nu rămâne cu datori.

Datoriile actuale ale primăriilor sunt în limite rezonabile

Pentru a avea o imagine asupra nivelurilor datorilor unor primării din judeţ am contactat mai mulţi primari. Din cele spuse de ei rezultă că datoriile unor primării se înscriu în limite rezonabile. Iată câteva opinii ale primarilor contactaţi.

 

Iosif Nagy, primarul comunei Paulesti
Iosif Nagy, primarul comunei Paulesti

Ludroczki Alexandru, primarul comunei Oraşu Nou, unitate administrativ teritorială în care după despărţirea de Racşa, înregistra arierate relativ mari, iată că s-a ajuns la un final fericit. După cum a subliniat interlocutorul nostru, în timp au fost lichidate toate datoriile.

Dacă se putea spune că această comună nu mai are arierate, în urmă cu puţin timp Primăria a primit o notificare potrivit căreia ar trebui să plătească penalizări de întârziere în cuantum de 135.000 mii de lei, sumă care raportată la un buget anual de aproximativ 3,8 milioane de lei nu reprezintă foarte mult. Primarul Ludroczki încă n-a găsit soluţia pentru a putea stinge şi această datorie.

Gheorghe David, primarul comunei Moftin, s-a dovedit mulţumit, dar nu prea. A reuşit să achite toate datoriile la zi, fapt ce-l bucură. Ba mai mult, a achitat şi sumele datorate pentru copiii instituţionalizaţi.

Experienţele nedorite l-au obigat să procedeze în acest fel. Pentru a nu intra în impas, la nivelul consiliului local s-a decis reducerea ritmului investiţiilor pentru încadrarea în fondurile pe care le au la dispoziţie. În vederea menţinerii ritmului investiţiilor se lucrează la alte şi alte documentaţii cu gândul de a accesa sursele de finanţare care se vor ivi.

Despre o datorie mai veche, în valoare 450.000 de lei ne-a vorbit Silviu Zetea, primarul comunei Medieşu Aurit. Interlocutorul ne-a spus că este vorba despre plata lucrărilor la Grădiniţa cu Progam Prelungit, investiţie realizată pe seama fondurilor guvernamentale, care n-au mai venit. S-a apelat la Agenţia de Dezvoltare Regională pentru achitarea acestei datorii demnă de luat în seamă. Şi în cazul acestei comune nu s-au angajat lucrări noi până la asigurarea surselor de finanţare.

Mai multe citiţi în ediţia tipărită de sâmbătă, 7 iunie, disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

 

2 comentarii

Lasă un răspuns