Image 1
Image 2

Mai mulţi oameni de afaceri sătmăreni au fost săltaţi de DIICOT

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Procurorii au avut nevoie de o maşina de numărat bani    Procurorii DIICOT au audiat miercuri, 25 noiembrie, mai multe persoane din judeţul Satu Mare implicate într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani. Procurorii au descins la firmele omului de afaceri Marius Balaji şi au făcut percheziţii şi la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Satu Mare, în biroul fostului director adjunct, Ludovic Gergely.


Odată cu Marius Balaji au fost ridicaţi şi Gheorghe Chilinţan din Satu Mare, Vasile Finta din Bixad, dar şi doi cetăţeni ucraineni. De asemenea, au fost ridicaţi pentru audieri Ioan Sas, Cosmin Danciu, Peter Takacs, Gabriel Batori şi Gelu Huzău, fost poliţist. Omul de afaceri Peter Takacs a fost reţinut.
Descinderile de miercuri au venit după ce, în 19 octombrie, procurorii DIICOT au mai făcut percheziţii la firmele lui Balaji, Gama&Gama, când au ridicat mai multe înscrisuri.
“Procurorii au efectuat în data de 19 octombrie un număr de 28 de percheziţii pe raza judeţelor Satu Mare, Sălaj,  Maramureş şi a municipiului  Bucureşti, la sediile unor societăţi comerciale şi persoane fizice, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat format din cetăţeni români şi ucraineni,  specializat în săvârşirea de infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani”, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.
În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2013-2015, membrii grupului infracţional  au organizat şi gestionat mai multe societăţi comerciale cu comportamente de tip fantomă şi conductă, societăţi care printr-o succesiune de tranzacţii comerciale fictive au asigurat înregistrarea de către 5 societăţi comerciale, considerate beneficiare ale circuitului evazionist, a unor cheltuieli şi a unui TVA deductibil, care prin simularea unor livrări intracomunitare către diverse societăţi s-a compensat cu TVA-ul rezultat din activitatea comercială curentă a societăţilor, mai spun procurorii DIICOT.
“Prejudiciul calculat în sarcina uneia dintre societăţi este de 6.803.456 lei, constând în TVA-ul pe care şi l-a dedus nejustificat, iar în ce priveşte celelalte societăţi, având în vedere faptul că operaţiunile comerciale fictive au continuat şi în anul 2015, fiind în curs, urmează a se calcula prejudiciul”, mai precizează sursa citată.

2 comentarii

  1. Domnilor procurori DIICOT,foarte bine procedati prin stoparia acestui flager de evazionisti fiscali din judet,apreciem curajul si profesionalismul de care dati dovada,am dori s-a extindeti cercetarile penale si asupra avocatilor evazionist din baroul Satu Mare, da ca aveti curajul,unde o sa gasiti mari surprize,chiar daca sunt colegi de breasla.

Lasă un răspuns

Connect with