Image 1
Image 2

Mai multe sortimente de margarină sunt pline de conservanţi şi arome artificiale

Mai multe sortimente de margarină sunt pline de conservanţi şi arome artificiale
Mai multe sortimente de margarină sunt pline de conservanţi şi arome artificiale
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Mai multe sortimente de margarină sunt pline de conservanţi şi arome artificiale
Mai multe sortimente de margarină sunt pline de conservanţi şi arome artificiale

Zeci de sortimente de margarină conţin acid citric, conservanţi şi arome artificiale, atrag atenţia specialiştii Asociaţiei Pro Consumator din România. La finele lunii iulie, asociaţia a analizat 30 de sortimente de margarină comercializare în hipermarketuri. Printre concluziile cercetării se numără faptul că 43% din sortimentele analizate au ca prim ingredient apa, alte 43% au ca prim ingredient uleiuri şi grăsimi vegetale, iar la 4% dintre produse primul ingredient sunt grăsimile vegetale hidrogenate.

În privinţa aditivilor alimentari şi a aromelor identificate în compoziţia sortimentelor de margarină s-a constatat că 93% din margarinele supuse crecetării conţin mono şi digliceride ale acizilor graşi, aditiv folosit ca emulsifiant. De asemenea, 93% din produse conţin beta caroten, folosit drept colorant, iar 77% au în componenţă acid citric, aditiv folosit ca acidifiant. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smalţului dentar, acesta favorizând apariţia cariilor dentare. 60% dintre margarine au în componenţă arome artificiale, folosite pentru a potenţa gustul şi aroma, acelaşi procent fiind şi în privinţa conservanţilor folosiţi, sorbat de potasiu şi acid sorbic.

Cantitatea de grăsimi per 100 grame variază între 18 grame şi 80 grame din care grăsimi saturate între 4 grame şi 37 grame per 100 grame produs.

Specialiştii atrag atenţia însă că în conformitate cu Ordinul nr. 1563/2008 emis de Ministerul Sănătăţii, sortimentele de margarină, având un conţinut ridicat de grăsimi, respectiv grăsimi saturate (mai mult de 5 grame per 100 grame produs) şi o valoare energetică mare per 100 grame produs) nu sunt recomandate copiilor. Analiza menţiunilor de pe ambalaj a dus la concluzia că unele produse prin etichetare îi induc în eroare pe consumatori. Autorii studiului precizează că acizii graşi trans din margarină şi din alte produse alimentare provoacă anual 50.000 de decese în Uniunea Europeană.

 

 

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with

Toate blocurile din Negrești-Oaș vor fi reabilitate termic

MODERNIZARE ȘI ANVELOPARE

Toate blocurile din Negrești-Oaș vor fi reabilitate termic

Toate blocurile din Negrești-Oaș vor avea fațadă nouă grație reabilitării termice prin care vor trece. Anunțul a fost făcut de primărița Aurelia Fedorca, în cadrul unei conferințe de presă, prin care a informat că blocurile de pe Aleea Trandafirilor, respectiv străzile Victoriei și Livezilor vor fi următoarele care vor beneficia de lucrări de eficientizare energetică, prin PNRR.