Image 1
Image 2

Referendumul din Ungaria, invalid. 98,3% dintre cei care s-au prezentat la urne au votat ”NU”

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cetăţenii maghiari au fost chemaţi, duminică, la urne, în cadrul unui referendum privind cotele obligatorii de imigranţi stabilite de Uniunea Europeană. Viktor Orban, premierul Ungariei, nu are emoţii cu privire la rezultatul votului, potrivit BBC.

UPDATE: După numărarea a 99,7% din voturi, pentru “nu” au votat 98,3% dintre cei care s-au prezentat la urne, în timp ce rata participării a fost de numai 39,8% din numărul alegătorilor înscris, ceea ce invalidează referendumul. 

UPDATE: Uniunea Europeană “nu va putea să impună Ungariei voința sa” în problema imigrației, a declarat duminică premierul Viktor Orban, la finalul unui referendum marcat de o respingere fără echivoc a cotelor europene de relocalizare, dar și de un puternic absenteism, relatează AFP.

UPDATE: Biroul Naţional Electoral (NVI) din Ungaria a anunţat oficial că referendumul din Ungaria privind cotele de imigranţi impuse de UE este invalid deoarece numărul de voturi valabil exprimate nu a atins pragul de 50 la sută plus unu, relatează MTI.


Premierul ungar Viktor Orban a anunţat că va înainta Parlamentului o propunere de amendament constituţional în legătură cu rezultatul referendumului privind cotele de imigranţi, relatează MTI.

Orban a spus că a doua sarcină urgentă care trebuie îndeplinită este punerea în aplicare la Bruxelles a rezultatului referendumului.

UPDATE: Consulat Ungaria Cluj a declarat că proximativ 70% din cei care s-au înscris să voteze la referendum la Cluj au fost prezenţi
Aproximativ 70 la sută din persoanele care s-au înscris la Consulatul General al Ungariei din Cluj să voteze la referendumul privind migranţii şi-au exprimat, până la ora 17.00, o opţiune, în timp ce cei care au dublă cetăţenie au depus, în cadrul aceluiaşi proces, câteva mii de buletine de vot.
Bekefi Annamaria, reprezentant al Consulatului General al Ungariei, a declarat, duminică, pentru Mediafax, că procesul de votare în cadrul referendumului privind cotele de redistribuire a imigranţilor impuse de Uniunea Europeană s-a desfăşurat normal.

“La Consulatul General al Ungariei din Cluj-Napoca, unde a fost deschisă o secţie de votare, s-au înscris pentru a vota duminică 379 de persoane – diplomaţi, turişti, oameni de afaceri aflaţi la Cluj. Dintre acestea, circa 60-70%, undeva peste 200, au votat până la ora 17.00 şi şi-au depus votul în singura urnă pusă la dispoziţie. Procesul electoral s-a desfăşurat normal, nu au fost probleme”, a spus Bekefi Annamaria.

Potrivit acesteia, persoanele care au dublă cetăţenie au avut posibilitatea, începând cu 19 septembrie, să voteze în cadrul referendumului privind cotele de redistribuire a imigranţilor impuse de Uniunea Europeană. Acestea au depus, până duminică, în urnele speciale, câteva mii de voturi aflate în plicuri sigilate.
UPDATE: Oficiul Naţional Electoral anunţă o participare la vot de 30,66% până la ora 15.00
Oficiul Naţional Electoral din Ungaria a anunţat că duminică, la ora locală 15.00 (16.00, ora României), 2.448.614 persoane (30,66 la sută din numărul total de alegători) au votat în cadrul referendumului privind cotele de redistribuire a imigranţilor impuse de Uniunea Europeană, relatează MTI.
La Budapesta, rata de particopare la vot până la ora locală 15.00 a fost de 27,38 la sută.

UPDATE: Oficiul Naţional Electoral din Ungaria a anunţat că la ora locală 13.00 (14.00, ora României), 1.881.856 de persoane (23,56 la sută din numărul total de alegători) au votat în cadrul referendumului privind cotele de redistribuire a imigranţilor impuse de Uniunea Europeană, relatează MTI.

UPDATE: Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat că nu contează dacă la referendumul aflat în desfăşurare duminică pe tema cotelor obligatorii de refugiaţi prezenţa la urne nu va permite validarea scrutinului, importantă fiind opţiunea majoritară a celor care au ales să şi-o exprime, relatează agenţia EFE.

‘Întotdeauna este de preferat un referendum valid decât unul invalid, dar consecinţele legale vor fi puse în aplicare’, a declarat Orban după ce a votat.
Reacţia sa survine după ce ultimele date arată o prezenţă redusă la urne, la ora locală 11:00 aceasta fiind puţin peste 16%. Potrivit legislaţiei ungare, pentru validarea unui referendum prezenţa la urne trebuie să fie de cel puţin 50%.
Cu toate acestea, sondajele au arătat că rata de participare nu se va ridica la cele 50 de procente necesare pentru validarea acestui referendum.

În cadrul referendumului, alegătorii din Ungaria vor avea posibilitatea să răspundă la întrebarea: “Doriţi să permiteţi Uniunii Europene să mandateze reinstalarea cetăţenilor non-ungari în Ungaria fără aprobarea Parlamentului?”

Planul de a organiza un referendum a fost anunţat de prim-ministrul Orban pe 24 februarie. Motivul oferit de guvern a fost acela că numai ungurii, mai degrabă decât Bruxellesul, ar putea decide cu cine doresc să trăiască împreună în propria lor ţară, relatează Mediafax.
Ungaria ar trebui sa primească 1200 de migranţi din circa 160 de mii care trebuie relocaţi la nivel european. Guvernul maghiar a contestat această hotărâre cu privire la cotele migranţilor la Curtea Europeană de Justiţie.
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a atras duminică atenţia asupra “jocului periculos” al Ungariei, care organizează un referendum împotriva planului de relocalizare a refugiaţilor în cadrul UE, relatează AFP.
“Conform grilei de repartizare, Ungaria trebuie să primească numai vreo 2.000 de refugiaţi. A organiza un referendum în legătură cu aceasta este un joc periculos”, a declarat Martin Schulz grupului de presă german Funke, potrivit unui fragment dintr-un articol publicat în avans.

Premierul ungar, Viktor Orban, se joacă “cu un principiu fundamental al UE: contestă validitatea legislaţiei europene la care însăşi Ungaria a contribuit”, a subliniat preşedintele Parlamentului European.

Martin Schulz a lansat un apel celorlalţi lideri ai ţărilor membre în Uniunea Europeană să îl aducă pe Viktor Orban pe calea cea bună. Ar trebui “să îi spună colegului lor: nu mai putem continua aşa. Solidaritatea nu are sens unic”, a afirmat demnitarul european.

4 comentarii

  1. @Dac Bulibas: problema grava nu este ca le-am dat-o, au fost sectoare plafonate (cazul Dacia Pitesti, sau fabricile de ciment care au poluat pe o raza de zeci de kilometri), problema este s-a dat FARA NEGOCIERE, Adrian Nastase fiind un adevarat SABOTOR al economiei. Ca multi altii.
    P,S. Si pe tine te guverneaza coruptii, ca si pe mine de altfel, politicienii corupti nu au culoare politica fie ca sint PSD, PDL, PNL sau UDMR.

  2. @Babacule !. Aici au gresit romanii cand le-au dat economia in schimbul integrarii devenind astfel sluga Germaniei si Frantei ajungand dependenti de banii acestora (negociere in genunchi (!) al romanilor). Drept urmare nu poate ridica nici pretentii si este nevoit sa accepte orice din partea acestora inclusiv lovituri in suveranitate. Ca urmare, natiunea romana este condamnat la disparitie si cu ajutorul puleticienilor romani infractori, hoti si corupti care va guverneaza.

  3. Stim care va fi rezultatul, si romanii ar proceda la fel.
    NU dorim imigranti in Romania! Nu trebuie sa suportam noi incompetenta d-nei Merkel, a d-lui Hollande si a d-lui Junkers.
    Cit priveste remarca lui Hollande ca Romania primeste bani de la UE si trebuie sa faca ce zice UE, le spun: pentru acesti bani Romania a platit cu virf si indesat, le-am dat economia ca sa ne dea integrarea.

Lasă un răspuns

Connect with