19.11.2019 00.00 Dezbatere Electorală cu Stela Cădar, invitaţi: Ioan Pop, Claudiu Ţinca, Emil Şuhani. Titlul emisiunii: Scandal pe lista jurnaliştilor invitaţi la dezbaterea cu Iohannis.(reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Promovare Electorală cu Mihai Sălceanu, invitat: Ionel Bogdan. Titlul emisiunii: Preşedintele Iohannis a fost întâmpinat de mii de persoane în Baia Mare. (reluare) 04.00 O partidă de pescuit. 04.30 Info Studio(limba maghiară) cu Eva Laczko, invitat: Boros Zoltan. Titlul emisiunii: Să face cunoştinţă cu Hunguest Erkel din Gyula. 05.30 Portret de artist 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Dezbatere Electorală cu Stela Cădar, invitaţi: Ioan Pop, Claudiu Ţinca, Emil Şuhani. Titlul emisiunii: Scandal pe lista jurnaliştilor invitaţi la dezbaterea cu Iohannis.(reluare) 10.00 Panoramic Sportiv cu Ionuţ Blăjean, invitati: Dorel Simion, Daniel Ion, Florin Mulcuţan.Titlul emisiuni: Starea boxului românesc dezbatută la Satu Mare. 10.50 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş.Titlul Emisiunii: Gospodăria un al doilea loc de muncă. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Promovare Electorală cu Mihai Sălceanu, invitat: Ionel Bogdan. Titlul emisiunii: Preşedintele Iohannis a fost întâmpinat de mii de persoane în Baia Mare. (reluare) 14.00 Dezbatere Electorală cu Stela Cădar, invitaţi: Ioan Pop, Claudiu Ţinca, Emil Şuhani. Titlul emisiunii: Scandal pe lista jurnaliştilor invitaţi la dezbaterea cu Iohannis.(reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu invitat: Formaţia Argus. 17.30 Sănătate cu Mihaela Ghiţă, invitat: Tallian Cristian. 18.00 Audienţe în direct cu Mihai Sălceanu (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda Publică , cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct cu Mihai Sălceanu (reluare)

Maeştrii avangardei anilor 70 într-o expoziţie la MNAR

Scris de Vasile Andreica, 06 noiembrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Un număr de 115 lucrări semnate de 17 artişti români recunoscuţi şi în afara ţării, unele aflate în premieră în România, şi zeci de materiale de arhivă, din peste 30 de colecţii publice şi private, vor fi expuse sub numele “24 de argumente. Conexiuni timpurii în neo-avangarda românească 1969–1971”, în perioada 7 noiembrie 2019 – 2 februarie 2020, la Muzeul Naţional de Artă al României.

Expoziţia include 115 lucrări ale unor nume reper din artele româneşti în perioada 1969 – 1971, precum şi zeci de documente de arhivă (programe, afişe, fotografii) care arată anvergura internaţională a scenei culturale româneşti la acel moment.

În expoziţia “24 de argumente. Conexiuni timpurii în neo-avangarda românească 1969 – 1971” vor fi expuse lucrări de Horia Bernea, Ion Bitzan, Liviu Ciulei, Radu Dragomirescu, Şerban Epure, Pavel Ilie, Ritzi Jacobi, Peter Jacobi, Ovidiu Maitec, Paul Neagu, Miriam Răducanu, Diet Sayler, Radu Stoica, Vladimir Şetran şi ale Grupului Sigma.

“Punctul de plecare l-a constituit cercetarea pe care am realizat-o în arhivele galeriei Richard Demarco, din Edinburgh, unde am parcurs materiale ce reconstituie aspecte relevante ale prezenţei unor artişti români în evenimente importante din Marea Britanie. Am articulat aceste descoperiri într-o expoziţie care să restituie publicului o verigă necesară pentru a înţelege fenomenul artistic contemporan din România”, a spus Alina Şerban, istoric de artă şi curator la Institutul Prezentului.

Galeria Richard Demarco din Edinburgh a organizat în 1967 prima expoziţie dedicată artei din Europa de Est, materializând interesul promotorului de artă scoţian Richard Demarco pentru stabilirea unui dialog cu toate scenele artistice europene, inclusiv cele din blocul socialist. Profitând de relativa deschidere politică a acelor ani, Richard Demarco a întreprins prima sa vizită în România în septembrie 1968, descoperind experienţele neo-avangardei artistice româneşti. O primă expoziţie românească a fost “4 artişti români” (Ion Bitzan, Ritzi Jacobi, Peter Jacobi, Paul Neagu) adusă la galeria Edinburgh în 1969 de la Bauzentrum Hamburg. Apoi, în cadrul Festivalului de la Edinburgh din 1971, Richard Demarco a mijlocit organizarea expoziţiei “Romanian Art Today”, care a inclus şi evenimente cu cele mai noi explorări în teatrul, poezia şi dansul contemporan românesc.

“Am descoperit elemente dintr-o micro-istorie care surprinde schimbările de paradigmă şi tendinţele din artele româneşti de după 1965, faţă de arta socialistă (oficială) a vremii”, a mai transmis Alina Şerban.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.