Luni sunt sărbătoriţi Sfinţii Petru şi Pavel | Informaţia Zilei

Luni sunt sărbătoriţi Sfinţii Petru şi Pavel

Scris de Mihaela Ghiţă, 29 iunie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Azi, 29 iunie, Biserica îi prăznuieşte pe Sfinţii Petru şi Pavel, cei doi corifei ai apostolilor, chemaţi de Iisus Hristos să vestească Evanghelia iubirii milostive şi a mântuirii lumii.

Cei doi apostoli au fost sărbătoriţi cu mare cinste duminică şi de Biserica Greco-Catolică de pe bulevardul Cloşca din municipiul Satu Mare care îi are drept ocrotitori. Un astfel de moment cu totul aparte a fost onorat cu bucurie de Preasfinţitul Părinte Vasile, episcopul Episcopiei Greco-Catolice Maramureş.

Alături de ierarh au slujit la Masa Sfântului Altar protopopul de Satu Mare, preot Dumitru Roman, preotul paroh Florin Fodoruţ şi preotul Alexandru Dragoş – profesor la Liceul Greco-Catolic “Iuliu Maniu” din Oradea.

Reguli respectate de credincioşi, apă pentru hidratare

Sărbătorirea hramului în duminica premergătoare praznicului a constituit un bun prilej pentru multă lume de a da curs invitaţiei sfântului lăcaş, bineînţeles cu respectarea măsurilor sanitare şi de distanţare personală.
Astfel, credincioşii au respectat toate regulile de igienă, purtarea măştii de protecţie, dezinfectarea mâinilor şi menţinerea unui spaţiu adecvat faţă de celelalte persoane participante la Sfânta Liturghie. Fiind o zi extrem de călduroasă, credincioşii au primit flacoane cu apă, acolo unde s-a solicitat acest lucru. De altfel, parohul bisericii, preotul Florin Fodoruţ a înaintat credincioşilor rugămintea de a respecta normele sanitare prevăzute de lege. Cu ocazia praznicului, sâmbătă, 27 iunie, a fost celebrată şi taina Sfântului Maslu de obşte.
Episcopul Vasile Bizău a mărturisit de la bun început că a primit cu bucurie invitaţia de a lua parte la hramul bisericii “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Satu Mare. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a evidenţiat câteva aspecte din pericopa evanghelică.

Din cuvintele episcopului Vasile

”Suntem în perioada în care trebuie să avem grijă de sănătatea noastră şi a celor de lângă noi şi chiar dacă situaţia este aşa cum o cunoaştem încercăm să ne întâlnim pe mai departe în adunarea liturgică respectând toate regulile şi normele necesare, însă nimeni nu poate să ne ia bucuria aceasta de a fi în adunarea liturgică şi de a aduce mulţumire lui Dumnezeu”, a spus episcopul Vasile la începutul cuvântului de învăţătură.
Punctul central al mesajului evangheliei, după cum a subliniat ierarhul, este acela că omul care se ancorează în Dumnezeu prin credinţă rămâne statornic şi cu pace în inima lui. Cel care se ancorează în providenţa lui Dumnezeu, în iubirea Lui, acela rămâne în pace asemenea unui copil.

În cadrul Sfintei Liturghii, câteva persoane s-au împărtăşit cu Sfintele Taine.

Reamintim că cei doi sfinţi apostoli sunt ocrotitorii mai multor biserici din judeţ.

Azi, 29 iunie 2020, de la ora 11:00, episcopul Vasile va celebra Sfânta Liturghie în Parohia “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Prilog.

La ceas de sărbătoare se află şi Biserica Ortodoxă “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” de pe drumul Botizului din municipiul Satu Mare, păstorită de părintele paroh Vasile Feher alături de preoţii Dorel Silaghi şi Petru Tătăran.

Tot azi, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, liturghiseşte împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar, la Mănăstirea “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” Bixad, Protopopiatul Ortodox Oaş, cu ocazia hramului.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517