26.09.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Iuliu Ilyes, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Scandal în PNL.De ce a demisionat Bolojan?(reluare) 01.25 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gânţă. Titlul emisiuni: Marius Gânţă – raport la 8760 de zile. 02.30 Ne cheamă natura 03.30 Cultură, Fior de Zatmar 04.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu. 05.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Dan Şuta. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko , invitat: Kallos Zolan, Szejke Otttilia. Titlul emisiunii: Cum va fi noul an şcolar pentru secţiile maghiare? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.15 Viaţa la Ţară 10.20 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Laurenţiu Costin. Titlul emisiunii: ”Pescuirea minunată” – găsirea sensului vieţii. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Iuliu Ilyes, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Scandal în PNL.De ce a demisionat Bolojan?(reluare) 13.00 Ştiri 13.25 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Lorincz Tiberiu.Titlul emisiuni: Căile ferate înguste din jurul Sătmarului. 14.20 Teleshopping 14.40 Cultură, Digania – O tradiţie reînviată 16.10 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Dorel Ziman. Titlul emisiunii: Un nou început de an şcolar la liceul cu program sportiv Satu Mare. 17.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gânţă. Titlul emisiuni: Marius Gânţă – raport la 8760 de zile. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Dan Şuta.

Lunga listă a problemelor nerezolvate

Scris de Dumitru Păcuraru, 15 februarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Niciodată lista problemelor nerezolvate nu a fost atât de lungă şi diversă. Aproape toată lumea simte că situaţia a scăpat de sub control şi că tot ce se face nu sunt decât improvizaţii.

Cum îşi poate imagina cineva că un om cu sabia lui Damocles deasupra capului poate judeca limpede şi poate da sfaturi privind luarea unor măsuri economice? Este vorba despre Darius Vâlcov, consilierul primului ministru pe probleme de economie, condamnat la opt ani de puşcărie şi cu încă vreo cinci dosare deschise.

Acest om vânat, părăsit până şi de familie, se zice că a gândit întreaga arhitectură economică şi socială pe care PSD se străduieşte să o pună în practică.
Mai devreme sau mai târziu, cineva din PSD, din guvern, se va revolta. Foarte probabil Orlando Teodorovici, ministru de Finanţe, va intra în conflict de idei cu Vâlcov. Dacă nu cumva a şi intrat.

De fapt vor intra în conflict cu utopiile din programul de guvernare toţi miniştrii care gândesc cât de cât. Alţii vor scăpa de probleme pentru că nu-i interesează. De exemplu noul ministru al Transporturilor a găsit un limbaj miştocăresc pentru a scăpa de întrebări: „se va circula pe autostradă când va fi gata”. Ciudat mijloc de comunicare.

Trecând în cealaltă tabără, situaţia este la fel de tensionată. Cum li se poate cere procurorilor DNA să-şi facă treaba când şeful instituţiei este sub asediu? Se duce o campanie fără precedent împotriva Justiţiei. Activitatea procurorilor DNA este pusă sub semnul îndoielii, pornindu-se de la câteva exemple.

Procurorul Negulescu, precum şi unitatea DNA Ploieşti, considerată de elită, este luat drept etalon şi sunt prezentate metodele prin care au fost măsluite probe pe baza cărora au fost făurite dosare penale de mare notorietate. Este pusă la îndoială buna credinţă a procurorului general, iar asupra unor judecători planează bănuiala că dădeau sentinţe dictate de „Binom”.

Dacă direcţia imprimată economiei este greşită, aşa cum atrage atenţia Banca Naţională, dacă Justiţia lucrează sub presiune, dacă parlamentul este acuzat că are tendinţe autoritariste, iar guvernul nu este decât o marionetă în mâna lui Liviu Dragnea, spre ce se îndreaptă România?

Sistemul se poate însănătoşi condus în continuare de personajele care animă viaţa publică? Ce se poate schimba? PSD şi ALDE nu pot fi scoase de la guvernare. Se încearcă, de foarte multă vreme, debarcarea liderilor Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu. PSD şi ALDE vor fi altfel cu alţi lideri? Ne îndoim.

De cealaltă parte, se încearcă debarcarea Laurei Codruţa Kovesi din fruntea DNA. Se va schimba întreaga instituţie dacă va fi condusă de o altă persoană?
În acest context tensionat nu se face deloc simţită prezenţa preşedintelui. Klaus Iohannis pare să se fi retras cu totul din viaţa publică. A renunţat până şi la mesajele de pe facebook.

Azi se aşteaptă ca ministrul Justiţiei, sosit de urgenţă din Japonia, să facă marele anunţ prin care propune demiterea şefei DNA Laura Codruţa Kovesi. Adică se aruncă mingea în curtea preşedintelui.

Indiferent de ce va propune Tudorel Toader, cert este că se va intra într-un nou cerc al confruntărilor. Dacă nu va propune demiterea lui Kovesi, PSD va propune demiterea lui.
Interesantă va fi poziţia străzii, a opiniei publice în general, şi într-un caz şi în altul.

Abonează-te acum Online!