Image 1
Image 2

Lunga listă a problemelor nerezolvate

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Niciodată lista problemelor nerezolvate nu a fost atât de lungă și diversă. Aproape toată lumea simte că situația a scăpat de sub control și că tot ce se face nu sunt decât improvizații.

Cum își poate imagina cineva că un om cu sabia lui Damocles deasupra capului poate judeca limpede și poate da sfaturi privind luarea unor măsuri economice? Este vorba despre Darius Vâlcov, consilierul primului ministru pe probleme de economie, condamnat la opt ani de pușcărie și cu încă vreo cinci dosare deschise.

Acest om vânat, părăsit până și de familie, se zice că a gândit întreaga arhitectură economică și socială pe care PSD se străduiește să o pună în practică.
Mai devreme sau mai târziu, cineva din PSD, din guvern, se va revolta. Foarte probabil Orlando Teodorovici, ministru de Finanțe, va intra în conflict de idei cu Vâlcov. Dacă nu cumva a și intrat.

De fapt vor intra în conflict cu utopiile din programul de guvernare toți miniștrii care gândesc cât de cât. Alții vor scăpa de probleme pentru că nu-i interesează. De exemplu noul ministru al Transporturilor a găsit un limbaj miștocăresc pentru a scăpa de întrebări: “se va circula pe autostradă când va fi gata”. Ciudat mijloc de comunicare.

Trecând în cealaltă tabără, situația este la fel de tensionată. Cum li se poate cere procurorilor DNA să-și facă treaba când șeful instituției este sub asediu? Se duce o campanie fără precedent împotriva Justiției. Activitatea procurorilor DNA este pusă sub semnul îndoielii, pornindu-se de la câteva exemple.

Procurorul Negulescu, precum și unitatea DNA Ploiești, considerată de elită, este luat drept etalon și sunt prezentate metodele prin care au fost măsluite probe pe baza cărora au fost făurite dosare penale de mare notorietate. Este pusă la îndoială buna credință a procurorului general, iar asupra unor judecători planează bănuiala că dădeau sentințe dictate de “Binom”.

Dacă direcția imprimată economiei este greșită, așa cum atrage atenția Banca Națională, dacă Justiția lucrează sub presiune, dacă parlamentul este acuzat că are tendințe autoritariste, iar guvernul nu este decât o marionetă în mâna lui Liviu Dragnea, spre ce se îndreaptă România?

Sistemul se poate însănătoși condus în continuare de personajele care animă viața publică? Ce se poate schimba? PSD și ALDE nu pot fi scoase de la guvernare. Se încearcă, de foarte multă vreme, debarcarea liderilor Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. PSD și ALDE vor fi altfel cu alți lideri? Ne îndoim.

De cealaltă parte, se încearcă debarcarea Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA. Se va schimba întreaga instituție dacă va fi condusă de o altă persoană?
În acest context tensionat nu se face deloc simțită prezența președintelui. Klaus Iohannis pare să se fi retras cu totul din viața publică. A renunțat până și la mesajele de pe facebook.

Azi se așteaptă ca ministrul Justiției, sosit de urgență din Japonia, să facă marele anunț prin care propune demiterea șefei DNA Laura Codruța Kovesi. Adică se aruncă mingea în curtea președintelui.

Indiferent de ce va propune Tudorel Toader, cert este că se va intra într-un nou cerc al confruntărilor. Dacă nu va propune demiterea lui Kovesi, PSD va propune demiterea lui.
Interesantă va fi poziția străzii, a opiniei publice în general, și într-un caz și în altul.