00.00 Audienţe în direct cu Eva, invitat: Erdei D. István. Titlul emisiuni: Az adóforradalom hozadékai és a BKT módosítása (Urmările revoluţiei fiscale şi modificările Codului Penal).(reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Nicolae Bura, Ciprian Costea, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: Dragnea, condamnat cu executare în primă instanţă.(reluare) 02.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat: Ioan Coroianu . Titlul emisiunii: Crimă între cunoscuţi. 03.40 Mesager educaţiona, cu Vasile Nechita, invitat: Radu David. Titlul emisiuni: File din istoria Colegiului Naţional Ioan Slavici. 05.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 05.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Sergiu Ioan. Titlul emisiuni: Sergiu Ioan – rapor la 7060 de zile . 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 08.00 Audienţe în direct cu Eva, invitat: Erdei D. István. Titlul emisiuni: Az adóforradalom hozadékai és a BKT módosítása (Urmările revoluţiei fiscale şi modificările Codului Penal).(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu,invitat: Ovi D. Pop. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Pallai Bela.Titlul emisiunii: Gorogkatolikus elet (Viaţa greco-catolică). 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Nicolae Bura, Ciprian Costea, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: Dragnea, condamnat cu executare în primă instanţă.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la ţară, cu Vasile Nechita,invitaţi: Hajnalka şi Paul Kallai. Titlul emisiunii: Legumicultorii sunt sufocaţi de concurenţa importurilor. 14.15 Teleshopping 14.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 15.40 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu,invitaţi: Formaţia Mister. 16.40 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Pop Maria. Titlul emisiuni:Uleiurile esenţiale – cum le întrebuinţăm. 17.20 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Angajaţi ai Protecţiei Mediului Satu Mare, în excursie de studiu în sudul ţării. 18.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Stelian Pop. Titlul emisiunii: Accesul la tratament al bolnavilor de cancer. (reluare) 19.00 Cultură, festival Samfest Jazz internaţional. (în direct) 23.30 Ştiri

Lunga listă a problemelor nerezolvate

Scris de Dumitru Păcuraru, 15 februarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Niciodată lista problemelor nerezolvate nu a fost atât de lungă şi diversă. Aproape toată lumea simte că situaţia a scăpat de sub control şi că tot ce se face nu sunt decât improvizaţii.

Cum îşi poate imagina cineva că un om cu sabia lui Damocles deasupra capului poate judeca limpede şi poate da sfaturi privind luarea unor măsuri economice? Este vorba despre Darius Vâlcov, consilierul primului ministru pe probleme de economie, condamnat la opt ani de puşcărie şi cu încă vreo cinci dosare deschise.

Acest om vânat, părăsit până şi de familie, se zice că a gândit întreaga arhitectură economică şi socială pe care PSD se străduieşte să o pună în practică.
Mai devreme sau mai târziu, cineva din PSD, din guvern, se va revolta. Foarte probabil Orlando Teodorovici, ministru de Finanţe, va intra în conflict de idei cu Vâlcov. Dacă nu cumva a şi intrat.

De fapt vor intra în conflict cu utopiile din programul de guvernare toţi miniştrii care gândesc cât de cât. Alţii vor scăpa de probleme pentru că nu-i interesează. De exemplu noul ministru al Transporturilor a găsit un limbaj miştocăresc pentru a scăpa de întrebări: „se va circula pe autostradă când va fi gata”. Ciudat mijloc de comunicare.

Trecând în cealaltă tabără, situaţia este la fel de tensionată. Cum li se poate cere procurorilor DNA să-şi facă treaba când şeful instituţiei este sub asediu? Se duce o campanie fără precedent împotriva Justiţiei. Activitatea procurorilor DNA este pusă sub semnul îndoielii, pornindu-se de la câteva exemple.

Procurorul Negulescu, precum şi unitatea DNA Ploieşti, considerată de elită, este luat drept etalon şi sunt prezentate metodele prin care au fost măsluite probe pe baza cărora au fost făurite dosare penale de mare notorietate. Este pusă la îndoială buna credinţă a procurorului general, iar asupra unor judecători planează bănuiala că dădeau sentinţe dictate de „Binom”.

Dacă direcţia imprimată economiei este greşită, aşa cum atrage atenţia Banca Naţională, dacă Justiţia lucrează sub presiune, dacă parlamentul este acuzat că are tendinţe autoritariste, iar guvernul nu este decât o marionetă în mâna lui Liviu Dragnea, spre ce se îndreaptă România?

Sistemul se poate însănătoşi condus în continuare de personajele care animă viaţa publică? Ce se poate schimba? PSD şi ALDE nu pot fi scoase de la guvernare. Se încearcă, de foarte multă vreme, debarcarea liderilor Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu. PSD şi ALDE vor fi altfel cu alţi lideri? Ne îndoim.

De cealaltă parte, se încearcă debarcarea Laurei Codruţa Kovesi din fruntea DNA. Se va schimba întreaga instituţie dacă va fi condusă de o altă persoană?
În acest context tensionat nu se face deloc simţită prezenţa preşedintelui. Klaus Iohannis pare să se fi retras cu totul din viaţa publică. A renunţat până şi la mesajele de pe facebook.

Azi se aşteaptă ca ministrul Justiţiei, sosit de urgenţă din Japonia, să facă marele anunţ prin care propune demiterea şefei DNA Laura Codruţa Kovesi. Adică se aruncă mingea în curtea preşedintelui.

Indiferent de ce va propune Tudorel Toader, cert este că se va intra într-un nou cerc al confruntărilor. Dacă nu va propune demiterea lui Kovesi, PSD va propune demiterea lui.
Interesantă va fi poziţia străzii, a opiniei publice în general, şi într-un caz şi în altul.

Abonează-te acum Online!