Image 1
Image 2

Luna Şes: Lupii au atacat o turmă cu 430 de oi!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Transhumanţa se practică din cele mai vechi timpuri, fiind vorba derspre turmele de oi, indiferent că ar fi vorba despre deplasări mai lungi sau mai scurte. Aşa cum se ştie, animalele fiind scoase de regulă pe păşunile din zona montană, acestea rămân acolo până ce au mâncare suficientă, sau până la venirea toamnei, când proprietarii îşi aduc animalele acasă.

Menţinerea animalelor pe păşunile montane comportă şi o serie de riscuri, printre care şi atacurile animalelor sălbatice din partea şacalilor, o specie în continuă expansiune, dar şi a lupilor, specie ocrotită de lege asemeni populaţiilor de urşi, chiar dacă toate cele trei specii prezintă pericol inclusiv pentru oameni.

Sesizare de la un păgubit

Pe tema atacului animalelor carnasiere – în special lupul, am primit la redacţie o sesizare, din care spicuim datele principale. Potrivit sesizării transmise, însoţită de câteva imagini sugestive, în noaptea de vineri spre sâmbătă (16/17 iulie), o haită de lupi compusă din 6 exemplare, a atacat o turmă de oi aflată la păşunat în zona Luna Şes. La un asemenea atac, câinii de pază au rămas paralizaţi. Sălbăticiunile, aşa cum era de intuit, au produs pagube însemnate. Odată atacată turma de 430 de oi, s-a remarcat uciderea a 9 animale, rănirea considerabilă a 7 animale, dar şi dispariţia a 10 animale, probabil speriate fiind, au luat-o la… vale.

Comisia de evaluare s-a reunit pe 21 iulie

Evenimentul a fost semnalat autorităţilor competente. Primăria şi Consiliul Local Negreşti-Oaş fiind entităţile care trebuie să se ocupe de cercetarea cazului, de stabilire a pagubelor, iar apoi să se întocmească dosarul de despăgubire.
Dacă în cazul altor specii de vânat, sarcina plăţii pagubelor, în conformitate cu Legea vânătorii modificată şi completată, cade în sarcina gospodarilor fondurilor de vânătoare, de această dată, fiind vorba despre un atac din partea unei specii protejate precum lupul, dar şi în cazul atacului de urs ar fi la fel, despăgubirile vor fi suportate de către Ministerul Mediului.

În cursul zilei de miercuri, 21 iulie, o echipă mixtă s-a deplasat la Primăria Negreşti-Oaş, pentru evaluarea situaţiei inclusiv în teren. În momentul redactării acestor rânduri, nu cunoaştem concluziile comisiei de evaluare. Datele care fi consemnate în procesul verbal, vor sta la baza întocmirii dosarului de despăgubire.

Incidetul/atacul sângeros din partea lupilor a fost confirmat şi de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – DSVSA Satu Mare, prin directorul dr. Nicolae Dumuţa. Acesta ne-a spus că probele prezentate la laborator confirmă atacul de carnasiere, fără a putea preciza specia care a atacat.

Ca o paranteză, doctorul Dumuţa ne-a spus că în cursul zilei de luni, 19 iulie, la o turmă de oi din Drăguşeni, a fost semnalat atacul unor câini asupra a cinci miei.

Atacuri ale carnivorelor mari asupra turmelor de animale nu au fost semnalate de aproximativ 4-5 ani, când în Ruşeni, tot o turmă de oi a fost atacată, fiind semnalate zeci de animale ucise.

Asupra concluziilor comisiei de anchetă cu referire la atacul de lupi din zona Luna Şes, vom reveni atunci când ne vor parveni informaţiile oficiale.

Repetăm, despăgubirile în cazul menţionat se vor plăti din fonduri ale Ministerului Mediului, fiind vorba despre atacul unei specii protejate de vânat.

 

1 comentariu

  1. O precizare la articolul de azi de la rubrica Editorial al dl. Dumitru Pacuraru este ca problema ursilor cu care se ocupa UDMRaiul vine nu doar in sprijinul celor din Tinutul Secuiesc. Probleme cu ursii suprainmultiti sunt si in regiunile romanesti din Prahova, Vrancea, Neamt, Bistrita, Sibiu, Hunedoara, Cluj, etc, ajungand pana si in Arad !. Ca urmare si romanii sunt afectati de invazia ursilor nu doar cei din Tinutul Secuiesc !.( arox. 30% din populatie sunt afectati de invazia ursilor ! – din care maghiarii din Tinutul Secuiesc reprezinte doar 5 %)

Lasă un răspuns

Connect with

Ciornă automată

INTERVIU

Andreea Stăicuț: “Începe acum, nu mâine, nici poimâine!”

O femeie puternică deține capacitatea de a găsi un echilibru în tot ceea ce face, își urmărește obiectivele și reprezintă un impact pozitiv asupra oamenilor pe care îi întâlnește în cale ei. Acest fapt reprezintă, într-adevăr, o provocare. În cele ce urmează, vă invităm la o discuție cu Andreea Stăicuț, o prezență elegantă, dar și puternică în același timp în mediul online.