Image 1
Image 2

Preţurile porcilor graşi sunt în creştere din cauza secetei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Porumbul a ajuns la 1,2 – 1,3 lei/kilogram, dublu faţă de primăvară

    Sătmărenii care au cumpărat porci graşi în luna februarie a anului 2012, au avut şansa de a plăti între 5,5 şi 6 lei/kilogramul în viu, în funcţie de mărimea şi vârsta animalului achiziţionat. Crăciunul este departe, dar preţurile grăsunilor sunt în creştere. S-a ajuns deja la 8 lei pe kil.

Sâmbătă, 22 septembrie, la târgul de ţară de la Botiz porcii graşi s-au oferit la 8 lei kilogramul în viu. Oferta nu a fost foarte bogată.

Purceii au preţuri cuprinse între 80-160 de lei bucata

Sâmbătă a fost vreme bună pentru ieşitul la târgul de ţară de la Botiz. Încă de la intrare se vedea lume multă. Sătmăreni, dar şi locuitori ai satelor din zonă au ieşit fie la plimbare, fie pentru a vinde ceva.

Aşa se face că în jurul orei 9, sute de persoane se aflau în incinta târgului. Dacă am face ocomparaţie cu alte zile de târg, am putea spunea fără să greşim că a fost ziua potrivită pentru cumpărături.

Oferta de porci graşi a fost modestă, fiind scoşi la vânzare doar câţiva guiţători. Cu toate acestea, chiar dacă nu este sezonul de tăiere a porcilor, preţurile au săltat considerabil faţă de perioada anterioară. Se cereau 8 lei/kilogramul în viu. Motivaţia vânzătorilor a fost simplă şi la îndemâna oamenilor de la sate. Seceta a redus cantitatea de porumb boabe, iar preţul acestui produs din ce în ce mai căutat aproape că s-a dublat.

Dacă în luna mai, atunci când se estima o producţie foarte bună de porumb, se vindeau boabele la 0,7 lei/kilogram, iată că în prezent se vorbeşte despre un preţ de 1,2 – 1,3 lei/kilogram. Acest preţ este influenţat şi de faptul că în cantităţi mari, procesatorii şi chiar depozitarii oferă un leu la kilogram.

Foarte bogată a fost oferta de purcei. Oameni din diverse sate învecinate cu Botizul, dar şi din Carei, au scos la vânzare purcei. Preţurile sunt cuprinse între limite foarte largi.

Purcei de 5-6 săptămâni s-au vândut la 80-100 lei bucata, în vreme ce şoldanii de 8-9 săptămâni s-au oferit la 160-180 de lei bucata. S-au înregistrat vânzări, dar nu la cotele imaginate de fermierii care şi-au făcut speranţe că vor face bani pentru campania de toamnă.

Mai multe citiţi în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with